GGD
Geplaatst op: 05-01-2021 om 15:02 uur
Laatst gewijzigd op: 01-08-2022 om 16:12 uur

coronatest

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Doe dan zo snel mogelijk een zelftest. Zo controleer je de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Niet voor iedereen volstaat een zelftest. Het advies is om een PCR-test bij de GGD te doen als u tot een van de volgende doelgroepen behoort:

 • Zorgmedewerkers 
 • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis).
 • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 of met een ernstige afweerstoornis).
 • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen
 • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben. 
 • Heb je een negatieve testuitslag nodig voor je reis, dan kun je een afspraak maken bij een commerciële testaanbieder. De GGD is niet aansprakelijk als u een negatieve testuitslag gebruikt om op reis te gaan. 

Afspraak maken

Wilt u graag een test laten afnemen bij de GGD? Dat kan met en zonder afspraak bij een van onze testlocaties. Kijk voor de locaties en openingstijden verder op deze pagina.

 • Telefonisch: Bel voor een afspraak met 0800-1202 (dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur). Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Online: Maak online een afspraak via www.rijksoverheid.nl/coronatest. U logt voor het online maken van een afspraak in met uw DigiD.

Vragen over de coronatest?

 • Op de website van de Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de coronatest
 • Landelijk informatienummer coronatest: 0800 - 1351 (maandag t/m zaterdag bereikbaar van 08.00 - 18.00 uur)
 • GGD Limburg-Noord, Coronatest afzeggen of verzetten: 088 - 11 90 011 (maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur)
 • GGD Limburg-Noord, andere vraag over corona: 088 119 19 90  (maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur)
Testlocaties

In onze regio zijn momenteel twee testlocaties U kunt onze testlocaties te voet, per fiets of auto bezoeken. 

 • Venlo: Sint Urbanusweg 43 in Venlo
  Openingstijden: te bezoeken van maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 13.00 uur en op zondag tussen 09.00 en 12.00 uur voor een test met of zonder afspraak..

   Update 5 september - Let op wegwerkzaamheden Venlo

  Neem afslag 41 in plaats van afslag 40. 
 • Echt: Nobelweg 19 in Echt
  Openingstijden: te bezoeken van maandag t/m zaterdag tussen 08.00 en 13.00 uur en op zondag tussen 09.00 en 12.00 uur voor een test met of zonder afspraak..
Uitslag coronatest

Heeft u een positieve zelftest? Dan hoeft u geen bevestigingstest meer te doen bij de GGD. Ga direct in isolatie en kijk op www.mijnvraagovercorona.nl om te zien wat u in uw situatie moet doen.

Uitslag coronatest GGD

Als u bent getest op corona bij de GGD krijgt u zo snel mogelijk de uitslag. Meestal krijgt u de uitslag binnen 24 tot 48 uur. U kunt het resultaat van de test telefonisch of online krijgen.

 • Telefonische uitslag: Heeft u laten weten dat u het resultaat van de test telefonisch wilt ontvangen? Of heeft u geen DigiD? Dan belt de GGD u zo snel mogelijk met de uitslag. U hoeft niet zelf te bellen.
 • Online uitslag: Maakte u de testafspraak online? Of maakte u de afspraak telefonisch, maar gaf u aan dat u de uitslag online wilt krijgen? Dan krijgt u een e-mail zodra de uitslag klaarstaat op coronatest.nl Let op: deze e-mail komt soms in uw spamfolder van uw mailbox terecht.

Meer informatie over uw uitslag

 

 

 

coronatest voor kinderen, doven en slechthorende

Kinderen

Kinderen worden bij de teststraten getest met een PCR-test. Met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Bij kinderen t/m 12 jaar is de neusafname minder diep dan gebruikelijk bij volwassenen. Deze minder diepe afnametechniek is niet pijnlijk en minder belastend voor kinderen dan de diepe afname zoals bij volwassenen.


Bij het testen van kinderen wordt uitgebreid de tijd genomen. We proberen de kinderen zo veel mogelijk op hun gemak te stellen. Lukt het niet of wil het kindje echt niet, dan wordt er geen test afgenomen. In uitzonderingsgevallen wordt alleen in de mond getest, de testuitslag is dan echter minder betrouwbaar. Kinderen worden nooit gedwongen tot een testafname. Over het algemeen verloopt het testen van kinderen zonder problemen en hebben de kinderen er weinig last van. Na het testen ontvangen de kinderen een dapperheidsdiploma.

Bij kinderen jonger dan 3 maanden verwijzen we bij klachten die op Covid-19 zouden kunnen wijzen, naar de huisarts voor een testafname. 

DigiD

Als je kind getest wordt op corona kun je sneller de uitslag zien via www.coronatest.nl, als je kind een DigiD heeft. Vraag dus nu alvast een DigiD aan voor je kind via www.digid.nl/gigid-aanvragen-activeren/. Ook als je kind jonger is dan 7 jaar. Dan heb je die alvast wanneer je voor je kind een testafspraak wilt maken. Kinderen vanaf 14 jaar vragen zelf hun DigiD aan.

Meer informatie

 Meer informatie over het testen van kinderen tot en met 12 jaar

 Voorlichtingsfilm voor ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar over het testen van kinderen

 Filmpje 'Coronatest getest door Floor en Milou'

Doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden kunnen bij het maken van een testafspraak de afsprakenlijn 0800-1202 ook bereiken met de KPN Teletolk. Klik hiervoor op de groene knop 'Bel met Teletolk' op de pagina van Rijksoverheid.nl.

Wie betaalt de coronatest?

De kosten voor de test worden gedekt door de werkgever en de overheid. Je hoeft daar dus niet zelf voor te betalen. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD (het afnemen van de test, laboratoriumverwerking en uitslag doorgeven aan de arts) worden betaald door de overheid. De kosten voor de bedrijfsarts is voor de werkgever.