GGD
Geplaatst op: 05-01-2021 om 13:43 uur
Laatst gewijzigd op: 13-01-2021 om 15:19 uur

vaccinatie tegen het coronavirus

15 januari gaan we in Noord- en Midden-Limburg van start met het vaccineren tegen het coronavirus. We beginnen met het vaccineren van  zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Zorgmedewerkers die onlangs getest zijn maar nog geen uitslag hebben worden gevraagd niet te komen ook al hebben ze uitnodiging ontvangen. In onze regio ligt de centrale vaccinatielocatie op het Kazerneterrein in Blerick.

Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook de mensen die je verpleegt of verzorgt, je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen.

meer informatie over vaccinatie

  • Alle informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over de coronavaccinatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
  • Voor vragen over het coronavaccin kun je ook contact opnemen met het landelijke informatienummer 0800-1351. Dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur.
  • Vragen over vaccineren tegen corona kunnen ook regionaal gesteld worden via covidvaccinaties@vrln.nl.
  • Heb je een kwetsbare gezondheid en heb je vragen over jouw specifieke situatie in relatie tot het vaccin? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Laatste nieuws over vaccineren

Bekijk het laatste nieuws rondom corona.


Update 20 januari:  Drie nieuwe vaccinatielocaties in Noord- en Midden-Limburg

Na de eerste vaccinatielocatie in Blerick, komen er drie bij: in Weert, Roermond en Venray. Maandag 8 februari is de oplevering van deze nieuwe vaccinatielocaties. “Ook wij stropen onze mouwen weer op. We gaan met de ervaringen opgedaan in Blerick in drie weken drie nieuwe locaties opleveren”, aldus Twan Jacobs, kwartiermaker locaties.

In Roermond en Venray gaat het om de bestaande teststraten. Die worden ingezet voor zowel testen als vaccineren. Hierbij vindt geen vermenging van bezoekersstromen plaats. Bij het begin is er een scheiding tussen personen die worden getest dan wel gevaccineerd. De locatie in Weert is nieuw en is alleen voor vaccineren. Het gaat om  Poort van Limburg aan de Werthaboulevard 1. Om verkeersdrukte in de binnenstad te voorkomen, wordt er een aparte parkeerplek ingericht.

Start vaccinaties
Wanneer de vaccinaties op deze locaties gaan plaatsvinden is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de levering van de vaccins. De GGD gebruikt nu het Pfizervaccin. Bij goedkeuring door EMA en de Gezondheidsraad, komt daar het vaccin van AstraZeneca bij. Wanneer dat er is, krijgen ook zorgmedewerkers weer een uitnodiging. De eerstvolgende groepen die in aanmerking komen voor vaccineren door de GGD zijn: medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO en mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar. De vaccinatie van de laatste groep verloopt van oud naar jong.


Update 4 januari: Eerste ronde vaccineren

Zorgprofessionals die werken in verpleeghuizen, gehandicapten- en thuiszorg krijgen als eerste het vaccin. In Noord- en Midden-Limburg gebeurt dat op het Kazerneterrein in Blerick.

Werkgevers moeten ervoor zorgen dat al hun zorgprofessionals een uitnodiging krijgen. De GGD heeft de regie over de vaccinatie. Deze start in onze regio op 15 januari. Per dag kunnen in eerste instantie 260 zorgverleners worden gevaccineerd. Dit heeft te maken met de distributie van het Pfizervaccin over de veiligheidsregio’s in Nederland. Op de locatie in Blerick kunnen dagelijks 3000 vaccinaties plaatsvinden.


Update 3 januari: Vaccineren in Noord- en Midden-Limburg begint 15 januari

De GGD’en starten eerder dan gepland met vaccinatie van zorgmedewerkers. De aftrap in de eerste drie regio’s is op vrijdag 8 januari.
“Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland.

Startdatum per veiligheidsregio

- 8 januari -> Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht
- 11 januari -> Amsterdam, Drenthe en Haaglanden
- 15 januari -> Vaccinaties in heel Nederland, waaronder Veiligheidsregio Limburg-Noord

Drukte verwacht bij start afspraken maken voor vaccinatie

GGD GHOR Nederland hoopt en verwacht dat er vanaf maandag 4 januari veel zorgverleners, van de verpleeg- en verzorgingsinstellingen, bellen om een afspraak te maken voor de coronavaccinatie. Daarom worden er landelijk gedurende de dag 2000 mensen ingezet om afspraken te maken. Desondanks kan het gebeuren dat er piekmomenten zijn waarop wachttijden langer zijn. Is de wachttijd lang, of komt u er niet doorheen, dan adviseren wij het op een ander moment nogmaals te proberen. Rustigere momenten zijn in de regel rondom lunch- en etenstijd of aan de randen van de dag. Het callcenter is zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur open, dus iedereen die een afspraak wil maken heeft daar ruimschoots de mogelijkheid toe.