GGD
Geplaatst op: 05-01-2021 om 14:54 uur
Laatst gewijzigd op: 23-04-2021 om 11:10 uur

Coronavirus: actuele informatie en cijfers

Updates

23 april: Testlocatie Weert verhuist naar Nederweert

De eigenaar van de gebouwen waar de teststraat nu gevestigd is, heeft het huurcontract opgezegd omdat hij een huurder heeft gevonden die voor langere tijd de gebouwen wil huren. De gemeente Weert en Nederweert willen de corona-teststraat graag voor de regio behouden. Dat is gelukt, er is een geschikte locatie gevonden. Vanaf maandag 26 april is de testlocatie gevestigd in het gebouw tegenover sporthal De Bengele (voorheen Humanitas). 

De testlocatie in Nederweert gaat via een ander systeem werken. In plaats van een drive through wordt het een walk through. De nieuwe locatie ligt vanaf 26 april aan De Bengele 7 in Nederweert. Naast het gebouw is voldoende parkeerruimte aanwezig. De testlocatie werkt op afspraak en is geopend van 09:00 uur tot 17.00 uur. De locatie is goed bereikbaar via de Randweg Zuid (N275), afslag Lindenstraat. De route is vervolgens met borden aangegeven.  

20 april: Richtlijnen voor restvaccins

In samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn er richtlijnen geformuleerd met als doel om ook eventuele restvaccins optimaal te benutten. Dit heeft geleid tot een prioritering van doelgroepen die hiervoor in aanmerking komen.

Het uitgangspunt is dat zoveel als mogelijk moet worden voorkomen dat er aan het einde van de dag sprake is van restvaccins. Dat doen de GGD’en door aan het einde van de dag geen nieuwe flacons open te maken tenzij het echt nodig is. Doorgaans blijft er hooguit een handjevol restvaccins op een priklocatie over.

Volgens de huidige prioritering komen in eerste instantie medewerkers van vaccinatielocaties in aanmerking die in direct contact staan met gevaccineerden. Daarna komen medewerkers uit nabijgelegen ziekenhuizen of medische centra in aanmerking of het overige zorgpersoneel van de GGD.

De GGD’en worden dagelijks geconfronteerd met schrijnende situaties waarin mensen die nog niet aan de beurt zijn om begrijpelijke – vaak medische – redenen vragen om een vaccinatie. Deze regeling geeft regio’s de ruimte om hierover met regionale zorgpartners afspraken te maken, zodat deze zorgpartners zelf mensen met (hoog) medisch risico (‘schrijnende gevallen’) kunnen aandragen.

Klik hier voor de notitie.

8 april: Prikken met AstraZeneca voor mensen van 60 jaar en ouder gaat door

Mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin. Minister Hugo de Jonge (VWS) volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar. Vorige week vrijdagmiddag legde de minister het vaccineren met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar uit voorzorg al stil, boven de 60 jaar ging het prikken door. 
 
Het ministerie van VWS is de Gezondheidsraad erkentelijk voor het spoedadvies, waarbij ook trombosespecialisten en specialisten op het gebied van medicijnbijwerkingen betrokken zijn. De Gezondheidsraad adviseert het AstraZeneca-vaccin in te blijven zetten bij mensen van 60 jaar en ouder en mensen onder de 60 jaar voorlopig een ander vaccin aan te bieden.

De Gezondheidsraad adviseert ook dat wie al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca zoals gepland de tweede prik kan halen. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.


22 maart: Vaccinatielocatie Roermond geopend
Sinds vandaag, maandag 22 maart, is ook de vierde vaccinatielocatie in onze regio geopend. Behalve de nieuwe vaccinatielocatie in Roermond, Boven de Wolfskuil 12, zijn er in Noord- en Midden-Limburg ook vaccinatielocaties in Venlo, Venray en Weert. De vaccinatielocatie in Roermond is ook in gebruik is als testlocatie.

19 maart: GGD'en hervatten vaccineren AstraZeneca

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca beëindigd. Dit na advies van het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB die hebben aangegeven dat de pauze niet langer nodig is. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken.

De 43.000 zorgmedewerkers waarvan de afspraak is afgezegd vanwege de pauzering kunnen vanaf komend weekend een nieuwe afspraak maken. Deze medewerkers krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om contact op te nemen. Het vaccineren met AstraZeneca zal vanaf komende woensdag 24 maart worden hervat. 

EMA heeft gisteren bevestigd dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is, en dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico’s. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

Vragen en antwoorden

  • Waarom wordt niet per direct begonnen met vaccineren met AstraZeneca?
    Alle afgezegde afspraken moeten opnieuw worden ingepland. De zorgmedewerkers wiens afspraak is afgezegd worden vanaf dit weekend per sms geïnformeerd. Om de herstart ordelijk te laten verlopen en omdat locaties weer in gereedheid moeten worden gebracht kan er vanaf woensdag 24 maart weer worden gevaccineerd.
  • Waarom moeten de medewerkers nu weer opnieuw een afspraak maken?
    Er was geen andere mogelijkheid dan alle afspraken tot 28 maart af te zeggen. Nieuwe afspraken maken was niet mogelijk omdat onduidelijk was wanneer de vaccinaties alsnog konden gaan plaatsvinden. Nu duidelijk is dat AstraZeneca weer gebruikt kan worden, is het opnieuw inplannen mogelijk.

15 maart: Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen.

Dit betekent dat de GGD’en per direct het gebruik van dit vaccin tijdelijk pauzeren. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Alle vaccinatieafspraken die tot en met 28 maart zijn gemaakt voor het AstraZeneca-vaccin worden telefonisch en per sms afgezegd. Ook zal het voorlopig niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS hopen wij u z.s.m. te kunnen informeren.

Meer informatie over dit besluit kunt u lezen op: coronavaccinatie.nl.

8 maart: Vaccinatielocatie Venray geopend

Vanaf vandaag, maandag 8 maart, is de vaccinatielocatie Venray geopend voor vaccinaties. De locatie aan de Voorde 40 wordt sinds december vorig jaar ook gebruikt als teststraat. Met Venray beschikt de GGD Limburg-Noord over drie actieve vaccinatielocaties: Venlo, Weert en Venray.

De testlocatie in Venray werd begin februari omgebouwd tot test- en vaccinatielocatie. Teamleider vaccineren Jaap Wijnands: “Gelet op de beschikbaarheid, gaan we niet meer vaccineren, maar verdelen we de vaccins over de drie locaties. Dat betekent dat mensen in Limburg-Noord minder ver hoeven te reizen voor hun vaccinatie.”

Naar verwachting gaat de vierde vaccinatielocatie in Roermond eind maart open.

Meer informatie over de coronavaccinatie: https://bit.ly/38hCubC

 

Zie voor overig nieuws het nieuwsoverzicht


Actuele cijfers

In het dashboard van de Rijksoverheid vindt u de actuele coronacijfers* op een overzichtelijke manier weergegeven.

U kunt voor meer gedetailleerde informatie ook een van de onderstaande dashboards gebruiken. Dit biedt u uitgebreide mogelijkheden om cijfers per regio of gemeente te filteren.

*Soms zit er vertraging in de melding van een ziekenhuisopname of overlijden en wordt het door ziekenhuizen niet altijd gemeld op dezelfde dag dat de opname of het overlijden plaatsvond.