GGD

Gehoorschade

Heb je wel eens last van een piep in je oor? Dan heb je waarschijnlijk gehoorschade opgelopen. Neem contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Telefoonnummer 088 - 11 91 111
Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden.

Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?
  • minder goed horen
  • piep, ruis of oorsuizen (tinnitus)
  • doofheid
  • overgevoeligheid van geluid
Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Ga veilig om met geluid

Draag gehoorbescherming als je op plekken bent met hard geluid.  Voorbeeldsituaties zijn tijdens het uitgaan, op de motor, tijdens het klussen of bij het luisteren van muziek op de mp3-speler.

Meten = weten

Muziek kan schadelijk worden bij een volume hoger dan 80 dB. Download een decibelapp om te weten wanneer je maatregelen moet nemen.

Merk gehoorschade op tijd op

Doe regelmatig een (online) hoortest. Bijvoorbeeld op oorcheck.nl

Gehoorbeschermingsautomaat lenen of oordopjes kopen?

De GGD heeft een gehoorbeschermingsautomaat van het merk 'Thunderplugs' beschikbaar die uitgeleend kan worden voor bijv. schoolfeesten of festivals.De oordopjes uit deze automaat zijn met contant geld te betalen. Bij de GGD locatie in Blerick zijn deze oordopjes ook te koop (2x €2,-). Meer informatie: gezondheidsbevordering@vrln.nl.

Cijfers en video
  • 275.000 jongeren hebben last van gehoorschade
  • 20.000 jongeren krijgen jaarlijks last van gehoorschade
  • 93% van de jongeren heeft na het uitgaan een pieptoon in hun oor.

Pieptoon in je oren