GGD

Hoofdluis

Iedereen kan last krijgen van hoofdluis. Vragen over hoofdluis of de behandeling ervan? Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
Telefoonnummer 088 - 11 91 111
Hoofdluis voorkomen
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd en kunnen voor veel jeuk zorgen. Hoofdluizen zijn niet schadelijk maar vooral vervelend. Controleer uw kind regelmatig op hoofdluis om last te voorkomen.
Wat te doen bij hoofdluis?

Hoofdluis in je haar? Kammen maar!

Aanvullende maatregelen, zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen, het gebruik van luizencapes en het stofzuigen van de auto, zijn niet meer nodig volgens onderzoek van het RIVM. Dat scheelt veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis.  

Als een kind hoofdluis heeft, raadt de GGD aan het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Verder is het belangrijk om huisgenoten te controleren. Ook is het verstandig om het te melden op school, bij clubjes en vriendjes.

 

Voorlichtingsfilm

Voorlichtingsmateriaal GGD

Aanbevolen wordt om alleen voorlichtingsmateriaal van de GGD te gebruiken, omdat dit gebaseerd is op landelijke informatie van het RIVM en geen productinformatie van fabrikanten bevat.

Informatie voor docenten