GGD

Vaccinaties jeugd

Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen een aantal ziekten. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland nu bijna niet meer voor. 
Telefoonnummer 088 - 11 91 111
vaccinaties per leeftijd

 

 Naar de website van het Rijksvaccinatieprogramma

HPV

Het HPV-vaccin kan worden gezet in het jaar dat je 13 wordt en beschermt je tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie bestaat uit twee prikken in je bovenarm.  Tussen de twee prikken zit een periode van ongeveer zes maanden.

Ik wil alsnog gevaccineerd worden
Meisjes die in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van de vaccinaties tegen HPV, kunnen die alsnog krijgen wanneer zij starten vóór hun 18e verjaardag. Meisjes die starten met de HPV-vaccinaties vóór hun 15e verjaardag hebben genoeg aan 2 vaccinaties; meisjes van 15 jaar of ouder hebben 3 prikken nodig.

Meer informatie en veelgestelde vragen
RIVM website - HPV

 

DTP en BMR

De DTP-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie op 9-jarige leeftijd. De vaccinaties worden in beide armen of benen gezet. DTP bescherm tegen difterie, tetanus en polio. BMR bescherm tegen bof, mazelen en rode hond.

Meer informatie over DTP en BMR.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door het hepatitis B-virus. Besmetting kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door onveilige seks of contact met besmet bloed. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

 Meer informatie over Hepatitis B.

Meningokokken ACWY

Sinds 2002 krijgen kinderen als ze 14 maanden zijn een inenting tegen Meningokokken, type C. Vanaf mei 2018 krijgen alle kinderen van 14 maanden oud, vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) een vaccinatie die aanvullend beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y.

Ook jongeren die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden krijgen in de maand oktober of november 2018 een uitnodiging voor deze vaccinatie. In 2019 krijgen alle jongeren die dat jaar 14 jaar worden een uitnodiging.