GGD

Vaccinaties jeugd

Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen een aantal ziekten. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland nu bijna niet meer voor. 
Telefoonnummer 088 - 11 91 111
vaccinaties per leeftijd
Bekijk het actuele vaccinatieschema op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.
HPV

Het HPV-vaccin kan worden gezet in het jaar dat je 13 wordt en beschermt je tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie bestaat uit twee prikken in je bovenarm.  Tussen de twee prikken zit een periode van ongeveer zes maanden.

Ik wil alsnog gevaccineerd worden

Meisjes die in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van de vaccinaties tegen HPV, kunnen die alsnog krijgen wanneer zij starten vóór hun 18e verjaardag. Meisjes die starten met de HPV-vaccinaties vóór hun 15e verjaardag hebben genoeg aan 2 vaccinaties; meisjes van 15 jaar of ouder hebben 3 prikken nodig.


Meer informatie en veelgestelde vragen
RIVM website - HPV

 

DTP en BMR

De DTP-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie op 9-jarige leeftijd. De vaccinaties worden in beide armen of benen gezet. DTP bescherm tegen difterie, tetanus en polio. BMR bescherm tegen bof, mazelen en rode hond.

Alsnog een vaccinatie?
Kinderen die in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van de vaccinaties tegen DTP/BMR, kunnen die alsnog krijgen wanneer zij starten vóór hun 18e verjaardag. Neem hierover contact op met team jeugdgezondheidszorg (088 - 11 91 111)

Meer informatie over DTP en BMR.

 


Meningokokken ACWY

Sinds mei 2018 krijgen alle kinderen als ze 14 maanden zijn een inenting tegen Meningokokken type A,C, W, en Y.
In het najaar van 2018 en in 2019 zijn jongeren uitgenodigd om deze prik te komen halen. Vanaf 2020 worden jongeren voor deze prik uitgenodigd in het jaar dat ze 14 jaar oud worden.

Alsnog een vaccinatie?
Kinderen die in het verleden geen gebruik hebben gemaakt van de vaccinaties tegen Meningokokken type A,C, W, en Y., kunnen die alsnog krijgen wanneer zij starten vóór hun 18e verjaardag. Neem hierover contact op met team jeugdgezondheidszorg (088 - 11 91 111)

Meer informatie: meningokokken typen A, C, W en Y.