GGD
Geplaatst op: 21-11-2019 om 10:21 uur
Laatst gewijzigd op: 02-08-2021 om 11:39 uur

Bescherm je baby tegen Kinkhoest

Haal de 22 wekenprik!

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf, als zwangere vrouw woonachtig in Nederland, te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf de 22e week tot aan de bevalling met de 22 wekenprik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis voor zwangere vrouwen die in Nederland wonen.

Afspraak maken?

Dat kan! Klik op onderstaande blauw balk 'Een (online) afspraak maken'.

Kan er tijdens de zwangerschap tegelijk gevaccineerd worden met een COVID-19-vaccin en het maternale kinkhoestvaccin?

Nee, we adviseren om minimaal 14 dagen ruimte te laten tussen de COVID-19-vaccinatie en de maternale kinkhoestvaccinatie.

Meer informatie en advies

Bekijk voor meer informatie onderstaande veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Ga dan naar de website www.22wekenprik.nl of neem contact op met de GGD Limburg-Noord (Jeugdgezondheidszorg).

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Ze noemen het ook wel de “100dagenhoest”, omdat de hoestbuien maanden kunnen doorgaan.

Ernstig voor baby’s

Voor baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk.  Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt.  

 

Een (online) afspraak maken

Je komt, als zwangere vrouw, in aanmerking voor de 22-weken prik als je de 20-weken echo hebt gehad en woonachtig bent in Nederland.

Klik op de plaatsnaam om een online afspraak te maken in:

Hoe kun je je baby wel beschermen?
Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze prik zorgt ervoor dat je baby meteen vanaf de geboorte beschermd is. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week in de zwangerschap.
Hoe werkt het?
Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij zelf een vaccinatie krijgt. De prik bescherm niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten.
Is het veilig?
De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de VS.

Kinderen krijgen vaccinaties tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze een paar maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze extra kwetsbaar.
Uitgebreide veelgestelde vragen en antwoorden

Het RIVM heeft veelgestelde vragen en antwoorden toegevoegd op hun website.

www.22wekenprik.nl