GGD

Bedwantsen

Een bedwants is een roodbruin insect van ongeveer 6 mm groot. Overdag verstoppen ze zich op donkere plakken. ’s Nachts zijn ze actief en voeden ze zich met bloed van mens of (huis)dier. Daarom zijn ze vaak te vinden op de slaapkamer in bijvoorbeeld de naden van het matras, achter de plinten, of in het nachtkastje.  Vragen? Bel of sttuur een e-mail naar milieu@vrln.nl
Telefoonnummer 088 - 11 91 200
Heb ik bedwantsen in huis?

Als het niet lukt om een levende bedwants te vinden, kunnen de volgende sporen erop duiden dat ze toch aanwezig zijn:

  • Uitewerpselen: de uitwerpselen zien eruit als donkere inktachtige puntjes.
  • Eitjes: de eitjes zijn doorzichtig of parelmoerachtig van kleur en 1mm groot.
  • Vervellinghuidjes: de huid is crèmekleurig tot oranjebruin.
  • Jeukende bultjes op de huid: dit kan het gevolg zijn van een bedwants. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben zoals een allergie.
  • Geur: ze scheiden een wat zoetige geur af.
 
Ik heb een bedwants gevonden

Maak een goede foto van het insect. Bedwantsen worden regelmatig verward met andere insecten. Daarom is het belangrijk om, wanneer een insect wordt aangetroffen, te laten onderzoeken of het echt om een bedwants gaat. Dit heet determineren. 

De beet van een bedwants
Een beet van een bedwants kan leiden tot een allergische reactie. De reactie treedt op na één tot negen dagen en kan variëren van kleine, onduidelijke rode plekjes tot de klassieke bedwantsstriemen (meerdere bulten op een rij), die erge jeuk veroorzaken. De klachten verdwijnen volledig na enkele dagen tot weken
Bestrijding van bedwantsen
Mocht blijken dat uw woning is besmet met bedwantsen dan zit er niets anders op dan een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de bestrijding ervan. Ga niet zelf met insecticiden aan de slag, want onjuist gebruik van deze middelen of het gebruik van de verkeerde middelen kan gezondheidsklachten veroorzaken of leiden tot verergering van het probleem. 
Hoe kan ik bedwantsen voorkomen?
Bedwantsen worden vaak opgelopen tijdens een reis of vakantie. Om de kans op het mee naar huis nemen van bedwantsen te verkleinen, kunt u een aantal dingen doen. Let bij binnenkomst op aanwijzingen dat er mogelijk bedwantsen in het (slaap)vertrek aanwezig zijn. Als u vermoedt dat bedwantsen aanwezig zijn, zoek dan het liefst een andere kamer of accommodatie. Probeer te voorkomen dat eventueel aanwezige bedwantsen in uw reisbagage komen.