GGD

Kwik

Heeft u kwik gemorst? Of vragen over kwik? Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 en op vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar milieu@vrln.nl.
Telefoonnummer 088 - 11 91 200
Kwik ingeademd
Het inademen van kwikdamp kan de gezondheid aantasten. Deze damp komt vrij uit het gemorste vloeibare kwik. Het ingeademde kwik stapelt zich op in de hersenen en nieren en kan zo het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten.
Gezondheidseffecten van kwik
Na het inademen van kwik kunnen er klachten optreden zoals: vermoeidheid, trillende vingers, hoofdpijn en psychische problemen. De gezondheidseffecten zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een zeer hoge blootstelling kan de gezondheidsschade blijvend zijn.
Kwik gemorst: wat te doen?

Vloeibaar kwik is zeer moeilijk volledig te verwijderen. De kleine zilverkleurige kwikdruppels rollen soms meters weg van de plek waar het product is stukgevallen en zijn moeilijk terug te vinden. Daar kunnen ze nog maanden uitdampen (kwikdamp vormen). Een goede schoonmaak is daarom noodzakelijk.

  • Laat iedereen de ruimte verlaten en let goed op dat niemand over het gemorste kwik loopt.
  • Open ramen en buitendeuren maar houdt binnendeuren, van de ruimte waar kwik is gemorst, gesloten.
  • Gebruik géén stofzuiger.
  • Ga niet zomaar opruimen, neem contact met ons op voor een opruiminstuctie.
  • Soms is het verstandig een speciaal bedrijf te laten schoonmaken. Neem voor advies contact met ons op.
Kwik in huis
Kwik, kwikdamp en kwikverbindingen zijn zeer giftig. De verkoop van de meeste producten met kwik, zoals kwikthermometers (sinds 2003) en barometers (sinds 2006) is verboden. Toch blijven ongelukken met kwik mogelijk. Het hebben van producten met kwik is namelijk niet verboden. Lees bij de aanschaf van producten met kwik altijd vooraf de opruiminstructie.