GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 19-12-2016 om 13:48 uur
Laatst gewijzigd op: 04-09-2017 om 12:08 uur

Nederland en Vlaanderen binden strijd aan met antibioticaresistentie

19 december 2016

 

In november heeft het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland goedkeuring gegeven aan het i-4-1-Health project. Dit project richt zich op het voorkomen van infectieziekten en het bestrijden van antibioticaresistentie bij mens en dier (One Health) in de grensstreek Vlaanderen-Nederland. De GGD Limburg-Noord neemt deel aan dit project

Samen
Verschillende ziekenhuizen, diensten voor publieke gezondheid, dierenartsen, kennisinstellingen en bedrijven in Nederland en Vlaanderen geven via onderzoek, ontwikkeling en innovatie invulling aan het project.  Het project brengt medewerkers in de zorg, publieke gezondheidssectoren en de dierhouderij van 26 Vlaamse en Nederlandse ziekenhuizen, publieke gezondheidsdiensten, kennisinstellingen en bedrijven in stelling om innovatieve tools te ontwikkelen om infectieziekten te voorkomen en antibioticaresistentie te beheersen en bestrijden.

Verspreiding tegen gaan
Bacteriën worden in toenemende mate ongevoelig voor antibiotica. Dit maakt het effectief behandelen van infectieziekten lastiger met ziekte, sterfte en onnodige (zorg)kosten als gevolg. De onderliggende oorzaken omvatten alle onderdelen van de maatschappij, zoals de gezondheidszorg, de bevolking, de landbouw en het milieu. Samenwerking met verschillende disciplines en sectoren in de grensregio is noodzakelijk om verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan.

Nederland en Vlaanderen
Aan dit landgrensoverschrijdend samenwerkingsproject doet voor de komende 3 jaar ook het team infectieziektebestrijding van de GGD Limburg-Noord mee, samen met de andere GGD’en in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg en met het Vlaams agentschap zorg en gezondheid. Het Amphia ziekenhuis in Breda leidt het project.

Meer weten?
Persbericht One Health
Samenvatting projectvoorstel

 

Naar de projectpagina