GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 18-04-2017 om 16:45 uur
Laatst gewijzigd op: 18-04-2017 om 17:10 uur

Check of je risico loopt met de online Soa-Testwijzer

19 april

Vanaf woensdag 19 april kan iedereen gebruik maken van Advies.chat. De eerste online soa⃰ -testwijzer waarmee je 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgt over soa-tests. Met deze nieuwe tool ontdek je snel en eenvoudig of je risico loopt op een soa en hoe je die het beste kunt laten testen. Ook verwijst Advies.chat naar betrouwbare soa-zelftest aanbieders. Dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op hiv en andere soa, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo heb je direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als je vragen beantwoordt over je seksleven én kun je voorkomen dat je klachten krijgt.

In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status, omdat hier niet op is getest. Ook met andere soa lopen mensen soms te lang door. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe klachten krijgen als chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen of tijdelijke verminderde onvruchtbaarheid.

‘Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies’, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. ‘Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten stukken kleiner én voorkomt dat je soa doorgeeft aan een ander.’

⃰ soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening