GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 16-05-2017 om 11:33 uur
Laatst gewijzigd op: 29-05-2017 om 10:51 uur

Vaccinatie zwangere vrouwen ter voorkoming kinkhoest bij jonge baby's

18 mei 2017

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Bij kinkhoest ontstaan hoestbuien. Tijdens de hoestbui kan iemand benauwd worden en gaan braken. Bij jonge baby’s zijn de klachten soms anders, zoals:
•    slecht eten
•    moeite met ademen
•    blauw aanlopen.
Jonge baby’s kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest. Vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis.

Eerste maanden niet beschermd tegen kinkhoest
In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest regelmatig voor bij kinderen en volwassenen. De eerste vaccinatie krijgen kinderen van 6-8 weken via het consultatiebureau. Dit betekent dat een baby de eerste maanden niet beschermd is tegen kinkhoest. Oudere kinderen zijn door de vaccinaties wel beschermd tegen kinkhoest en krijgen alleen mildere klachten. Bij volwassenen wordt de bescherming minder, waardoor zij kinkhoest kunnen krijgen en baby’s kunnen besmetten.

Zwangere vrouw beschermt baby
Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kinkhoestvaccinatie veilig voor moeder en kind
Na vaccinatie kunnen milde klachten optreden, zoals pijn, roodheid of zwelling rondom de prikplek op de arm. Ook kan de gevaccineerde even koorts krijgen. Deze klachten gaan vanzelf over en behandeling is niet nodig. De vaccinatie is veilig voor moeder en kind.

Meer informatie
Ga voor meer informatie over een kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): www.rivm.nl/kinkhoestvaccinatiezwangerevrouwen. Neem voor eventuele vragen contact op met het team infectieziektebestrijding (tijdens kantoortijden) via telefoonnummer: 088 – 119 12 45.