GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 08-05-2017 om 11:11 uur
Laatst gewijzigd op: 13-07-2017 om 15:43 uur

Verspreiding jodiumtabletten in oktober

13 juli, 2017

De overheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. De overheid verspreidt vanaf september 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

De Rijksoverheid verspreidt in oktober jodiumtabletten aan groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen bij jonge mensen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

Verspreiding jodiumtabletten als voorzorgsmaatregel
Dat de overheid nu jodiumtabletten verspreidt, betekent niet dat er een grotere kans is op een kernongeval. De jodiumtabletten worden verspreid als voorzorgsmaatregel. Bewoners van bepaalde gebieden zijn dan beter voorbereid als zich een kernongeval zou voordoen.

Wie krijgen jodiumtabletten?
De Rijksoverheid verspreidt jodiumtabletten als voorzorgsmaatregel aan de volgende groepen:
•    mensen tot en met 40 jaar die in een zone van 0-20 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen;
•    mensen tot 18 jaar die in een zone van 20-100 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen.

Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn.

Binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord vallen de gemeenten Beesel, Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond en Weert al of niet gedeeltelijk in de zone van 20-100 km vanaf de kerncentrale Tihange en/of Doel.


Meer informatie

Kijk op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl voor meer informatie over de jodiumtabletten. Zoals: Waarom krijg je jodiumtabletten, wie krijgt ze, wat moet je ermee doen, de werking van jodiumtabletten, hoe en wanneer moet je ze innemen en wat kun je verder doen om jezelf te beschermen bij een kernongeval.