GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 30-11-2017 om 11:47 uur
Laatst gewijzigd op: 30-11-2017 om 11:50 uur

Taalpunt Blerick

30 november, 2017

Sinds vorig jaar is er al een Taalhuis in Venlo. Daar komt een Taalpunt in Blerick op de Boulevard Hazenkamp bij. Inspanningen van diverse partners, waaronder onze GGD hebben ervoor gezorgd dat ook de inwoners van Blerick ‘bij hen om de hoek’ terecht kunnen met taal-, digi- en rekenvragen. Dit met als doel de lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Wij zijn als GGD Limburg-Noord enorm trots op dit resultaat. Wilma Jacobs, verpleegkundige bij de GGD en betrokken vanuit het programma doorontwikkeling JGZ: ‘Ik zeg altijd een goed gesprek begint als je iemand in de ogen kunt kijken en het liefst met een kopje koffie erbij’. Donderdag 30 november vond de opening plaats, Wilma was hierbij aanwezig.  


Taalpunt in Blerick
Uit onderzoek blijkt dat minimaal 16% van de Venlose beroepsbevolking ‘laaggeletterd’ is. Dat komt neer op zo’n 16.000 mensen, die moeite hebben met het invullen van formulieren, het lezen en begrijpen van brieven van bijvoorbeeld de belastingdienst of de zorgverzekering. Het begrijpen van bijsluiters en veiligheidsinstructies of het voorlezen van hun kinderen of kleinkinderen. De GGD Limburg-Noord heeft daarom samen met de bibliotheek Venlo, Wel.kom, Gilde opleidingen, Stichting groen Licht en de gemeente Venlo de handen in elkaar geslagen om wat aan laaggeletterdheid te doen. Naar aanleiding van het aanvalsplan laaggeletterdheid van de gemeente Venlo is vorig jaar, op 28 november een Taalhuis in Venlo geopend. Om de drempel voor bewoners zo laag mogelijk te maken is ervoor gekozen ook een Taalpunt in Blerick, Boulevard Hazenkamp te openen.

Bij een Taalhuis of Taalpunt kan iedereen met een taal-, digi- of rekenvraag terecht. Je kunt er informatie of advies krijgen over taal-, reken- en computercursussen of over programma’s op de computer waar je ook zelf mee aan de slag kan. Je kunt er ook oefenen met een taalvrijwilliger.

Past perfect bij ons streven
Laaggeletterdheid is een overkoepelde term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. De gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot, zoals schaamte, onbegrip en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van anderen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Het is dan ook essentieel om laaggeletterdheid te verminderen door deze groep mensen te vinden en hen te motiveren om bijvoorbeeld deel te nemen aan een taaltraining of een laagdrempelige doorverwijzing. Wilma Jacobs: ‘Een Taalhuis en/of punt past perfect bij ons streven’.

Belang van taal
Wilma Jacobs: ‘Een bezoekje brengen aan de GGD als ouder en kind, is meer dan een lengte en gewicht meting en het volgen van de ontwikkeling. Je raakt in gesprek. Tijdens dit gesprek komt op tafel wat goed gaat, maar ook zijn er gespreken over wat minder goed gaat in het leven van de ouder en het kind. Samen met ouders inventariseren, en indien nodig zoeken wij samen naar passend hulp. Ook laaggeletterdheid heeft onze aandacht. Wij brengen bij ouders onder de aandacht dat taal belangrijk is voor het begeleiden en ondersteunen van kinderen. Ouders gaan er soms vanuit dat hun kinderen op school Nederlands leren, en dat het daarmee is geregeld. Maar je wilt juist de participatie van de ouder bij school en opgroeien van het kind. Onderdeel van ouderschap om je kind in het Nederlands te kunnen ondersteunen. Daarom is het ook van belang dat ouders de Nederlandse taal beheersen’.

Openingstijden
Het Taalpunt is vanaf dinsdag 5 december elke 2 weken geopend op dinsdagochtend tijdens de openingstijden van Informatie en Advies in Boulevard Hazenkamp .