GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 15-05-2018 om 15:46 uur
Laatst gewijzigd op: 15-05-2018 om 16:03 uur

Hoe houdt je je hersenen vitaal?

15 mei, 2018

Alzheimer Centrum Limburg heeft de bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ gelanceerd. De campagne is gericht op bewustwording van de relatie tussen leefstijl en hersengezondheid. Slechts weinig mensen weten dat dertig procent van alle dementiegevallen kunnen worden voorkomen door simpelweg voor een gezonde leefstijl te kiezen. GGD Limburg-Noord ondersteunt de campagne en wil net als het Alzheimer Centrum Limburg deze boodschap bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Dementie is een nare aandoening waar geen medicijn voor is. Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe. In Limburg gaat dat harder dan in de rest van het land. Grote doorbraken in medicijnonderzoek blijven vooralsnog uit. Het is dan ook de vraag of hét middel tegen dementie ooit gevonden gaat worden. We hebben echter veel meer in eigen hand dan we zelf denken.

GGD Limburg-Noord speelde een belangrijke rol bij de voorbereiding van de campagne en de selectie van deelnemers aan het wetenschappelijk onderzoek dat onderdeel is van de campagne. Kyra Plitscher, Adviseur Publieke Gezondheid GGD Limburg-Noord:  ‘Je leefstijl heeft invloed op o.a. hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en ook dementie. Werken aan gezonde hersenen en een fit lichaam is voor iedereen verstandig. Hiermee help je mogelijk nieuwe gevallen voorkomen.’

Er zullen het komende jaar veel activiteiten worden georganiseerd in de provincie Limburg, allen in het teken van het thema ‘hersengezondheid.

App MijnBreincoach
Als onderdeel van de campagne is ook  de app ‘MijnBreincoach’ ontwikkeld waarmee je je eigen hersengezondheid kunt meten. Deze app is gratis te downloaden en geeft je binnen twee minuten inzicht in je eigen hersengezondheid. De app helpt je bij het zetten van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee gezondere hersenen. Voor mensen die geen smartphone of tablet hebben, is de app ook beschikbaar als website.

De app is te downloaden via de Apple Store en de Google Play store.