GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 12-06-2018 om 11:01 uur
Laatst gewijzigd op: 12-06-2018 om 11:28 uur

GGD adviseert kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

12 juni 2018

In het vervolg op de vorig jaar gestarte, landelijke campagne over de geadviseerde kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen, adviseren we ook de huisartsen, gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en consultatiebureaus over de mogelijkheid zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest ter bescherming van de pasgeborene.

Kinkhoest kan bij jonge baby’s ernstig verlopen. Om ze hiervoor te beschermen kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij de GGD.

Noortje Bouwmeester, arts GGD Limburg-Noord: “Juist hele jonge baby’s kunnen erg ziek worden van kinkhoest. Klachten zijn o.a. slecht eten, moeite met ademen en blauw aanlopen. Vaak is het nodig dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Vaccinatie van moeder tijdens de zwangerschap kan dit voorkomen”.

Kinkhoestvaccinatie
Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. Deze heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest. Zo is de baby ook al de eerste maanden voor de start van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermd tegen de ziekte. Deze vaccinatie is veilig voor moeder en kind.

Zwangere vrouwen die geïnteresseerd zijn in een vaccinatie tegen kinkhoest kunnen (tijdens kantooruren) contact opnemen met team infectieziektebestrijding van de GGD Limburg-Noord via telefoonnummer: 088 – 119 1245. Een afspraak maken kan via 088 – 119 1200. Vermeld hierbij dat het gaat om een kinkhoestvaccinatie. De kosten bedragen €59,30 (inclusief consultkosten) en zijn voor eigen rekening.

Meer informatie
Bekijk voor meer informatie over een kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen de website van het RIVM.