GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 06-07-2018 om 12:04 uur
Laatst gewijzigd op: 10-07-2018 om 09:40 uur

Mazelen in Europa: Check je vaccinaties voor je op reis gaat

6 juli, 2018

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen, met name in Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Ga je op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd.
In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?
Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen. Voor Italië, Frankrijk en Griekenland valt het risico voor de doorsnee vakantieganger mee. Voor deze landen is vaccinatie alléén nodig als je nauw contact hebt met de lokale bevolking. Er is een groter risico om mazelen te krijgen als je in een kleine ruime met iemand die mazelen heeft verblijft.
Situaties zoals bezoek plaatselijk zwembad, restaurant en dorpswinkel vallen niet onder nauw contact. Het risico is natuurlijk nooit 0. Verwacht je ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeer je bij mensen thuis? Dan is vaccinatie te overwegen.

Kinderen onder de 6 maanden en van 6 tot 14 maanden?
Kinderen onder de leeftijd van 6 maanden zijn beschermd tegen mazelen door de antistoffen die ze van hun moeder meegekregen hebben. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kind(eren) vervroegd te vaccineren tegen mazelen. Je kunt hiervoor contact opnemen met Jeugdgezondheidszorg  via 088 - 11 91 111 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00).

Kinderen vanaf 14 maanden tot 18 jaar en niet gevaccineerd?
Ben je jonger dan 18 jaar en heb je nooit eerder een BMR vaccinatie gehad, dan kun je alsnog een afspraak maken voor deze vaccinatie. Je kunt hiervoor  contact opnemen met Jeugdgezondheidszorg via 088 - 11 91 111 (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00)

Volwassenen vanaf 18 jaar tot 54 jaar en niet gevaccineerd?
Ben je nooit eerder tegen mazelen gevaccineerd of ben je geboren tussen 1965 en 1976, dan kun je bij Reizigersvaccinaties een afspraak maken via 088 - 119 12 00 (keuze 2). De kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor eigen rekening.

Geboren voor 1965?
Personen geboren voor 1965 hebben meestal als kind mazelen al doorgemaakt. Zij zijn daardoor beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over Mazelen op de website van het RIVM.