GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 26-07-2018 om 11:51 uur
Laatst gewijzigd op: 24-06-2019 om 15:31 uur

Tips! (Jonge) kinderen en hitte wat kun je doen?

24 juni, 2019

Het is warm en het blijft warm. Hoe doe je dat met (jonge) kinderen?  Hierbij enkele tips om je kind (en daarmee jou) te helpen tijdens de warme dagen:

Kleding
Wat je je kindje aandoet is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar je op dat moment bent. Trek je kindje niet teveel laagjes aan op warme dagen. Kies voor dunne kleding. Voor een baby is een rompertje voldoende. Ook met slapen is een rompertje voldoende met een laken of dunne slaapzak/ beddengoed. Meer slaaptips. (consumentenbond)

Drinken
Het is belangrijk dat kinderen drinken vóórdat ze dorst krijgen. Bied kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Houd in de gaten of ze voldoende drinken. Om de kinderen genoeg te laten drinken kun je tussendoor eten met veel vocht aanbieden. Bijvoorbeeld vers fruit (meloen), groenten (komkommer, tomaat) of een keer een (zelfgemaakt) waterijsje.

Baby’s die nog geen bijvoeding krijgen hebben meestal genoeg aan hun melkvoeding. Bij borstvoeding kun je jouw kindje een keer extra aanleggen. Kinderen die flesvoeding krijgen halen hun vocht hier uit. Wanneer je merkt dat ze minder plassen  kun je extra water aanbieden. Vaak is een paar slokjes al voldoende.

Buiten spelen
Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer ze vooraf in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Herhaal het insmeren elke twee uur. Zoek verkoeling met water of bij het water. Heb je een zwembad(je)? Plaats deze dan in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is.

Kinderwagen
In de kinderwagen kan een kind snel oververhit raken. Zorg dat de kap naar beneden is en gebruik hierbij een parasolletje tegen de zon. Doe zeker geen hydrofiele luier of andere doek over de kap of kinderwagen, want hierdoor kan de temperatuur in de kinderwagen wel met 8 of meer graden stijgen t.o.v. de buitentemperatuur. Dus ook in de schaduw, er is geen luchtcirculatie, de warmte kan nergens naar toe.

Airconditioning
Het gebruik van een airco bij kleine kinderen en baby’s kan geen kwaad, zolang het verschil in temperatuur met andere ruimtes niet te groot is. Let bij heel jonge baby’s ook op voor tocht.  Zelfs bij warm weer.

Afspraak op het consultatiebureau
Uw afspraak op het consultatiebureau kan gewoon doorgaan. Ook voor de vaccinaties geldt dat bij een goede gezondheid van uw kind de prikken gegeven kunnen worden. Wilt u toch overleggen? Bel dan.