GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 18-07-2018 om 10:14 uur
Laatst gewijzigd op: 20-09-2018 om 11:58 uur

Vragen over vaccinatie meningokokken

19 september, 2018

De vaccinatiecampagne voor Meningokokken Type W is gestart. Jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 ontvangen halverwege september een uitnodiging voor vaccinatie. Op dit moment krijgen GGD’en vragen van ouders over het vaccineren van kinderen die buiten de doelgroep van deze campagne vallen. Wat kun je doen als je kind buiten deze groep valt en je het wilt laten vaccineren?

Groepsbescherming via vaccinatie
Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn ongeveer 860.000 jongeren. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma. De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Oproepschema
GGD Limburg-Noord verzorgt 1 t/m 5 oktober de vaccinaties o.a. MenACWY (Meningokokken). Rond 17 september ontvangen de kinderen die in aanmerking komen een uitnodiging.

1 t/m 5 oktober 2018:
Jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. (De uitnodiging ligt in de week van 17 september in de brievenbus.)

Maart/april 2019:
Jongeren geboren in 2005, 2001 en een deel van 2004 (geboren tussen 1 januari 2004 en 30 april 2004).

September/oktober 2019:
Jongeren geboren in: 2002 en 2003.

Tijdstip uitnodiging verhinderd?
Kan je kind niet op het aangegeven tijdstip uit de brief aanwezig zijn? Kijk dan zelf in het overzicht waar en wanneer je wél voor de vaccinatie kunt komen. Je hoeft dit niet te melden. Let op: op piekmomenten kan er een wachttijd ontstaan.

Vaccineren buiten de doelgroep
Als je kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken W-ziekte is gelukkig klein. Wil je je kind toch laten vaccineren? Bel dan: 088 - 119 12 00 (menukeuze 2, 'reizigersvaccinaties'). (Eigen kosten bedragen € 90,70).

 Gezien de grote vraag is het vaccin voor mensen die buiten de doelgroep vallen beperkt beschikbaar. Dit betekent dat als je een afspraak voor vaccinatie wilt maken, je mogelijk op een wachtlijst geplaatst wordt. Afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin wordt je benaderd voor het maken van een definitieve afspraak.

Meer informatie en veelgestelde vragen
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen meningokokken ACWY en informatie over de meningokokkenziekte op de website van het RIVM. Vind je daar geen antwoord op je vraag, bel dan met GGD Limburg-Noord: 088 119 555 (vaccinatielijn voor kinderen tot 18 jaar)