GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 18-07-2018 om 10:14 uur
Laatst gewijzigd op: 28-08-2019 om 15:02 uur

vaccinatie meningokokken (MenAcwy)

Vaccinatieweek 7 - 11 oktober 2019

Vanaf 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken. Voor peuters van 14 maanden is de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans hebben op de ziekte. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte en de verspreiding voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Wie wordt er wanneer opgeroepen

Vaccinatieweek 7 - 11 oktober 2019

  • Jongeren geboren in 2003
  • Jongeren geboren in 2005

Eerder opgeroepen? En wil je alsnog de vaccinatie? Dat kan!
Jongeren geboren in 2001 t/m 2005 worden sinds 2019 uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokken. Ben je vorig jaar opgeroepen en wil je toch alsnog de vaccinatie? Dat kan tijdens de vaccinatieweek (7 - 11 oktober). Neem een geldig identificatiebewijs mee en kom langs op een van onze priklocaties.

Verhinderd op tijd, plaats locatie uit brief?
Kun je écht niet op het moment uit de uitnodigingsbrief? Haal dan de vaccinatie op een van onze andere prikmomenten of locaties (zie onderstaand schema). Je hoeft dit niet te melden.
Let op: Kom je op een ander moment dan aangegeven in de uitnodigingsbrief? Dan kan het wel drukker zijn.

Ben je helemaal verhinderd?  Kijk dan vanaf maart op deze website voor het schema van de volgende vaccinatieweek. Je kunt dan op een van de locaties terecht om alsnog je vaccinatie te komen halen.

Priklocaties
Bekijk het schema onderaan de pagina.
Sommige priklocaties hebben beperkte parkeergelegenheid. Is de fiets een optie? Kom dan met de fiets, het is gezond en je hebt geen last van mogelijke parkeerproblemen.

Al eerder gevaccineerd?
Heb je een oproep gekregen, maar heb je de vaccinatie meningokokken eerder dit jaar gehad of afgelopen jaar op eigen kosten? Geef dit dan door aan het RIVM. Zij noteren dit in je vaccinatiekaart. Je ontvangt dan geen herinneringsoproepen meer.

Vaccineren buiten de doelgroep
Wanneer een jongere niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken is gelukkig klein. Vaccineren op eigen initiatief kan altijd! Bel dan: 088 - 119 12 00 (menukeuze 2, 'reizigersvaccinaties'). (Eigen kosten bedragen € 92,00).

Meer informatie en veelgestelde vragen
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen meningokokken ACWY en informatie over de meningokokkenziekte op de website van het RIVM. Vind je daar geen antwoord op je vraag, bel dan tussen 9 - 17.00 uur met GGD Limburg-Noord: 088 - 11 91 555 (vaccinatielijn voor kinderen tot 18 jaar).

 Voorlichtingsmaterialen in verschillende talen (Engels, Arabisch, Tigrinya)