GGD
Nieuws
Geplaatst op: 28-08-2018 om 10:39 uur
Laatst gewijzigd op: 01-11-2019 om 12:21 uur

Voorlezen aan baby's heeft dat wel zin?

28 augustus, 2018

GGD Limburg-Noord en Bibliotheek Bibliorura starten nieuwe service: BoekStartcoach


Voorlezen heeft pas zin als een kind een jaar of twee oud is, toch? Het is een veelvoorkomend misverstand bij ouders. Om spelenderwijs te laten zien hoe leuk én stimulerend het is om al met de allerjongste een boekje te lezen, zijn GGD Limburg-Noord en Bibliotheek Bibliorura gestart met een nieuwe service aan ouders van jonge kinderen: BoekStartcoach. Beide organisaties willen het voorleesplezier bij jonge ouders promoten en de ontwikkelingskansen van hun kinderen vergroten.

De Boekstartcoaches komen wekelijks op de GGD locatie in Roermond en Roerdalen en ondersteunen de jeugdarts en verpleegkundige door met ouders in gesprek te gaan over het belang van voorlezen. Voorlezen vanaf de babytijd is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel worden voorgelezen, gaan gemakkelijker en meer zelf lezen en hebben later een voorsprong op school.


Versterkt de band

Yvonne Janssen, jeugdverpleegkundige GGD Limburg-Noord: ‘Baby’s luisteren al vanaf de eerste dag naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met (voor)lezen samen met je kindje. Het versterkt de band met je kind’.

Loes Giesbers en Anita Engels, BoekStartcoaches Bibliorura: ‘Als ouders met hun kindje in de wachtruimte zitten, geven we informatie en tips over voorlezen en de taalontwikkeling van jonge kinderen. Op de GGD locatie is een collectie baby- en peuterboekjes aanwezig, zodat we ouders kunnen laten zien wat voor boekjes voor de allerkleinsten geschikt zijn. Voorlezen heeft al effect bij baby’s vanaf 3 maanden. Door samen met een boekje te spelen en te benoemen wat het kind ziet en doet, ontdekt het kind de wereld van boekjes. Kinderen die veel voorgelezen worden en later veel zelf lezen, hebben straks een voorsprong op school. Ouders hebben hierin een belangrijke rol.

BoekStart
BoekStart is een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. De Boekstartcoaches nodigen ouders uit de bibliotheek te bezoeken en samen met hun kind prentenboeken te ontdekken. Ouders kunnen hun kind gratis lid laten worden van de bibliotheek. Zij ontvangen dan een BoekStart-koffertje met boekjes en voorleestips voor hun kind.

Meer informatie

Kijk op www.ggdlimburgnoord.nl of op www.bibliorura.nl