GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 05-11-2018 om 16:17 uur
Laatst gewijzigd op: 06-11-2018 om 11:20 uur

Online soa-consult

5 november 2018

Limburgse jongeren met vragen over seksualiteit en soa’s hoeven voor een consult in veel gevallen niet meer de GGD te bezoeken. Ze kunnen ook via hun smartphone of webcam op gesprek komen. De GGD Limburg-Noord is vanaf november gestart met een pilot online consulten. Met deze nieuwe dienst wil GGD Limburg-Noord beter aansluiten bij de behoeftes van jongeren.

Iedereen kan voor een soa-test bij de huisarts terecht. Jongeren onder de 25 jaar die een soa-test nodig hebben of een vraag hebben over seksualiteit, kunnen natuurlijk altijd het Sense soa-spreekuur  bij de GGD bezoeken. Dit is gratis.

Wat moet je doen?
Bel voor een afspraak voor een online soa-consult 088 - 119 1200 (kies 4; maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur). De doktersassistente overlegt met je of je vraag geschikt is om via een online soa-consult te bespreken. Als dat zo is, krijg je een mail met een link en instructies. Je logt in op de afgesproken tijd en komt terecht in de virtuele wachtkamer waar je al een vragenlijst kunt invullen. De verpleegkundige haalt je op en het consult start. Tijdens een online consult hoef je nooit lichaamsdelen te laten zien. Alles wat tijdens dit consult verteld wordt blijft binnen de virtuele ruimte.

Wat is het voordeel van een online soa-consult?
Jongeren tot 25 jaar kunnen vanuit hun eigen omgeving een soa-test aanvragen of vragen over seksualiteit stellen aan de verpleegkundige seksuele gezondheid. Als dat nodig is, krijgen ze een soa-thuistest toegestuurd (of halen die zelf op). Jongeren die een soa-test willen doen, willen graag anoniem blijven; op het online spreekuur lopen ze niet het risico bekenden tegen te komen in de wachtkamer.

Meer informatie over de pilot
Deze pilot loopt tot het eind van dit jaar. Ook GGD’en in andere regio’s doen hieraan mee. De pilot moet uitwijzen voor wie het online consult geschikt is, of jongeren tevreden zijn en of het inderdaad tijd bespaart. Ook onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Rutgers zijn hierbij betrokken. Op basis van dit onderzoek wordt besloten of en op welke manier het online spreekuur een vervolg krijgt. Het programma waarmee de webcamgesprekken worden gevoerd is ISO-gecertificeerd: de privacy van de cliënten is hiermee gewaarborgd.