GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 21-11-2018 om 15:36 uur
Laatst gewijzigd op: 21-11-2018 om 16:33 uur

Zorgpartners Venlo gaan voor een rookvrije generatie

21 november, 2018

De bestuurders van VieCuri Medisch Centrum, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord tekenden op woensdag 21 november 2018 een convenant om zich samen sterk te maken voor een rookvrije generatie. Iets dat geheel past bij het moment dat de regering zich buigt over het Nationaal Preventieakkoord.

De vijf partijen ambiëren een samenleving waarin kinderen vrij van (mee)roken kunnen opgroeien en waarin uiteindelijk niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. Ook streven ze naar een substantiële, duurzame gezondheidswinst voor de bevolking van de regio Venlo.

Jong geleerd
Harry Pouwels, longarts VieCuri en ambassadeur van de Rookvrije Generatie: “Steeds meer wordt duidelijk dat (naast accijnzen en landelijke campagnes) een nauwe samenwerking tussen lokale partijen een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van roken. Zeker in de omgeving van jonge kinderen is enorm veel te bereiken. Een rookvrije generatie creëer je alleen door te zorgen dat rokers niet roken in aanwezigheid van kinderen. Als de omgeving rookvrij is, verandert automatisch je gedrag. Juist daarom is het belangrijk dat de zorgpartners in Venlo de handen ineen slaan.”

Percentage rokers in Venlo hoger dan gemiddeld
In Venlo overlijden jaarlijks zo’n 100 Venlonaren per jaar vroegtijdig aan de gevolgen van roken. Dit is met afstand de grootste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte, vele malen groter dan overlijden door misdaad, verkeersongevallen, alcohol en drugs bij elkaar opgeteld. Het aantal rokers is zelfs toegenomen sinds 2012. Onlangs constateerde de GGD Limburg-Noord dat dit percentage in de gemeente Venlo hoger ligt dan in de regio en landelijk. Dit is zorgwekkend vanwege de gezondheid van de bevolking. Bovendien werkt dit stijgende zorgkosten in de hand.