GGD
Nieuws
Geplaatst op: 24-01-2019 om 12:35 uur
Laatst gewijzigd op: 24-01-2019 om 12:56 uur

Centrum seksueel geweld Limburg is verhuisd

24 januari 2019


Het Centrum Seksueel Geweld Limburg (CSG-Limburg) is sinds eind 2018 gevestigd in Maastricht. Dit centraal meldpunt en hulpcentrum biedt dag en nacht hulp aan jaarlijks zo’n 100 tot 150 Limburgers die zijn aangerand of verkracht. In dit samenwerkingsverband slaan beide GGD'en in Limburg, Politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten en meerdere zorgpartners de handen ineen voor slachtoffers van seksueel geweld. Het centrum is 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar voor slachtoffers via telefoonnummer: 0800 - 0188.

De zorg voor het slachtoffer, medisch en psychisch, staat centraal
Het CSG-Limburg is sinds september 2013 actief in de provincie en eind 2018 verhuisd naar Maastricht. Kay Michels, coördinator CSG-Limburg: ‘De zorg voor het slachtoffer, medisch en psychisch, staat centraal. Bij het ziekenhuis Maastricht UMC+ was een ruimte beschikbaar dicht bij de spoedeisende hulp. Zo is alle professionele hulp dichtbij en in huis. Daarnaast biedt deze locatie de snelheid en begeleiding van het slachtoffer door een vaste verpleegkundige. Na een intakegesprek met een medewerker van Xonar krijgt ieder slachtoffer een casemanager toegewezen, die de zorg coördineert en het slachtoffer ondersteuning biedt’. De casemanager houdt vinger aan de pols en regelt indien nodig psychische zorg. Voor (vervolg)onderzoek op seksueel overdraagbare aandoeningen of vaccinaties kan het slachtoffer bij de GGD terecht. Het CSG zorgt ervoor dat slachtoffers een warme opvang krijgen en niet telkens opnieuw hun verhaal hoeven doen.

De macht in eigen hand
Het centrum biedt zorg aan alle slachtoffers van recent seksueel geweld, vooral verkrachting en aanranding, ongeacht leeftijd en geslacht. Kay Michels: ‘Als een slachtoffer binnen zeven dagen na het incident bij het CSG-Limburg komt, kan forensisch onderzoek worden gedaan. Voor een aangifte van seksueel geweld is namelijk bewijs nodig. Daarom moet je bijvoorbeeld nooit douchen na een verkrachting. Niet eten, drinken of je tanden poetsen. Stop je kleren in een papieren zak, zodat de sporen bewaard blijven. Met deze boodschap willen we het slachtoffer juist krachtiger maken, meer macht in eigen hand geven.’ Ook slachtoffers die langer geleden te maken hebben gehad met seksueel geweld en graag hulp krijgen, kunnen contact opnemen met het centrum. Ook als het slachtoffer geen politie betrokkenheid wil, kan zij/hij terecht bij het CSG-Limburg.

Hulp nodig?
Het CSG-Limburg is 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar via 0800 - 0188 voor vragen, ondersteuning en zorg. Professionals kunnen contact opnemen via 088 119 18 88 of bij niet-acute zaken mailen naar limburg@centrumseksueelgeweld.nl. Meer en algemene informatie lees je op de website: www.centrumseksueelgeweld.nl.