GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 12-02-2019 om 15:19 uur
Laatst gewijzigd op: 12-02-2019 om 15:40 uur

Tekenencefalitis

14 februari 2019

Bent u een fanatiek wandelaar en/of kampeerder? En gaat u dit jaar naar Midden-, Oost-Europa of Azië? Overweeg dan vaccinaties tegen tekenencefalitis. Een ziekte die door teken wordt overgebracht en die ernstige gezondheidsgevolgen veroorzaakt.

Teken kunnen ziekten overbrengen. De ziekte van Lyme is algemeen bekend, maar teken kunnen ook een andere ziekte overbrengen, namelijk tekenencefalitis (tbe). Het virus dat voor tekenencefalitis  zorgt, wordt overgedragen door een geïnfecteerde teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Het virus geeft een ontsteking van de hersenen (=encefalitis). De overdracht van het virus vindt meteen na de tekenbeet plaats.

Waar komt het voor?
In delen van Midden- en Oost-Europa en Azië (zie kaartje). In 2016 voor het eerst in Nederland aangetoond.

Wie loopt risico?

  • Personen die in natuurgebieden in Europa kamperen en/of wandelen tijdens het actieve tekenseizoen (april tot november).
  • Personen die in Aziatische landen in natuurgebieden kamperen en/of wandelen tijdens het actieve tekenseizoen (april tot november).
  • Werkers in natuurgebieden, zoals boswachters, houthakkers en jagers.

Klachten
De meeste mensen krijgen geen klachten. Ziek worden ze meestal 7 tot 14 dagen na besmetting. Er zijn dan griepachtige verschijnselen met koorts. Het verdwijnt vanzelf weer. Een klein deel van de mensen krijgt één tot drie dagen daarna een hersenontsteking. Dit kan ernstig verlopen.

Voorkomen
Mensen uit de risicogroep kunnen zich laten vaccineren. Het is een serie van drie vaccinaties. Een maand na de eerste vaccinatie volgt de tweede, die beschermt voor het komende tekenseizoen. Na vijf maanden volgt de derde vaccinatie, die voor drie jaar beschermt. De bescherming is te verlengen door na drie jaar een herhalingsvaccinatie te nemen. Daarna is bij personen onder de 60 jaar de bescherming vijf jaar en bij personen boven de 60 jaar drie jaar.

Informatie
Ga voor meer informatie naar de website van GGDReisvaccinaties. En voor vragen en antwoorden naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of neem contact op via reisadvies@vrln.nl