GGD
Nieuws
Geplaatst op: 07-06-2019 om 09:11 uur
Laatst gewijzigd op: 07-06-2019 om 09:20 uur

Blog: praten met je puber, Hellup!

7 juni, 2019

Praten met je kind, het lijkt zo eenvoudig en vanzelfsprekend maar in de praktijk kan dat soms lastig zijn. Vooral met een puber en vooral over onderwerpen als alcohol, lichamelijke veranderingen, gevoelens en seks. 1 t/m 7 juni is het de week van de ouder. Een van de thema’s dit jaar is communicatie. Loes Kempen, stafverpleegkundige bij de GGD Limburg-Noord tipt ouders hoe moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Het is goed om regelmatig te praten met je puber. Ook over onderwerpen die soms lastig zijn. Het helpt om elkaar beter te begrijpen en jullie band te versterken.
Natuurlijk blijven er ook dingen die kinderen liever niet met hun ouders bespreken. Ze kunnen deze onderwerpen bespreken met een vriend of vriendin. Maar ook met een jeugdarts- of verpleegkundige via de chat op JouwGGD.nl. Dit kan anoniem.

3 tips!
Praten over een lastiger onderwerp gaat meestal niet vanzelf. Hieronder drie tips die het gemakkelijker maken:

1. Neem de tijd: Kies een moment waarop jullie allebei de tijd hebben.
2. Praat terwijl je samen met iets bezig bent: Bijvoorbeeld tijdens de autorit naar het sporten, of tijdens het inruimen van de vaatwasser. Het is ongedwongen en zorgt voor minder spanning dan wanneer je er echt voor gaat zitten. Ook oogcontact kan zo vermeden worden, wat bij lastige onderwerpen helpend kan zijn. .
3. Praat ook veel over de ‘gewone’ dingen: Als je gewend bent om met elkaar over alledaagse dingen te praten, dan praat je ook makkelijker over moeilijke dingen.

Anoniem chatten voor jongeren
JouwGGD.nl is een website voor jongeren van 13 tot 23 jaar met betrouwbare informatie over verschillende onderwerpen. Naast de mogelijkheid deze informatie te raadplegen kunnen jongeren ook (anoniem) chatten. Er blijven nu eenmaal onderwerpen die jongeren liever niet met hun ouders of anderen bespreken.
In 2018 hebben maar liefst 14.775 jongeren uit onze regio de website bezocht (een toename van 52% t.o.v. 2017). De onderwerpen seks (seksualiteit, soa’s), lichaam (lichamelijke ontwikkeling, puberteit, verzorging) en gevoel (psychische gezondheid) waren respectievelijk nummer 1, 2 en 3 in de top vijf van chatonderwerpen in 2018. Vanuit onze GGD nemen we met drie verpleegkundigen en een arts deel aan de landelijke chat-pool.

Meer informatie?
Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg: jgz@vrln.nl of bel 088 11 91 111.