GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 03-06-2019 om 13:27 uur
Laatst gewijzigd op: 03-06-2019 om 13:42 uur

Vaccinaties voor dichtbij en ver weg

3 juni 2019

De zomervakantie is in zicht. Velen zoeken dan weer de zon op. U misschien ook wel. Maar wist u dat u een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen in landen zoals Marokko en Turkije, maar ook in landen verder weg zoals Kaapverdië en Indonesië? Een vaccinatie beschermt.

Onderzoek van NBTC NIPO wijst uit dat vorig jaar 22,2 miljoen vakanties van Nederlanders in het buitenland plaatsvonden. Naar verwachting gaan ook dit jaar veel Nederlanders op reis. 70% van de bezoekers op De Vakantiebeurs 2019 had interesse voor landen buiten Europa. In veel van deze landen komen nog steeds infectieziekten voor zoals hepatitis A. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat zij op reis gaan naar een land waar Hepatitis A voorkomt, zoals Marokko, Turkije, Kaapverdië. Onderzoek van De Vakantiebeurs 2019 laat zien dat Azië, Midden-Amerika en Afrika de top 3 favoriete bestemmingen zijn waarvoor we reisvaccinaties adviseren.

Rijksvaccinatieprogramma
De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, het is dus geen standaard kinderprik.

Hepatitis A een virusziekte
Kinderen en ook volwassenen kunnen een ziekte zoals hepatitis A gemakkelijk oplopen. Het is een virusziekte. Het virus kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Meer informatie
Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties.Kijk op de website voor meer informatie over Hepatitis A. Download de app GGDreistmee. Handig als u op reis bent.