GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 24-06-2019 om 12:31 uur
Laatst gewijzigd op: 25-06-2019 om 10:03 uur

Westnijlvirus in Griekenland

25 juni 2019

Zorg voor goede bescherming tegen muggen!

Op vakantie naar Griekenland? De Griekse overheid waarschuwt vakantiegangers voor muggen die het Westnijlvirus kunnen overdragen. Behalve in Griekenland komt het Westnijlvirus onder andere ook voor in Zuidoost-Europa en het Middellands Zeegebied.

Hoe wordt het Westnijlvirus overgedragen?
Het Westnijlvirus wordt overgebracht door muggen die overdag en in de schemering actief zijn. Deze muggen voeden zich op vogels die besmet zijn met het Westnijlvirus. Wanneer deze muggen daarna een mens steken, kan deze daardoor besmet raken. Het virus kan niet zomaar van mens tot mens worden overgedragen.

Wat zijn de verschijnselen?
Na gestoken te zijn door een besmette mug kunnen na 3-5 dagen klachten ontstaan. 80% van de mensen die besmet raakt, krijgt géén klachten, 20% dus wel. De klachten die optreden zijn over het algemeen mild: koorts, hoofdpijn en spierpijn. Deze klachten doen denken aan griep. Bij minder dan 1% ontstaan ernstige verschijnselen, zoals een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking. De ziekte kan dan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

Hoe kunt u zich beschermen?
Er bestaat geen vaccinatie tegen de Westnijlziekte. U kunt zich alleen beschermen door ervoor te zorgen dat u niet door de muggen gestoken kunt worden: draag bedekkende kleding rond de schemering en in de vroege avond, smeer de onbedekte huid in met een muggenwerend middel waar DEET 30% - 50% in zit en slaap onder een muskietennet.

Informatie
Ga voor meer informatie naar https://lci.rivm.nl/faq/westnijlkoorts

Onderstaande afbeelding van het Europees Centrum voor ziektepreventie en - bestrijding laat zien waar in Europa mensen besmet zijn met het Westnijlvirus.