GGD
Nieuws
Geplaatst op: 08-08-2019 om 09:45 uur
Laatst gewijzigd op: 08-08-2019 om 16:40 uur

Voorkom legionella

8 augustus 2019

Na terugkomst van vakantie is het verstandig eerst de waterleiding in huis door te spoelen. Dat geldt zeker als het warm is (of is geweest terwijl je weg was). Wanneer kraanwater langer dan een week stilstaat in de leidingen, loopt de kwaliteit terug doordat er bacteriën groeien in het stilstaande water in de leidingen. Spoel het systeem enkele minuten door en je krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit. Zo voorkom je besmetting met de legionellabacterie. Een besmetting die je kunt oplopen door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit. Bijvoorbeeld tijdens een warme douche.

Besparingstip: vang het water op in een emmer en gebruik het in en om het huis. Voor de planten bijvoorbeeld.

Ons advies:

  • Spoel eerst het toilet door, met gesloten deksel.
  • Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.
  • Laat vervolgens alle kranen gedurende enkele minuten goed doorlopen met warm en koud water. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop. Voorkom het inademen van nevel door even weg te lopen bij de lopende kraan.
  • Leg de douchekop in een emmer met water en laat de douche enkele minuten doorlopen met warm water.

Informatie
Neem voor informatie contact op met team infectieziektebestrijding via  infectieziektebestrijding@vrln.nl of 088 - 119 12 45.