GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 27-09-2019 om 09:45 uur
Laatst gewijzigd op: 27-09-2019 om 10:02 uur

Jongens krijgen vanaf 2021 ook hpv-vaccinatie

27 september, 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft besloten dat het vaccin tegen het HPV-virus ook beschikbaar wordt voor jongens. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen.

Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus en peniskanker krijgen. “Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes zoals keelkanker. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming”, zegt Staatssecretaris Blokhuis.

2021
Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. “De tussentijd hebben we nodig om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren”, zegt Blokhuis. “Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.”

Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blokhuis de leeftijd waarop alle kinderen het vaccin krijgen naar 9 jaar. Dit kan ook goed ingepast worden met andere vaccinaties die kinderen op die leeftijd krijgen. Degenen die het vaccin hebben gemist krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Meer informatie hierover volgt.

De Gezondheidsraad heeft Blokhuis ook geadviseerd om jongeren van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid te bieden om zich alsnog te laten vaccineren tegen HPV. Over dit advies is nog geen besluit genomen.  Meer informatie hierover volgt.


Veelgestelde vragen
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen HPV op de website van het RIVM. Vind je daar geen antwoord op je vraag, bel dan tussen 9.00 - 17.00 uur met GGD Limburg-Noord: 088 - 11 91 555 (vaccinatielijn voor kinderen tot 18 jaar).