GGD
Nieuws
Geplaatst op: 07-11-2019 om 10:34 uur
Laatst gewijzigd op: 07-11-2019 om 10:57 uur

Loodinname via kraanwater

7 november 2019

Loden waterleidingen vormen nog steeds een gezondheidsrisico voor specifieke doelgroepen. Het gaat om ongeboren kinderen (via hun moeder), zuigelingen en kinderen tot een jaar of zeven die in huizen wonen met loden leidingen. De blootstelling aan lood via kraanwater uit loden leidingen kan het IQ van kinderen verlagen met 4 tot 5 punten. Deze blootstelling aan lood kan worden verlaagd door de loden leidingen te vervangen.

De gezondheidsraad ziet een taak voor de overheid om de loodbronnen in kaart te brengen en te faciliteren om deze te vervangen. Hierbij geldt urgentie, omdat lood in drinkwater het vertrouwen van consument in drinkwater kan aantasten, wat kan leiden tot minder waterconsumptie en meer consumptie van ongezonde producten.

Informatie
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via milieu@vrln.nl.
Lees voor meer informatie het rapport 'Loodinname via kraanwater' van de Gezondheidsraad.