GGD

HPV-prik

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 komen het meeste voor. Van deze virussen kunnen vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-prik beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Met de prik heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd.

Om de prik maximaal te laten werken is het belangrijk dat je hem krijgt als je nog geen seks hebt gehad. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden de prik aangeboden. Meisjes van 12/13 jaar krijgen twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van een half jaar. Meisjes van 15 jaar en ouder die de prik willen, krijgen drie keer een prik. De prik krijg je in de bovenarm.

HPV-prik voor meisjes geboren in 2007
De vaccinatieronde tegen HPV wordt anders georganiseerd in verband met de huidige maatregelen rondom het coronavirus. Dit betekent dat alle meisjes geboren in 2007 een persoonlijke uitnodiging ontvangen om deze vaccinaties te komen halen in week 42 (12 t/m 16 oktober 2020).

De vaccinatieronde is zo opgezet dat ieder meisje een afspraak heeft op een individueel tijdstip. Zo wordt voorkomen dat er teveel mensen tegelijk binnen zijn. Deze manier van organiseren maakt dat wij geen alternatieve datum of tijd kunnen aanbieden op het moment dat de ontvangen uitnodiging niet schikt of als je niet kunt komen door klachten die mogelijk verband houden met corona.

Meisjes die de prik niet zijn komen halen ontvangen automatisch in het voorjaar van 2021 een nieuwe uitnodiging.
Je hoeft dus niet te bellen als je niet kan komen.

HPV-prik voor meisjes geboren tussen 2002 en 2006
Heb je een uitnodiging ontvangen om een HPV-prik te komen halen, maak dan vanaf 28 september een online afspraak. Klik op de gewenste locatie en kies een vaccinatiemoment in de week van 12 t/m 16 oktober 2020. Is de locatie al volgepland? Kies dan voor een vaccinatiemoment op een andere locatie. Zodra de afspraak is gemaakt ontvang je een e-mail ter bevestiging.

Online afspraak maken (mogelijk vanaf 28 september)
Meisjes geboren tussen 2002 en 2006 kunnen een afspraak maken door op onderstaande locatie(s) te klikken.

Bergen Horst
Reuver
Venray

Maasbracht
Roermond
Weert
Echt
Maasbree
Sint Odiliënberg  
Gennep
Nederweert
Tegelen  
Heythuysen
Panningen
 Venlo
 

Heb je op het moment van de geplande afspraak klachten die mogelijk verband houden met het coronavirus? Kom dan niet naar de afspraak, maar neem contact met ons op.  Heb je vragen of lukt het niet om een afspraak te maken? Bel ons gerust: team Jeugdgezondheidszorg: 088 - 119 1555 (beschikbaar tijdens kantooruren)

Meer informatie
 HPV-prik