GGD

HPV-prik

De vaccinatieweek tegen baarmoederhalskanker die gepland stond voor week 20 (11 t/m 15 mei) is uitgesteld tot het najaar. Dit besluit is genomen op basis van de landelijke RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus.

Er is nog geen nieuwe datum bekend, wanneer deze datum er is worden de betrokkenen geïnformeerd en zal de informatie op deze website worden aangepast.

HPV-prik
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 komen het meeste voor. Van deze virussen kunnen vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-prik beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen. Met de prik heb je geen garantie dat je nooit baarmoederhalskanker zult krijgen, maar je bent wel veel beter beschermd. Om de prik maximaal te laten werken is het belangrijk dat je hem krijgt als je nog geen seks hebt gehad. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden de prik aangeboden. Meisjes van 12/13 jaar krijgen twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van een half jaar. Meisjes van 15 jaar en ouder die de prik willen, krijgen drie keer een prik. De prik krijg je in de bovenarm.

Meer informatie
 HPV-prik