GGD
Nieuws
Geplaatst op: 06-10-2020 om 12:00 uur
Laatst gewijzigd op: 06-10-2020 om 12:22 uur

Vervoer slachtoffers seksueel geweld naar onderzoekslocatie

6 oktober 2020

Centrum Seksueel Geweld biedt een oplossing als het slachtoffer zelf geen vervoer kan regelen.

Jaarlijks worden zo’n 100.000 mensen in Nederland slachtoffer van seksueel geweld. Onderzoek wijst uit dat een op de acht vrouwen en een op de 25 mannen ooit is verkracht.Door seksueel geweld  kun je allerlei klachten krijgen, zowel psychische klachten als lichamelijke klachten. Belangrijk is het om je zo snel mogelijk te laten onderzoeken. Het Centrum Seksueel Geweld Limburg (CSGL) is daarom 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar (T 088 -119 18 88).

De werkgroep CSG Limburg startte een pilot voor het vervoer van de slachtoffers van seksueel geweld van en naar het MUMC+. In deze werkgroep zitten naast GGD Limburg Noord en GGD Zuid Limburg ook de Politie, Xonar, het Maastricht UMC+ en de drie centrum gemeenten Venlo, Heerlen en Maastricht.

Voor wie?
Soms is vervoer een probleem en weerhoudt het mensen om zich te melden na een incident. Door de nieuwe afspraken kunnen wij in sommige situaties, als er geen andere oplossing is, vervoer (gratis) regelen. Neem dus altijd contact op met het CSG.

Het vervoer is bedoeld voor slachtoffers in de hele provincie Limburg. De cliënt wordt opgehaald op het huisadres, bij familie of bij een politiebureau. Het CSG Limburg ziet er op toe dat er sprake is van een veilige ophaalplek. Er mag gratis één begeleider mee en er zijn geen andere personen aanwezig tijdens het vervoer op maat.

Aanmelding voor vervoer
Ritten van en naar het Maastricht UMC+ kunnen uitsluitend telefonisch gereserveerd worden door het CSG Limburg. Het vervoer is mogelijk 7 dagen per week tussen 07.00 uur tot 24.00 uur. Aanmelding voor een rit kan tot uiterlijk 22.00 uur. Het slachtoffer wordt meestal na een uur opgehaald, maar wanneer wordt aangegeven dat er spoed bij is, zal gekeken worden wat de snelste oplossing is.

Met deze extra service hoopt het CSG de drempel nog meer te verlagen voor iedereen die hulp nodig heeft na seksueel geweld.