GGD
Nieuws
Geplaatst op: 09-04-2021 om 18:28 uur
Laatst gewijzigd op: 19-04-2021 om 15:44 uur

De laatste stand van zaken over het AstraZeneca vaccin

09 april 2021

Mensen geboren in 1961 of later worden niet meer ingeënt met het AstraZeneca vaccin, tenzij ze al een eerste prik gehad hebben.

Het kabinet volgt advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad stelt dat vaccineren met AstraZeneca veilig is voor 60-plussers. De risico’s op gezondheidsschade bij deze groep is namelijk veel groter dan het risico op de gemelde, zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Tweede prik gaat wel voor iedereen door

De Gezondheidsraad adviseert iedereen die al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca, zoals gepland de tweede prik haalt. Wereldwijd is geen enkel geval gemeld van ernstige bijwerkingen na een tweede prik met AstraZeneca. De gemelde, zeer zeldzame bijwerkingen doen zich binnen twee weken na de eerste prik al voor. Lees het volledige bericht op de Rijksoverheid.nl inclusief veel gestelde vragen en antwoorden.

Welke groepen krijgen een ander vaccin?

Voor een aantal groepen betekent het advies van de Gezondheidsraad dat zij een ander vaccin krijgen. Het RIVM gaat komende week per groep bekijken hoe ze deze aanpassing kunnen doorvoeren. Lees in dit bericht op Rijksoverheid.nl om welke groepen het gaat.

Geboren tussen 1956 en 1960

Huisartsen gaan door met het vaccineren van mensen die geboren zijn tussen 1956 en 1960. De Gezondheidsraad stelt dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op de zeer zeldzame gemelde bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar.
Als iemand die nu in aanmerking komt niet gevaccineerd wil worden met AstraZeneca is er op dit moment geen alternatief. Wanneer iemand dan alsnog gevaccineerd kan worden, is op dit moment niet bekend. Wij als GGD en de huisartsen hebben hier geen invloed op. Meer informatie over het risico op trombose vind je op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bekijk hier de meest gestelde vragen over het vaccineren met AstraZeneca.