GGD
Nieuws
Geplaatst op: 30-05-2022 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 30-05-2022 om 14:01 uur

Wereld niet roken dag

31 mei 2022
In 2040 rookt in Noord-Limburg geen enkele jongere (jonger dan 18 jaar) meer. Tenminste, als het aan een sterke coalitie van zorgorganisaties en gemeenten ligt. Op 31 mei – ‘Wereld niet roken dag’ - vragen de initiatiefnemers van de coalitie Rookvrij Limburg-Noord aandacht voor bewustwording door op verschillende plekken in Noord-Limburg de vlag van de Rookvrije Generatie te hijsen.

Cohesie huisartsenzorg, VieCuri Medisch Centrum, GGD Limburg-Noord, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, de Mutsaertsstichting, Gemeente Beesel, Gemeente Bergen, Gemeente Gennep, Gemeente Horst aan de Maas, Gemeente Venlo en Gemeente Venray werken samen aan deze ambitie. Zo worden steeds meer sportparken, evenementen en openbare gelegenheden rookvrij. En zorgpartners ontwikkelen programma’s voor mensen die willen stoppen met roken. 

Bestuurslid Harrie Pouwels – tevens longarts bij VieCuri Medisch Centrum – benadrukt dat het zeer zeker niet de bedoeling is om roken te verbieden. “We zetten in op een duurzame gedragsverandering. Zien is doen. Of andersom: als opgroeiende kinderen in hun omgeving niemand zien die rookt, steken ze hoogstwaarschijnlijk zelf ook geen sigaret op.”