Niet roken...zien is doen

30 mei 2023

In 2040 rookt in Limburg-Noord geen enkele jongere meer. Tenminste, dat is de droom van Limburg-Noord Rookvrij; een samenwerking van zorgorganisaties en gemeenten in onze regio. 

Misschien herken je het bord van de Rookvrije Generatie wel. Op steeds meer plekken staat zo’n bord: bij scholen, sportparken, speeltuinen, bedrijven en op tal van andere plekken.

Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag. Deze dag is al in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organisation (WHO), dit om aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Aandacht hiervoor is nog steeds nodig, want 13% van de jongeren in onze regio heeft wel eens gerookt volgens cijfers van de GGD uit 2021. 5% van deze jongeren rookt zelfs structureel. Harry Pouwels, longarts, benadrukt dat het niet de bedoeling is om roken te verbieden. “We zetten in op een duurzame gedragsverandering. Zien is doen. Of andersom: als opgroeiende kinderen in hun omgeving niemand zien die rookt, steken ze hoogstwaarschijnlijk zelf ook geen sigaret op.”

Limburg-Noord Rookvrij is samenwerking van Cohesie huisartsenzorg, VieCuri Medisch Centrum, GGD Limburg-Noord, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, de Mutsaertsstichting, Gemeente Beesel, Gemeente Bergen, Gemeente Gennep, Gemeente Horst aan de Maas, Gemeente Venlo en Gemeente Venray.