Tijdelijke mpox vaccinatie bij GGD verkrijgbaar

25 april 2023

In het voorjaar van 2023 start een nieuwe tijdelijke vaccinatiecampagne tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken) via de GGD. Na een piek in de zomer van 2022 nam het aantal meldingen in het najaar van 2022 sterk af. In 2023 komt mpox in Nederland nog weinig voor. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk en geneest vanzelf. Wel kan je er onder andere griepklachten en huiduitslag van krijgen.

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox. Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:

  • Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst
    en/of
  • Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks
    en/of
  • Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten
    en/of
  • Je doet aan groepsseks
    en/of
  • Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Kom je in aanmerking en wil je gevaccineerd worden? Mail dan jouw naam en contactgegevens naar [email protected]. Dan word jij door ons benaderd wanneer jij kan komen voor een vaccinatie.

Imvanex® is in Europa geregistreerd als vaccin ter bescherming tegen pokken en mpox. Vergeleken met de oude pokkenvaccinaties zijn de bijwerkingen milder en laat Imvanex geen litteken achter. De vaccinatie tegen mpox bestaat uit 2 prikken met tenminste 4 weken ertussen.

Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven.

De vaccinatie tegen mpox kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Daarnaast kun je last hebben van spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en koorts of verhoging.

Ben je al gevaccineerd tegen mpox, dus heb je twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je een van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je een afspraak maken. Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie.

Wil je hulp bij het weten of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man vanaf 8 mei voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900 - 204 2040.

Kijk op Mpox | Man tot Man of Vaccinatie mpox (apenpokken) | RIVM voor meer informatie over mpox en de vaccinatie.

Heb je nu mpox? Of denk je dat je misschien nu mpox hebt? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Ga naar Man tot Man om te lezen wat je kunt doen. Dit doe je als je mpox hebt | Man tot Man

Heb je klachten die passen bij mpox? Neem zo snel mogelijk contact op met de GGD. Ga niet zonder afspraak langs maar bel eerst. Het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Limburg-Noord is te bereiken op 088- 199 1207 (maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 09:00 en 12:30) of per mail via [email protected].