Tips bij hitte voor kinderen

29 december 2022

Het is warm en blijft voorlopig warm. Hoe doe jij dat met jonge kinderen? Hierbij enkele tips om je kind (en daarmee jou) te helpen tijdens warme dagen:

Kleding

Wat jij jouw kindje aandoet is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar je op dat moment bent. Trek je kindje niet teveel laagjes aan op warme dagen. Kies voor dunne kleding. Voor een baby is een rompertje vaak al voldoende. Is de slaapkamer warmer dan 25 graden is een rompertje ook voldoende. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden gebruik dan ook een zomerslaapzak of een lakentje.

Drinken

Het is belangrijk dat kinderen drinken vóórdat ze dorst krijgen. Bied kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Houd in de gaten of ze voldoende drinken. Om de kinderen genoeg te laten drinken kun je tussendoor eten met veel vocht aanbieden. Bijvoorbeeld vers fruit (meloen), groenten (komkommer, tomaat) of een keer een (zelfgemaakt) waterijsje.

Baby’s die nog geen bijvoeding krijgen hebben meestal genoeg aan hun melkvoeding. Bij borstvoeding kun je jouw kindje een keer extra aanleggen. Kinderen die flesvoeding krijgen halen hun vocht hier uit. Wanneer je merkt dat ze minder plassen  kun je extra water aanbieden. Vaak is een paar slokjes al voldoende.

Buiten spelen

Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer ze vooraf in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Herhaal het insmeren elke twee uur. Zet je kind een petje op. Zoek verkoeling met water of bij het water. Heb je een zwembad(je)? Plaats deze dan in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is.

Kinderwagen

In de kinderwagen kan een kind snel oververhit raken. Zorg dat de kap naar beneden is en gebruik hierbij een parasolletje tegen de zon. Doe zeker geen hydrofiele luier of andere doek over de kap of kinderwagen, want hierdoor kan de temperatuur in de kinderwagen wel met 8 of meer graden stijgen t.o.v. de buitentemperatuur. Dus ook in de schaduw, er is geen luchtcirculatie, de warmte kan nergens naar toe.

Airconditioning

Het gebruik van een airco bij kleine kinderen en baby’s kan geen kwaad, zolang het verschil in temperatuur met andere ruimtes niet te groot is. Let bij heel jonge baby’s ook op voor tocht.  Zelfs bij warm weer.

Meer informatie?

Als je een afspraak hebt op het consultatiebureau dan kan deze ondanks de warmte gewoon doorgaan. Ook voor de vaccinaties geldt dat bij een goede gezondheid van het kind de prikken gegeven kunnen worden. Wil je toch overleggen? Tips staan op www.rivm.nl/hitte

 

Schaduw van 6 kinderen in verschillende leeftijden op een rij