Ventileren beschermt je gezondheid

23 januari 2023

Goed ventileren, is 24 uur per dag ventileren. Lees verder hoe je zorgt voor schonere en drogere lucht...

Af en toe een raam wijd openzetten, is niet genoeg. Het is wel goed om, naast ventileren, ook te luchten: een kwartiertje de ramen en deuren lekker tegen elkaar openzetten. Hierdoor krijg je schonere en drogere lucht binnen.

Hoogte thermostaat

De verwarming helemaal uitlaten, een ramp voor je huis. Het wordt kil en klam. Met een beetje pech heb je binnen de kortste keren schimmels in huis. Die veroorzaken gezondheidsklachten, zoals luchtwegklachten, of verergeren astma. Het advies van de GGD is om de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten. Ook niet ’s nachts of als je weg bent. Dan wordt het te kil in huis en kun je last krijgen van vocht en schimmels. Het opwarmen van vochtige, niet geventileerde lucht kost meer energie dan gezonde, geventileerde lucht.

Gebruik van kachels

Hout, olie en kolen zijn geen gezonde of duurzame vervangers van gas. Kachels die branden op hout, olie of kolen veroorzaken luchtvervuiling en zijn slecht voor jouw gezondheid en die van je buurtgenoten. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen last krijgen. Kachels zorgen bovendien voor een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

Meer informatie