GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 18-07-2018 om 10:14 uur
Laatst gewijzigd op: 15-04-2019 om 09:44 uur

vaccinatie meningokokken (MenAcwy)

Vaccinatie tegen meningokokken gemist? je hoeft hierover niet te bellen. Je krijgt een nieuwe oproep voor week 21 en vanaf zaterdag 4 mei kun je op onze website bekijken waar en wanneer wij weer gaan vaccineren.


In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Voor peuters van 14 maanden is de vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De keuze van de overheid om tieners vanaf 14 jaar te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans hebben op de ziekte. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte en de verspreiding voorkomt in alle leeftijdsgroepen. 

Wie wordt er wanneer opgeroepen

18 maart - 22 maart 2019 (week 12):

  • Jongeren geboren in 2001
  • Jongeren geboren in 2002
  • Het resterende deel van de jongeren geboren in 2004: 1-1-2004 t/m 30-4-2004

20 mei - 24 mei 2019 (week 21)

  • Jongeren geboren in 2003
  • Jongeren geboren in 2005

 De uitnodigingsbrieven vallen 14 dagen voorafgaand aan de vaccinatieweek op de deurmat

Verhinderd op tijd, plaats locatie uit brief?
Kun je écht niet op het moment uit de uitnodigingsbrief? Haal dan de prik op een van onze andere prikmomenten of locaties (zie onderstaand schema). Je hoeft dit niet te melden.

Ben je helemaal verhinderd? Kijk dan vanaf 6 mei op deze website voor het schema van week 21. Je kunt dan op een van de locaties terecht om alsnog je vaccinatie te komen halen.

Priklocaties
Bekijk het schema onderaan de pagina.
Let op: sommige priklocaties hebben beperkte parkeergelegenheid. Is de fiets een optie? Kom dan met de fiets, het is gezond en je hebt geen last van mogelijke parkeerproblemen.

Al eerder gevaccineerd?
Heb je een oproep gekregen, maar heb je de vaccinatie meningokokken eerder dit jaar gehad of afgelopen jaar op eigen kosten? Geef dit dan door aan het RIVM. Zij noteren dit in je vaccinatiekaart. Je ontvangt dan geen herinneringsoproepen meer.

Vaccineren buiten de doelgroep
Wanneer een jongere niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op meningokokken is gelukkig klein. Vaccineren op eigen initiatief kan altijd! Bel dan: 088 - 119 12 00 (menukeuze 2, 'reizigersvaccinaties'). (Eigen kosten bedragen € 92,00).

Meer informatie en veelgestelde vragen
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen en antwoorden over de vaccinatie tegen meningokokken ACWY en informatie over de meningokokkenziekte op de website van het RIVM. Vind je daar geen antwoord op je vraag, bel dan tussen 9 - 17.00 uur met GGD Limburg-Noord: 088 - 11 91 555 (vaccinatielijn voor kinderen tot 18 jaar).

 Voorlichtingsmaterialen in verschillende talen (Engels, Arabisch, Tigrinya)