GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 06-08-2018 om 16:11 uur
Laatst gewijzigd op: 18-07-2019 om 12:10 uur

let op: Blauwalg

18 juli, 2019

Zwemmen in oppervlaktewater zoals meren en plassen is leuk, maar brengt ook bepaalde risico's met zich mee. Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen de kop opsteken. Controleer daarom vooraf of je zwemplek veilig is via zwemwater.nl.

Blauwalg in het water
Vooral stilstaand, voedselrijk water vormt een ideaal milieu voor blauwalgen. Als er teveel blauwalgen in het zwemwater aanwezig zijn, is het zwemwater niet veilig. Dit kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Blauwalgen kunnen bij aanraking of inname bepaalde gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom wordt geadviseerd om contact met dit water te vermijden. Het waterschap plaatst ter plekke waarschuwingsborden.

Zwemwaterkwaliteit
Kies voor een veilige zwemlocatie en check van te voren of de buitenzwemplek veilig is. Zwemwater.nl informeert over de zwemwaterkwaliteit van buitenzwemplekken. Dit zijn zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat. Daarnaast adviseren we u goed op te letten op eventuele waarschuwingsborden met de tekst 'Waarschuwing in verband met blauwalgen' of borden met de tekst 'Negatief zwemadvies'. Zelf kunt u ook op het volgende letten:
•    of u mogelijk een drijflaag met blauwalg ziet;
•    dat u niet zwemt in water dat stinkt, waar u vissen ziet happen naar lucht of waarin dode vissen drijven;
•    dat u geen natuurwater drinkt;
•    dat u niet afwast met natuurwater, waar mogelijk blauwalg in zit.

In contact gekomen met blauwalgen?
Blauwalgen zijn geen algen of wieren maar bacteriën. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritatie aan ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten of een allergische reactie. De kans dat u ernstig ziek wordt van zwemmen in water met veel blauwalg, is klein. De huid-, oog- en darmklachten zijn meestal na twee tot drie dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoel dan goed af onder de douche. Douchen is echter altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater.

Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u in de problemen komt door blauwalgen.

Meer informatie
Bij gezondheidsklachten die niet meteen verklaarbaar zijn, kunt u het beste de huisarts om advies vragen. Hebt u toch nog vragen over de gezondheidseffecten van blauwalgen en/of wat te doen als u in aanraking bent geweest met blauwalgen dan kunt u contact opnemen met team Infectieziekten van de GGD Limburg-Noord, via 088 - 119 12 45.

Foto: Roerdalen.nl