GGD
Nieuws
Geplaatst op: 06-02-2020 om 13:31 uur
Laatst gewijzigd op: 26-06-2020 om 13:42 uur

Coronavirus (vragen: bel 0800-1351 Testaanvraag: bel 0800-1202)        

Lees hieronder de actuele stand van zaken


Informatie over een coronatest

Klik op onderstaande button.

Informatie voor patiënten met het coronavirus en hun omgeving


Veelgestelde vragen voor/over


Update 1 juli: Noodverordening aangepast

Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft de noodverordening aangepast. Evenementen zoals kermissen en braderieën worden onder voorwaarden weer mogelijk, als ook grotere buitenconcerten, festivals en sportevenementen. Afstand houden en alert blijven blijft belangrijk. Lees meer...


Contact

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen en antwoorden? Neem dan telefonisch contact op:

Informatienummer Rijksoverheid 0800 - 1351 (elke dag tussen 8.00-20.00 uur)

Informatienummer GGD Limburg-Noord 088 - 119 19 90 (tussen 8.30-17.00 uur)

Actuele cijfers

Vanaf 4 juni kun je de actuele coronacijfers* in het onderstaande 'dashboard Covid-19' vinden. Deze cijfers worden dagelijks rond 15.30 uur geactualiseerd. Het dashboard biedt je uitgebreide mogelijkheden om cijfers per regio of gemeente te filteren.

*Soms zit er vertraging in de melding van een ziekenhuisopname of overlijden en wordt door ziekenhuizen niet altijd gemeld op dezelfde dag dat de opname of het overlijden plaatsvond.

 

Dashboard vergroten

 • Via computer / laptop / tablet > Klik op de titel om het dashboard in volledig scherm te openen   (Aanbevolen)
 • Via smartphone > Vergroot het dashboard hieronder door met twee vingers over het scherm van binnen naar buiten te vegen en in te zoomen (of andersom bij het uitzoomen).

 

Dashboard: besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen

 

 

Dashboard: testen teststraat

 

Updates (Archief)

 Let op:  De informatie over het coronavirus wordt op dit moment regelmatig geactualiseerd. De updates uit dit archief kunnen mogelijk niet meer actueel zijn. Voor actuele informatie verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.


Update 26 juni: evenementen vanaf 1 juli weer toegestaan

Evenementen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat is goed nieuws. Dat betekent weer een nieuwe stap naar meer ruimte, maar niet zonder regels. Naleving van de belangrijkste basisregels is met de nieuwe versoepeling belangrijker dan ooit.

Dat vanaf 1 juli weer evenementen mogelijk zijn, wil nog niet zeggen dat het ook direct per 1 juli gaat lukken. De verwachting is dat de protocollen en noodverordening medio volgende week beschikbaar komen. Daarna vindt pas besluitvorming plaats.

Evenementen vragen voorbereiding
Evenementen vragen veel voorbereiding. De verwachting is dan ook dat pas begin augustus weer evenementen echt kunnen gaan starten. Dat heeft onder andere te maken met de aanvraag van vergunningen, menskracht en het toetsen van de aanvragen aan de protocollen en de noodverordening.

1,5 meter regel leidend
Bij de toetsing blijft de 1,5 meter afstandsregel overal leidend. Bij kleine evenementen, zoals braderieën en jaarmarkten is daarnaast goede doorstroming en routing van belang. 

Als er bij evenementen verder sprake is van een reservering, een vaste plek en een gezondheidscheck, dan is een onbeperkt aantal mensen toegestaan. Wordt hier niet aan voldaan, dan zijn buiten maximaal 250 mensen toegestaan en binnen 100 mensen. Voor grote evenementen zijn deze randvoorwaarden een hele uitdaging. Soms zal de conclusie zijn dat het onmogelijk is om het evenement binnen deze kaders te laten plaats vinden.

Centraal staat ‘wat is mogelijk’
Maar ga niet bij voorbaat uit van onmogelijkheden. Gemeenten staan klaar om met initiatiefnemers mee te denken bij het ontwikkelen van de plannen. Samen kijken naar mogelijkheden in plaats van alleen maar onmogelijkheden. Zijn er twijfels bij een plan, dan staat Veiligheidsregio Limburg-Noord voor de gemeenten klaar voor verdergaand advies en ondersteuning.

Maximaal meebewegen, zonder de maatregelen, de gezondheid en ieders veiligheid uit het oog te verliezen.


Update persconferentie 24 juni: 1,5 meter blijf norm per 1 juli

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:    

- Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen;
- Houd 1,5 meter afstand van anderen;
- Was vaak uw handen;
- Werk zoveel mogelijk thuis;
- Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt. De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Wat zijn de nieuwe richtlijnen vanaf 1 juli? Lees verder...


18-06-2020 | 16.30 uur | update kinderen: thuis blijven bij klachten en testbeleid

Wanneer mogen kinderen wel/niet naar school of kinderopvang

 • Kinderen van 0 tot 4 jaar met neusverkoudheid of langdurige snotneus zonder koorts mogen naar de kinderopvang, tenzij er in het gezin van het kind:
  - volwassenen zijn met bij COVID-19 passende klachten. Dan mag het kind niet naar de kinderopvang, totdat een negatieve testuitslag van de volwassene bekend is.
  - volwassenen zijn met bewezen COVID-19 besmetting (positieve test). Dan blijft het kind thuis tot een negatieve testuitslag van het kind zelf of na het aflopen van een eventuele quarantaine periode, indien het kind in het contactonderzoek van de GGD is meegenomen.
  Ditzelfde geldt ook voor kinderen van 4 tot 6 jaar die in groep 1 of 2 van de basisschool zitten. Ook zij mogen bij neusverkoudheid zonder koorts naar school.
 • Kinderen vanaf 6 jaar (vanaf groep 3 van de basisschool) met milde klachten mogen niet naar school. Zij moeten thuisblijven tot klachten voorbij zijn en kunnen een testafspraak maken via 0800-1202. COVID-19 gerelateerde klachten zijn verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) en/of (licht) hoesten en/of plotsteling verlies van reuk en/of smaak en/of benauwdheid en/of verhoging óf koorts boven de 38 graden.
 • Indien kinderen bekende klachten (zoals astma, hooikoorts) hebben en geen bijkomende COVID-19 gerelateerde klachten, mogen ze naar de kinderopvang of naar school. In dit geval is het risico op COVID-19 zeer laag en adviseert de GGD het kind niet te testen. Ouders kunnen andere redenen hebben om wel een test te willen. Het kinderdagverblijf of de school kan geen test eisen.

Testen kinderen 0-6 jaar

 • De GGD test kinderen in de leeftijd 0 tot 6 jaar (t/m groep 2 van de basisschool) die:
  - verkoudheidsklachten hebben of hoesten en koorts (>38ºC) hebben
  - milde klachten hebben en in contact zijn geweest met een positief getest persoon
 • Bij een positieve test start de GGD een bron- en contactonderzoek
 • Bij een negatieve test en alleen neusverkoudheid/snotneus, hoeven kinderen niet thuis te blijven.

Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Het is bekend dat jonge kinderen vaak neusverkouden zijn of een snotneus hebben. Het aantal kinderen dat besmet raakt met het nieuwe coronavirus is laag. In de eerste twee weken van juni 2020 zijn 3.500 kinderen met klachten getest tussen de 0 en 6 jaar. Van deze kinderen was 0,5% positief. Bij kinderen die in diezelfde periode zijn getest omdat ze in contact waren geweest met een COVID-19-patiënt, lag het aantal besmettingen hoger; 14,3%.

Meer informatie over kinderen en COVID-19 vind je op de website van het RIVM.


04-06-2020 | 16.30 uur | Actuele cijfers in dashboard

Vanaf 4 juni kun je de actuele coronacijfers* in het het dashboard op deze websitepagina vinden. Klik op bovenstaande blauwe balk 'actuele cijfers'. Deze cijfers worden dagelijks rond 15.30 uur geactualiseerd. Het dashboard biedt je uitgebreide mogelijkheden om cijfers per regio of gemeente te filteren.

*Soms zit er vertraging in de melding van een ziekenhuisopname of overlijden en wordt door ziekenhuizen niet altijd gemeld op dezelfde dag dat de opname of het overlijden plaatsvond.


03-06-2020 | 19.15 uur | Persconferentie: Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid je goed voor en informeer jezelf. Hoe? Lees verder...


04-06-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 3 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1698 (+3) mensen positief getest.
 • 306 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 700 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


03-06-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 3 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1695 (+7) mensen positief getest.
 • 306 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 699 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


02-06-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 2 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1688 (+2) mensen positief getest.
 • 306 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 699 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


01-06-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 1 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1686 (+2) mensen positief getest.
 • 306 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 698 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


31-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 31 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1684 (+4) mensen positief getest.
 • 305 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 698 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


30-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 30 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1680 (+2) mensen positief getest.
 • 304 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 698 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


29-05-2020 | 17.00 uur | Versoepeling maatregelen vastgelegd in noodverordening

Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van de versoepeling vanaf 1 juni, heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord een nieuwe noodverordening vastgesteld. De boodschap blijft: vermijd drukte en houd afstand. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.

Horeca en terrassen
Vanaf 1 juni mag de horeca vanaf 12:00 uur weer open. Om verspreiding van het virus tegen te gaan geldt voor de opening van de horeca een aantal regels:
•    Er mogen niet meer dan 30 gasten binnen in de eet- en drinkgelegenheid aanwezig zijn en iedereen moet vooraf reserveren.
•    Terrassen moeten voldoen aan bepaalde inrichtingseisen.
•    Gasten maken gebruik van een zitplaats.
•    Gasten houden ten minste 1,5 meter afstand van elkaar, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen.
Ook terrassen bij sportaccommodaties mogen open onder dezelfde voorwaarden als reguliere terrassen. De kantines bij sportaccommodaties blijven vooralsnog gesloten.

Markten
Markten zijn weer volledig toegestaan, inclusief de non-food kramen. Wel moeten bezoekers altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.  

Cultuur en leisure
Vanaf 1 juni mogen onder voorwaarden ook bioscopen, filmhuizen, theaters, podia voor alle genres van muziek, musea en monumenten weer open voor publiek en mag men publiekgerichte activiteiten organiseren.

In gebouwen die voor publiek toegankelijk zijn, geldt een maximum van 30 personen per gebouw. Maar voor bioscopen, theaters en concertzalen is een uitzondering gemaakt. Hier geldt een maximum van 30 personen per van elkaar af te scheiden ruimte. Gelegenheden als bowlingbanen, escaperooms, binnenspeeltuinen en glow in the dark golf, mogen open met een maximum van 30 personen per gebouw. Ook hierbij geldt de 1,5 meter afstandsregel.

Gemeenschapshuizen
Ook gemeenschapshuizen en multifunctionele accommodaties kunnen weer open vanaf 1 juni. Daarbij geldt een beperking van maximaal 30 personen per gebouw. Ook hierbij geldt de 1,5 meter afstandsregel.

Sporten
Om de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken, is het voorlopig nog verboden om binnen te sporten of te bewegen. Ook niet als dit onderdeel is van een afslanktherapie. Uitzonderingen hierop zijn topsport (op door NOC-NSF en KNVB aangewezen locaties), zwembaden en gymlessen op basisscholen (als onderdeel van het onderwijsprogramma).

Een fitnessclub die buiten (groeps)lessen kan organiseren, mag dat doen wanneer dat binnen de richtlijnen kan en wanneer deze activiteiten geen problemen veroorzaken voor de openbare orde.

Op medische indicatie kunnen onder andere fysiotherapeuten en revalidatietherapeuten ook binnen bewegingsoefeningen organiseren. Dit geldt alleen voor (para)medische beroepen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op. In geval van twijfel kan overlegd worden met de inspectie.

Oefenwedstrijden in clubverband voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn toegestaan. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt de afstandseis van 1,5 meter dan dus niet. Een potje voetbal is voor deze leeftijdsgroep hiermee weer toegestaan.

Samenkomsten
Vanaf 1 juni zijn samenkomsten met grotere groepen mensen weer toegestaan. Aanwezigen moeten daarbij wel 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden. Evenementen blijven vooralsnog verboden tot 1 september. Onder evenementen vallen onder andere braderieën, festivals, popconcerten, betaald voetbalwedstrijden, straatfeesten en barbecues. In alle publieke gebouwen mogen weer mensen bij elkaar komen met een maximum van 30 personen.

Sanitaire voorzieningen
De toiletvoorzieningen in recreatiegebieden, parken en natuurgebieden mogen weer geopend worden voor publiek. Deze versoepeling geldt vooralsnog niet voor de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes. De toiletvoorzieningen bij jachthavens mogen ook open, maar de gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen niet.

Maatregelen Pinksterweekend
Er wordt een zonovergoten Pintersteren voorspeld en het merendeel van Nederland geniet straks van een paar vrije dagen. De maatregelen die vorige week zijn ingevoerd, waaronder extra maatregelen in de binnensteden van Venlo en Roermond en het Designer Outlet in Roermond hebben vorig weekend voldoende gefunctioneerd. Deze maatregelen blijven dan ook ongewijzigd van kracht met het oog op het aanstaande Pinksterweekend.

Bijlage: Noodverordening update 1 juni 2020


29-05-2020 | 16.30 uur | GGD Limburg-Noord opent 1 juni nieuwe teststraat in Venlo

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen. Aan de Nijmeegseweg in Venlo opent GGD Limburg-Noord een nieuwe testlocatie waar 720 testen per dag kunnen worden afgenomen. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus, dan volgt een bron- en contactonderzoek. Meer informatie


29-05-2020 | 15.45 uur | Voorkomen van drukte

Vandaag is er een open brief namens de 15 burgemeesters van onze regio (Noord- en Midden-Limburg) verstuurd naar alle regionale Duitse media. Dit om onze oosterburen te bedanken dat ze massaal gehoor hebben gegeven aan onze oproep om vorig weekend met Hemelvaart niet naar onze regio te komen. Tevens wordt gevraagd om dat ook dit Pinksterweekend niet te doen, als dat niet echt nodig is.


29-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 29 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1678 (+2) mensen positief getest.
 • 304 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 697 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


29-05-2020 | 12.45 uur | Landelijk telefoonnummer testafspraak

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD.

Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.


29-05-2020 | 09.00 uur | Persmoment 27 mei

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 27 mei 2020 besloten. Minister-president Rutte lichtte de uitkomsten van het overleg na afloop toe tijdens een persmoment.

Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht, zoals: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus staat alle informatie.

Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

Buiten sporten tot en met 18 jaar

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven verboden.

Testen bij milde klachten, inclusief verlies reuk- of smaakvermogen
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek cruciaal. Verlies van reuk- of smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus.

Zomervakanties
Ten aanzien van de situatie in de zomervakantie is de hoop uitgesproken dat hier volgende week meer informatie over gegeven kan worden. Vast staat wel dat de basismaatregelen die gelden, ook van toepassing zijn in de vakantiemaanden juli en augustus.

Virus onder controle houden
De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Er zijn door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet is begonnen met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft meer drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. In juli volgen aanpassingen op regionaal niveau, later op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.28-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 28 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1676 (+3) mensen positief getest.
 • 303 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 697 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


28-05-2020 | 13.30 uur | GGD Limburg-Noord onderzoekt het gedrag van mensen tijdens de coronacrisis

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De maatregelen worden inmiddels gelukkig wat versoepeld. De overheid roept ons via een reeks van maatregelen op om ons aan de maatregelen te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat?

Wij zijn vooral ook benieuwd hoe jongeren tussen de 16 en 25 jaar de maatregelen ervaren.

Wil je deelnemen? Dat kan hier!

> Meer informatie over het onderzoek.


27-05-2020 | 16.00 uur | Testen vanaf 1 juni

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Meer informatie


27-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 27 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1673 (+2) mensen positief getest.
 • 303 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


26-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 26 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1671 (+2) mensen positief getest.
 • 303 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


25-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 25 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1669 (+4) mensen positief getest.
 • 302 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


24-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 24 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1665 (+2) mensen positief getest.
 • 302 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


23-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 23 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1663 (+1) mensen positief getest.
 • 301 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


22-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 22 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1662 (+5) mensen positief getest.
 • 301 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


21-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 21 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1657 (+1) mensen positief getest.
 • 300 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


20-05-2020 | 14.30 uur | Voorkomen van drukte

De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft vandaag een oproep aan de Duitse kooptoerist gedaan via de Duitse media. De reden hiervoor is dat het afgelopen zondag te druk was in het Outlet in Roermond en in de binnenstad van Venlo. Vooral de hoeveelheid aan Duitse kooptoeristen heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld de gemeente Venlo extra maatregelen in het centrum getroffen heeft. Ook het Outlet in Roermond heeft extra maatregelen moeten nemen.

Overvolle binnensteden en winkelcentra zijn op dit moment onwenselijk en schadelijk voor de volksgezondheid. Er moet dus in deze nieuwe situatie een “midden” worden gevonden. Wetende dat een sluiting van de grens en grenstoezicht niet mogelijk zijn ivm afspraken tussen beide landen zijn maatregelen op lokaal niveau noodzakelijk en moet er een beroep worden gedaan op het gezonde verstand van iedereen, ook van de Duitse (koop)toerist.

Er zijn versoepelingen van de maatregelen van kracht zowel in Nederland als in Duitsland en dit zal onherroepelijk leiden tot meer drukte op straat en in de centra ondanks dat de horecazaken nog steeds gesloten zijn. Onze inspanningen blijven er echter op gericht te voorkomen dat het Coronavirus verder wordt verspreid. Veel komt nu ook aan op het individuele gedrag van de bezoeker bij het naleven van de regels. Bij het niet naleven van de regels kan er echter nog steeds bekeurd worden waarbij een boete van 390 euro mogelijk is.

Centrale boodschap aan de Duitse (koop)toerist

 • Maak van uw bezoek aan de regio Noord en Midden Limburg GEEN gezellig dagje uit met de hele familie. Hemelvaartsdag en daarna mag simpelweg niet leiden tot grote drukte in de winkelcentra en het outlet
 • Doe heel gericht uw inkopen
 • Kom alleen
 • In Nederland geldt nog steeds dat anderhalve meter afstand tot elkaar gehouden moet worden, dat geldt dus ook voor de Duitse kooptoerist
 • Bent u verkouden of heb je griepklachten, blijf dan thuis
 • Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel en handhavers, bij een overtreding is een boete van 390 euro mogelijk
 • Het kan voorkomen dat door verkeersmaatregelen in de steden u niet daar kunt komen waar u graag naar toe zou willen gaan omdat het te druk is waardoor u terug moet keren naar huis
 • Winkelstraten maar ook parkeergarages kunnen worden afgesloten als het druk dreigt te worden
 • Op campings, vakantieparken en jachthavens zijn de centrale sanitair-voorzieningen nog steeds gesloten
 • Horeca is in Nederland nog steeds gesloten.

Outlet Roermond

 • Het outlet in Roermond heeft extra maatregelen genomen. Onderstaand enkele van deze maatregelen.
 • De capaciteit om de 1,5 meter te waarborgen in de wachtrijen en in de winkelstraten wordt verhoogd.
 • Crowd control managers gaan de rijvorming managen. Deze toegewezen crowd control professionals zullen de wachtrij in het geheel verwijderen en de winkel tijdelijk sluiten indien de wachtrij onverhoopt toch te groot zou worden.
 • De toegestane bezoekersaantallen in het Outlet wordt verlaagd naar 3.000

20-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 20 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1656 (+2) mensen positief getest.
 • 300 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


19-05-2020 | 19.30 uur | Corona-aanpak: de volgende stap
Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen er in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepeld worden.

Voor iedereen blijft gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
 • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).

De aanpassing van de maatregelen per 1 juni:

Groepen

 • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca - vanaf 12.00 uur
Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel);bezoekers moeten reserveren;
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs
Voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.  

Voortgezet speciaal onderwijs gaat ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn.

Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.

De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.

Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten.

Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Lees meer:

Culturele instellingen – vanaf 12.00 uur

 • Film-, theater- en concertzalen mogen open onder voorwaarden:
  - een maximum van 30 mensen in het publiek;
  - bezoekers moeten vooraf reserveren;
  - een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert;
  - iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
 • In tram, (water)bus, metro en trein is met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons; daar is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Verpleeghuizen
Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Stap voor stap
De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Inmiddels zijn er door de naleving van de maatregelen goede resultaten bereikt; de cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en dus komt er stap voor stap meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. Het moet dan ook behoedzaam gebeuren. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.


19-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 19 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1654 (+1) mensen positief getest.
 • 300 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


18-05-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 18 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1653 (+1) mensen positief getest.
 • 300 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


17-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 17 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1652 (+0) mensen positief getest.
 • 299 (+3) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 696 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


16-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 16 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1652 (+5) mensen positief getest.
 • 296 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 695 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


15-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 15 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1647 (+3) mensen positief getest.
 • 296 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 695 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


14-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 14 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1644 (+3) mensen positief getest.
 • 295 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 695 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


14-05-2020 | 09.30 uur | Versoepeling coronamaatregelen

Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van deze versoepeling is een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Limburg Noord vastgesteld.

Versoepelingen
Vanaf 11 mei 2020 zijn er nieuwe versoepelingen van toepassing. Deze versoepelingen zijn opgenomen in de nieuwe noodverordening. Het gaat om de volgende aanpassingen:

 • Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten kunnen op afspraak weer aan de slag;
 • Bibliotheken mogen weer open;
 • Binnen- en buitenzwembaden mogen weer open;
 • Buiten sporten is voor personen van 19 jaar en ouder weer toegestaan, maar wel op 1,5 meter afstand;
 • Non-food kramen zijn weer toegestaan op de weekmarkten indien zij voldoen aan de afstandseisen.

Basisregels volgen
In deze nieuwe fase is het advies om een paar eenvoudige basisregels te volgen: houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt. Als je benauwd bent of koorts hebt, blijven ook je huisgenoten thuis. Was regelmatig je handen. Alleen als we ons allemaal aan deze regels houden, geven we het coronavirus geen nieuwe kans. Dan kunnen we de komende tijd steeds meer beperkende maatregelen schrappen.

Bijlage:
Noodverordening 13 mei 2020


13-05-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 13 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1641 (+2) mensen positief getest.

 • 294 (+3) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

 • 694 (-1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
  Cijfer is bijgesteld omdat er een correctie is doorgevoerd.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


12-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 12 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1639 (+0) mensen positief getest.
 • 291 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 695 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).
11-05-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 11 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1639 (+0) mensen positief getest.
 • 291 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 694 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


10-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 10 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1639 (+6) mensen positief getest.
 • 291 (+3) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 694 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


09-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 9 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1633 (+6) mensen positief getest.
 • 288 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


08-05-2020 | 17.00 uur | Coronacentrum Roermond sluit haar deuren

Het aantal nieuwe Covid-19 patiënten in Noord- en Midden-Limburg neemt af. Nu de druk op de IC’s en thuiszorginstellingen is afgenomen wordt het Coronacentrum Roermond – en de Huisartsenpost op die locatie - vanaf vrijdag 8 mei gesloten. Op dit moment verblijven er geen patiënten meer in het hotel. Eventuele nieuwe corona patiënten worden in hun eigen regio opgevangen waar voldoende capaciteit beschikbaar is gekomen bij de reguliere zorgaanbieders.

Kijk op de website van Coronacentrum Roermond voor meer informatie.


08-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 8 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1627 (+2) mensen positief getest.
 • 286 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


08-05-2020 | 14.00 uur | Coronatest bij onze GGD

Wij hebben een speciale teststraat ingericht om te testen op COVID-19. In onze teststraat nemen we testmateriaal af uit je neus en keel. Op afspraak kunnen bepaalde doelgroepen hier eenvoudig getest worden op een COVID-19-infectie.

Wanneer kun je bij ons terecht voor een test?

 • Je hebt klachten die passen bij de COVID-19.
 • En je behoort tot één van onderstaande doelgroepen:
          - zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis;
          - medewerkers in het primair onderwijs;
          - medewerkers in de kinderopvang;
          - personen die beroepsmatig betrokken zijn bij het vervoer van groepen kinderen van/naar het        (speciaal)basisonderwijs/kinderopvang;
          - jeugdtrainers die in aanraking komen met groepen kinderen;
          - politie, brandweer, BOA’s en DJI-medewerkers;
          - mantelzorgers;
          - niet-medische contactberoepen zoals kapper, schoonheidsspecialist, pedicure en rij-instructeur.
 • En je door een bedrijfsarts of instellingsarts (of diens taakgedelegeerde) bent doorverwezen en aangemeld bij ons. Heb je geen bedrijfsarts, is er geen instellingsarts of ben je ZZP’er, mantelzorger of jeugdtrainer? Neem dan telefonisch contact met ons via 088 - 11 91 245. Wij kijken dan of je in aanmerking komt voor een test.

Testuitslag
Wij ontvangen de uitslag van het laboratorium en communiceren de uitslag uitsluitend met de geteste persoon. Bij een negatieve uitslag (= geen COVID-19) ontvang je een e-mail. Bij een positieve uitslag (= wel COVID-19) ontvang je een e-mail en nemen we telefonisch contact met je op. We geven je dan aanvullende informatie en brengen je contacten in kaart.

Neem bij vragen contact op met onze afdeling infectieziektebestrijding via telefoonnummer 088 – 11 91 245.


07-05-2020 | 16.00 uur | Besluiten Veiligheidsregio Limburg-Noord

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid. Maar het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal. Door thuis te blijven met klachten, drukte te vermijden, zoveel mogelijk thuis te werken, anderhalve meter afstand te houden en door ons te houden aan die belangrijke hygiëneregels:

 • Was vaak je handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
 • Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven, is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.
 • Blijf thuis als je klachten hebt.

Besluiten Veiligheidsregio Limburg-Noord:

1.         Designer Outlet Roermond (DOC) in aangepaste vorm weer open
Het beleidsteam van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft na overleg met de gemeente Roermond en het DOC besloten dat het DOC in aangepaste vorm op maandag 11 mei de deuren weer mag openen. Het DOC kan starten met alle voorbereidende werkzaamheden om de maatregelen door te voeren en de heropening daarmee mogelijk te maken.
A.         Veiligheidsregio Limburg-Noord is van mening dat het veiligheidsprotocol dat door het DOC is ingediend voldoende maatregelen bevat om de bezoeker veilig te laten shoppen. De heropening dient zich wel te beperken tot non-food. Ook foodtrucks zijn dus niet toegestaan. Vanaf 1 juni zijn er weer mogelijkheden als het gaat om de horeca en terrassen volgens de landelijke richtlijnen. Deze richtlijnen moeten dan ook toegepast worden in het DOC.
B.         Het kabinet heeft gisteren aangekondigd dat de regel “blijf zoveel mogelijk thuis” verschuift naar” blijf thuis als je klachten hebt”. Het kabinet heeft hiermee de economische en maatschappelijke belangen meegewogen in de besluitvorming. Het “fun shoppen” wordt daarmee meer mogelijk dan voorheen. In de winkelstraten en winkels in de diverse centra van de steden worden maatregelen getroffen en/of voorbereid om het winkelen veilig en verantwoord te laten blijven. Het DOC doet dit nu ook. Met het DOC worden afspraken gemaakt om geregeld met de Veiligheidsregio te evalueren en te bekijken of er nog aanpassingen noodzakelijk zijn.

2.         Grenstoezicht
De afgelopen weken is er een ontmoedigingsbeleid gevoerd aan de grens. Nu er zowel in Nederland als in Duitsland versoepelingen van de maatregelen zijn aangekondigd zal er automatisch meer grensverkeer gaan plaatsvinden. De marechaussee zal de komende weken dynamische patrouilles blijven uitvoeren aan de grenzen om de verkeersintensiteit te monitoren. Maar van een actief ontmoedigingsbeleid zoals dat de afgelopen weken is uitgevoerd, is geen sprake meer.

3.         Winkelen en horeca
Door thuis te blijven met klachten, drukte te vermijden, zoveel mogelijk thuis te werken, anderhalve meter afstand te houden en je te houden aan de belangrijke hygiëneregels, zijn er dus versoepelingen van de bestaande maatregelen mogelijk. Dat betekent automatisch dat het dan drukker zal worden op straat en zeker in de verschillende winkelcentra van de steden. Dit in combinatie met het gedeeltelijk openstellen van de horeca en terrassen vraagt om maatwerk van de verschillende gemeenten, aangezien geen enkel centrum hetzelfde is. Veiligheidsregio Limburg-Noord doet dan ook een beroep op alle gemeenten om zo snel mogelijk met de verschillende betrokken partijen uit te werken hoe een centrum zo ingericht kan worden dat een bezoek hieraan veilig en verantwoord blijft en veiligheidsdiensten hun werk kunnen blijven doen. De gemeente heeft hierin de regie. Bij alle bovenstaande punten is overleg tussen de gemeente en de brandweer een voorwaarde. Daarbij blijft het advies: zoek niet de drukte op.


07-05-2020 | 15.00 uur | Verschil symptomen Hooikoorts of corona

Hoe weet je of je hooikoorts of COVID-19 (coronavirus) hebt? Kijk naar de overeenkomsten en de verschillen in het filmpje van de RIVM: https://youtu.be/e5GgZN5rG8Y


07-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 7 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1625 (+4) mensen positief getest.
 • 286 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


06-05-2020 | 20.15 uur | Nieuwsbericht maatregelen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Daarom blijft voor iedereen gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis 

Bent u ziek?

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. 

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

 • Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

 • Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 • Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Lees meer over 'Stap voor stap' en 'Hoe verder?'

Factsheet versoepelen maatregelen corona
Versoepelen van maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Wat kan wanneer? Dat staat in deze factsheet. 


06-05-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 6 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1621 (+1) mensen positief getest.
 • 285 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


05-05-2020 | 18.00 uur | GGD klaar voor uitbreiding testen en bron- en contactonderzoek

GGD Limburg-Noord is klaar voor het testen van nieuwe groepen. Medewerkers van scholen, kinderopvang en gastouders kunnen vanaf 6 mei getest worden via de GGD als zij klachten hebben die wijzen op Covid-19. Ook wordt het bron- en contactonderzoek conform de landelijke RIVM-richtlijnen uitgebreid. In tegenstelling tot wat in de media wordt beweerd zijn wij, net als de andere GGD’en in Nederland, nooit gestopt met het bron- en contactonderzoek. In deze nieuwe fase van de epidemie zullen wij het beleid van de Rijksoverheid blijven volgen. Daarmee helpt onze GGD om mensen steeds meer vrijheid te bieden in deze Coronacrisis.

Meer informatie

Reactie GGD GHOR NL op foutieve berichtgeving in media over bron- en contactonderzoek


05-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 5 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1620 (+5) mensen positief getest.
 • 285 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


04-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 4 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1615 (+7) mensen positief getest.
 • 283 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 693 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


03-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 3 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1608 (+3) mensen positief getest.
 • 282 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 692 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


02-05-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 2 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1605 (+16) mensen positief getest.
 • 282 (+8) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 692 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


01-05-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 1 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1589 (+3) mensen positief getest.
 • 274 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 692 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


01-05-2020 | 12.00 uur | Nieuwe maatregelen overzicht


30-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 30 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1586 (+6) mensen positief getest.
 • 272 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 690 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


30-04-2020 | 13.00 uur | Grenstoezicht vanaf vrijdag 1 mei

Ook dit weekend voert de marechaussee een ontmoedigingsbeleid bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland. Het grenstoezicht start op vrijdag 1 mei, van oudsher een drukke Duitse dag in onze regio.

Ontmoedigingsbeleid
Het beleid is nog steeds dat ontmoedigd wordt om de grens over te gaan voor alleen boodschappen of een dagje uit. De veiligheidsregio heeft gisteren ook kennis genomen van de oproep van de Duitse overheid om ook de komende weken alleen de grens over te gaan als dit strikt noodzakelijk is. Het doen van boodschappen of een dagje uit valt hier niet onder. Het beleid van de Duitse overheid sluit daarmee naadloos aan bij het beleid van de veiligheidsregio en de Nederlandse overheid als het gaat om het grensverkeer.

Duitse bezoekers
De afgelopen weken hebben we gezien dat het aantal Duitsers dat een bezoek brengt aan onze regio tot een minimum is gedaald. Het grenstoezicht heeft als gevolg dat er files ontstaan aan de grensovergangen, waardoor het aan de grens “druk” kan overkomen. Maar die “drukte”  zegt natuurlijk niks over eventuele “drukte” in de steden in onze regio. Want die ”drukte” bleef uit. En het uitblijven daarvan is het doel van het grenstoezicht en het ontmoedigingsbeleid.

Ondernemers en maatregelen

De veiligheidsregio beseft heel goed dat er ondernemers zijn die voor een groot deel afhankelijk zijn van de Duitse kooptoerist. Maar wij hopen dat ook zij beseffen dat de maatregelen die genomen zijn en nog voortduren nodig zijn om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Grote groepen Duitse kooptoeristen dragen hier dan niet aan bij.


30-04-2020 | 11.30 uur | Teststraat GGD Limburg-Noord ook in weekenden en feestdagen open

De teststraat van GGD Limburg-Noord aan de Drie Decembersingel in Blerick is ook in de weekenden én de komende feestdagen maandag 4 mei en dinsdag 5 mei geopend voor het testen van alle zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis en paramedici (inclusief tandartsen en mondhygiënisten).

Het is in het belang van patiënten/cliënten, medewerker én organisatie om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben of iemand wel of niet met het Coronavirus is besmet. Wacht dus niet tot na deze dagen met het aanmelden van medewerkers met klachten. Volg hierbij de eerder gecommuniceerde instructies en vul de juiste formulieren in voor een snelle en voorspoedige afhandeling.

Meer informatie over wanneer je wel/niet wordt getest, ZZP'ers en medewerkers scholen/kinderopvang.


29-04-2020 | 16.30 uur | Corona en sport - Regionaal protocol geeft richtlijnen

Samen met de 15 gemeenten heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord bindende richtlijnen opgesteld voor het buitensporten voor kinderen en jongeren.
Vorige week verruimde het kabinet de mogelijkheden hiervoor, maar stelde wel dat de gemeenten met de sportclubs in overleg moesten gaan om de verruiming goed te organiseren. De veiligheidsregio heeft daarbij gekozen voor een regionaal protocol waarmee lokale verschillen worden voorkomen. De noodverordening is daarvoor aangepast.

Verschil met richtlijnen via sportbonden
Veel sportclubs zijn aangesloten bij een sportbond. Vanuit daar zijn ook al richtlijnen aan de clubs toegestuurd passend bij de desbetreffende sport. Het protocol van Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft betrekking op het sporten in totaal, ook als het niet bij een sportclub is.

Binnensporten georganiseerd buiten
Het protocol geeft daarnaast ook aan, dat bijvoorbeeld leden van binnensport-verenigingen georganiseerd buiten kunnen gaan sporten of zich kunnen aansluiten bij trainingen verzorgd door een buitensport-vereniging. Dit betreft ook jeugdverenigingen (zoals Scouting en Jong Nederland) als ze spelactiviteiten aanbieden die op bewegen gericht zijn.

Binnensport-accommodaties blijven gesloten

Belangrijk te melden is dat binnensport-accommodaties gesloten blijven. Dit geldt ook voor
binnen- en buitenzwembaden en fitnessruimtes. Douches, kleedkamers en kantines blijven overal gesloten. Gebruik van de openbare ruimte voor georganiseerd sporten of spelen, kan alleen na melding bij de gemeente. De gemeenten publiceren daarvoor een meldingsformulier op hun websites.

Bijlage: protocol met de regionale richtlijnen.


29-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 29 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1580 (+9) mensen positief getest.
 • 271 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 689 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


28-04-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 27 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1571 (+5) mensen positief getest.
 • 270 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 687 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


27-04-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 27 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1566 (+13) mensen positief getest.
 • 269 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 685 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


26-04-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 26 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1553 (+11) mensen positief getest.
 • 269 (+6) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 681 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


25-04-2020 | 14.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 25 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1542 (+22) mensen positief getest.
 • 263 (+7) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 677 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


24-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 24 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1520 (+29) mensen positief getest.
 • 256 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 676 (+8) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


23-04-2020 | 15.30 uur | Verlengde en gewijzigde maatregelen landelijk en regionaal

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag mededelingen gedaan over de maatregelen in de Coronacrisis. Op de eerste plaats zijn de bestaande maatregelen verlengd tot woensdag 20 mei.

Verlenging van maatregelen
De verlenging van de maatregelen tot woensdag 20 mei betekent, dat ook het toezicht en de handhaving op de maatregelen wordt voortgezet. Veiligheidsregio Limburg-Noord gaat er van uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, als het gaat om het naleven van de maatregelen. De regel is dus nog steeds: ‘Blijf zoveel mogelijk binnen, ga alleen naar buiten als dit echt noodzakelijk is en pas de 1,5 meter maatregel toe’. Dit geldt ook op Koningsdag, maandag 27 april, en de andere feestdagen die volgen.

Sporten kinderen en jongeren
Er is ook een aantal wijzigingen. De eerste wijziging gaat in op woensdag 29 april, waarbij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar onder begeleiding georganiseerd weer buiten kunnen sporten. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt hierbij wel de anderhalve meter maatregel. Kantines, kleedlokalen en douchevoorzieningen blijven gesloten. Het gaat dus alleen maar om trainingen en niet om wedstrijden. Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches. Veiligheidsregio Limburg-Noord maakt samen met de gemeenten richtlijnen om ervoor te zorgen dat de uitvoering zoveel mogelijk regionaal wordt aangepakt, zodat er zo min mogelijk lokale verschillen ontstaan. Doorslaggevend in de uitvoering zijn de landelijke richtlijnen.

Open gaan basisscholen
Een tweede moment is maandag 11 mei, als de basisscholen in aangepaste vorm weer opengaan. Het speciale onderwijs gaat dan voor 100% open. Ook de dag- en gastouderopvang openen dan hun deuren. Op dit moment wordt gewerkt aan landelijke richtlijnen, in samenwerking met onderwijsorganisaties, die vervolgens leidend zijn in de uitvoering op de scholen. 

Grenstoezicht en ontmoedigingsbeleid
Veiligheidsregio Limburg-Noord laat verder weten dat de komende twee weekenden het grenstoezicht en ontmoedigingsbeleid door de marechaussee blijft, zoals de afgelopen weken is uitgevoerd.  Het grensverkeer is de afgelopen weken geminimaliseerd en het overgrote deel van de Duitse bezoeker gaat in op het verzoek van de marechaussee om terug te keren. Speciale aandacht is er voor vrijdag 1 mei, van oudsher een Duitse vrije dag.


23-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 23 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1491 (+19) mensen positief getest.
 • 256 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 668 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).23-04-2020 | 12.00 uur | Ramadan in coronatijd

Vandaag begint de Ramadan. Ook tijdens de Ramadan gelden de coronamaatregelen. Kijk bij vragen over de Ramadan in deze tijd van corona bij de veel gestelde vragen hierover.

Zie ook de videoboodschap (op Facebook) van Minister Grapperhaus.22-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 22 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1472 (+25) mensen positief getest.
 • 255 (+5) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 664 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


21-04-2020 | 19.30 uur | Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag.

Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Op de website van Rijksoverheid en op onderstaande afbeelding staat overzichtelijk wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen.

Lees verder op de website van Rijksoverheid

 

 


21-04-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 21 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1447 (+18) mensen positief getest.
 • 250 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 660 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).20-04-2020 | 16.30 uur | GGD Limburg-Noord onderzoekt het gedrag van mensen tijdens de coronacrisis


We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De boodschap ‘hou vol’ is nog steeds van kracht. De overheid roept op om ons te blijven houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het vragenlijstonderzoek dat GGD Limburg-Noord, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Wilt u deelnemen? Dat kan hier!

> Meer informatie over het onderzoek.

20-04-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 20 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1429 (+31) mensen positief getest.
 • 248 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 659 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


19-04-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 19 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1398 (+39) mensen positief getest.
 • 246 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 657 (+3) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


18-04-2020 | 14.20 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 18 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1359 (+49) mensen positief getest.
 • 244 (+5) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 654 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


17-04-2020 | 14.40 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 17 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1310 (+23) mensen positief getest.
 • 239 (+7) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 650 (+7) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


16-04-2020 | 16.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 16 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1287 (+27) mensen positief getest.
 • 232 (+2) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 643 (+10) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


16-04-2020 | 14.30 uur | Ook dit weekend grenstoezicht

Net zoals afgelopen Paasweekend houdt ook komend weekend de marechaussee grenstoezicht bij de grensovergangen tussen Duitsland en Nederland.

Het ontmoedigingsbeleid wordt daarmee voortgezet. Het doel van het beleid is om het grensverkeer te minimaliseren. Dat het ontmoedigingsbeleid heeft gewerkt, bleek op de plekken waar het normaal gesproken erg druk is in Noord- en Midden-Limburg en het tijdens afgelopen weekend niet. Het is wel belangrijk om hier mee door te gaan. Een versoepeling van het beleid is dan ook nog niet aan de orde.  

Meer informatie.


15-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 15 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1260 (+28) mensen positief getest.
 • 230 (+9) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 633 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


14-04-2020 | 14.15 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 14 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1232 (+34) mensen positief getest.
 • 221 (+0) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 633 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


13-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op maandag 13 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1198 (+57) mensen positief getest.
 • 221 (+6) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 631 (+3) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


12-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zondag 12 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1141 (+18) mensen positief getest.
 • 215 (+9) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 628 (+12) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


11-04-2020 | 14.20 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 11 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1123 (+46) mensen positief getest.
 • 206 (+3) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 616 (+13) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


10-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op vrijdag 10 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1077 (+43) mensen positief getest.
 • 203 (+7) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 603 (+13) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


09-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 9 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1034 (+50) mensen positief getest.
 • 196 (+11) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 590 (+16) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


08-04-2020 | 16.40 uur | Statement Veiligheidsregio Limburg-Noord

Het Regionale Beleidsteam (alle burgemeester van Noord en Midden Limburg) van de Veiligheidsregio Limburg Noord heeft met het oog op de komende dagen (donderdag t/m maandag) een statement uit laten gaan. Van oudsher zijn deze dagen drukke dagen waarbij veel Duitse kooptoeristen onze regio bezoeken of naar onze regio komen voor een langer verblijf. Het statement is ook verspreid onder de Duitse media en wordt via de ondernemersverenigingen van de diverse gemeenten verspreid onder de ondernemers in onze regio. Ook wordt een beroep gedaan aan de gemeenten om het statement te verspreiden via de gemeentelijke communicatie kanalen.

1. Er wordt vanaf donderdag tot en met maandag en indien nodig ook daarna een ontmoedigingsbeleid gevoerd aan de grensovergangen. Dat betekent dat de marechaussee Duitse auto’s kan aanhouden waarna gevraagd wordt naar de reden van het bezoek aan Nederland. Als er geen dringende reden is om de grens over te gaan wordt vriendelijk doch dringend verzocht om te draaien. Shoppen of vakantie vieren is dus geen dringende reden.

2. Aan alle ondernemingen, vakantieparken, campings en jachthavens die vanaf donderdag tot en met maandag en daarna geopend zijn wordt dringend verzocht maatregelen te nemen betreffende de hygiëne en de 1,5 meter maatregel. We zien dat veel ondernemingen dit al doen door bijvoorbeeld een maximaal aantal klanten tegelijkertijd toe te laten in de winkel, 1 persoon per familie toe te laten, verplicht een winkelkarretje te gebruiken en winkelkarretjes schoonmaken bij supermarkten etc. Voor vakantieparken, campings en jachthavens geldt dat voorzieningen verplicht afgesloten moeten zijn. In het operationeel team van de veiligheidsregio wordt op zeer korte termijn bekeken of campings en jachthavens in de gemeente Roermond op voorhand gesloten moeten worden. Dit op verzoek van de burgemeester van Roermond.

Mocht het zo zijn dat ondanks het ontmoedigingsbeleid bij de grens het toch uit de hand dreigt te lopen en /of de ondernemer onvoldoende maatregelen heeft genomen dan wordt er overgegaan tot onmiddellijke sluiting van de individuele onderneming en/of het gebied waar de onderneming zich in bevindt. De beide veiligheidsregio’s in Limburg voeren hiermee hetzelfde beleid uit.
Er zal dan ook juist op die plekken waar normaal gesproken Duitse toeristen zich verzamelen veel gecontroleerd worden door politie en handhaving.

3. Ondernemers wordt verzocht per direct te stoppen met reclamecampagnes in de Duitse media waardoor Duitse kooptoeristen niet langer in de verleiding worden gebracht de grens over te gaan om hier inkopen te doen.

4. De media in Limburg wordt dringend verzocht geen advertenties meer te plaatsen / te vertonen van Duitse winkels zodat Nederlanders niet langer in de verleiding worden gebracht de grens over te gaan om daar inkopen te doen.

5. Blijf zoveel mogelijk thuis en stop de verspreiding van het Coronavirus.
Het landelijk beleid blijft van kracht, ook tijdens het Paasweekend. Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Blijf in dat geval in uw eigen buurt en vermijd drukke plekken. Blijf bovendien in Nederland en ga niet de grens met Duitsland en België over. Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen (twee armlengtes). Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep.


08-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 8 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 985 (+20) mensen positief getest.
 • 185 (+17) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 574 (+23) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


07-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 7 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 965 (+28) mensen positief getest.
 • 168 (+14) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 551 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 


06-04-2020 | 16.40 uur | Testbeleid GGD Limburg-Noord

De landelijke testcapaciteit is uitgebreid waardoor er meer mensen getest kunnen worden. GGD Limburg-Noord test daarom zorgmedewerkers die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis op het coronavirus. Voor het zorgpersoneel is het belangrijk om te weten of zij besmet zijn, voor hun eigen veiligheid en die van hun patiënten. De continuïteit van de zorg aan de inwoners van Limburg krijgt hiermee prioriteit. Inwoners met corona- gerelateerde klachten worden niet door de GGD getest.

De test is bedoeld voor zorgmedewerkers van huisartsenpraktijken, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, wijkverpleging, ambulancedienst en verloskundigen. Werkgevers kunnen voor hun medewerkers testen aanvragen bij de GGD.

Bij het hoofdkantoor van de GGD, aan de Drie Decembersingel in Blerick, is een testlocatie ingericht. Werkgevers van zorgmedewerkers kunnen na goedkeuring van de arts infectieziektebestrijding een afspraak plannen om naar de testlocatie te komen. Om dit proces in goede banen te laten lopen, is ervoor gekozen om de tests uit te voeren in een speciaal daarvoor opgezette tent, waar met de auto doorheen gereden kan worden. Het bemonsteringspersoneel van de GGD neemt, met de juiste beschermingskleding, de testen af. Zorgpersoneel dat wordt getest, wordt gevraagd in hun auto’s te blijven als ze moeten wachten. Er is dus geen besmettingsgevaar voor zowel aanwezig zorgpersoneel als de buurtbewoners.06-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op maandag 6 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 937 (+34) mensen positief getest.
 • 154 (+5) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
  Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

05-04-2020 | 11.30 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op zondag 5 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 903 mensen positief getest.
 • 149 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


04-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 4 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 853 mensen zijn positief getest.
 • 138 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


03-04-2020 | 16.20 uur | Noodverordening aangescherpt

Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, heeft op donderdag 2 april 2020 en daarna op vrijdag 3 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Daarna zijn er op vrijdag 10 april twee aanvullingen gedaan: 2.2c en 4.2c. In deze verordeningen zijn aanvullende, verscherpte maatregelen opgenomen ten opzichte van de noodverordening van 27 maart. Dit alles om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.
Met deze aanvullingen op de noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid. Naast enkele kleine technische correcties zijn er aanvullingen voor het sluiten van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en uitbreiding van handhavers.

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen

Het is verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden geopend te houden.

Uitbreiding handhavers
Om maximaal toe te kunnen zien op de handhaving van de noodverordening wordt de capaciteit van de bijzonder opsporingsambtenaren (BOA) uitgebreid. Door deze aanvulling zijn de BOA’s van de provincie, RUD Limburg Noord, wildbeheereenheden en Servicecentrum MER nu ook opgenomen in de noodverordening.

De nu geldende noodverordening is vrijdagmiddag per onmiddellijke ingang van kracht gegaan. Ondanks het mooie weer dat voor deur staat, vertrouwt de veiligheidsregio erop dat iedereen de noodverordening naleeft.

Bijlage: aangescherpte noodverordening (update 10 april)


03-04-2020 | 13.40 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op vrijdag 3 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 809 mensen positief getest.
 • 126 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


02-04-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 2 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 759 mensen positief getest op het coronavirus;
 • 116 mensen overleden aan het coronavirus.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Om een beeld te geven, publiceren wij vanaf vandaag het totaal aantal positief geteste mensen en overledenen in onze regio.

Kijk voor andere actuele informatie op de website van het RIVM.

Wij leven erg mee met alle mensen die getroffen zijn door het coronavirus.


01-04-2020 | 15.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers

Sinds gisteren publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen omdat er meer ziekenhuisopnames zijn dan dat er getest wordt. Op de laatste peildatum (1 april) zijn er 414 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.


31-03-2020 | 19.30 uur | Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 Meer informatie (Rijksoverheid)


31-03-2020 | 17.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers

Vanaf vandaag publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen. Op de laatste peildatum (31 maart) zijn er 411 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.


30-03-2020 | 15.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (30 maart) 576 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor behandeling belangrijk is om te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest. Het werkelijke aantal coronabesmettingen is hoger dan het aantal meldingen.


29-03-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (29 maart) 523 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


28-03-2020 | 15.15 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (28 maart) 468 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


27-03-2020 | 18.00 uur | Aangescherpte noodverordening corona van kracht

Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders-de Leest, heeft vrijdag 27 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

Verbod op groepsvorming
In de noodverordening is bepaald dat samenscholingen niet zijn toegestaan. Het is voor alle inwoners in de regio verboden om (in de publieke ruimte) zich op te houden in een groep van drie of meer personen, tenzij zij zich houden aan de minimale afstand van ten minste 1,5 meter. Personen die één huishouden vormen en kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.

Wijziging beleid markten
In de noodverordening tot nu toe was een verbod opgenomen voor markten. Met het nieuwe, landelijke beleid, in navolging van de uitspraken van minister Grapperhaus, is de eerdere noodverordening in overeenstemming gebracht met dit landelijk beleid. Hiermee is het mogelijk gemaakt, afhankelijk van de lokale situatie, markten toe te staan. Deze mogen uitsluitend bestaan uit foodkramen. Ook hier gelden de voorschriften voor afstand en hygiëne.

Eenduidige handhaving
Verder is vandaag afgesproken dat beide veiligheidsregio’s in Limburg zo veel mogelijk op de zelfde wijze gaan handhaven. “Vandaag hebben wij met alle burgemeesters van onze regio via een videoverbinding met elkaar gesproken. Over het algemeen zijn wij zeer tevreden over de manier waarop onze inwoners de maatregelen opvolgen. De noodverordening is vooral bedoeld om op te kunnen treden als dat nodig is”, licht burgemeester Donders-de Leest de genomen maatregelen toe.

De noodverordening is vrijdagmiddag per onmiddellijke ingang van kracht gegaan.

Bijlage: Aangescherpte noodverordening corona.


27-03-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (27 maart) 414 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover. 

GGD Limburg-Noord leeft erg mee alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


27-03-2020 | 11.00 uur |Coronacentrum Roermond opent in De Oranjerie

Huisartsen en zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg openen vrijdag 27 maart het Coronacentrum Roermond in Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie. Dit centrum bestaat uit een Thuiszorghotel en Huisartsenpost. Door een nauwe samenwerking tussen eerstelijns zorgorganisaties kunnen op COVID-19 verdachte patiënten gezamenlijk worden opgevangen.

Op de website van Coronacentrum Roermond vindt u meer informatie.


26-03-2020 | 15.15 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bevestigd dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (26 maart) 365 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


26-03-2020 | 12.30 uur | Dagelijkse update cijfers besmettingen voortaan via RIVM

De dagelijkse cijfers van GGD Limburg-Noord rondom het coronavirus worden vanaf donderdag 26 maart niet meer rond de klok van 12.00 uur gepubliceerd. De cijfers uit regio Limburg-Noord worden voortaan meegenomen in de dagelijkse update van het RIVM (rond 14.00 uur). Dit houdt in dat de GGD Limburg-Noord de regionale cijfers en de cijfers per gemeente over aantal besmettingen voortaan pas rond 15.00 uur publiceert.  De cijfers over de sterfgevallen worden niet meer gepubliceerd.

Vanwege de verschillende peilmomenten zijn de cijfers van RIVM en GGD niet altijd gelijk. In enkele uren kunnen er al vele wijzigingen zijn. Dit schept verwarring. Het aantal sterfgevallen wordt niet meer vermeld, omdat ook hier een groot verschil kan ontstaan tussen de verschillende peilmomenten van GGD Limburg-Noord, het RIVM en de meldingsplicht van de ziekenhuizen (overlijden melden binnen 24 uur). Daarnaast is niet altijd even helder of een persoon is overleden door het coronavirus of mét het coronavirus. Als dit laatste het geval is, is het coronavirus niet de doodsoorzaak geweest, maar het onderliggend lijden van deze persoon.


25-03-2020 | 17.00 uur | 325 besmettingen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (25 maart) 325 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er 21 sterfgevallen** gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 39 overledenen brengt.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

**) Dit is niet het aantal sterfgevallen van de afgelopen 24 uur. Sommige sterfgevallen worden later gemeld, waardoor ze niet meegenomen zijn in de eerdere updates. 


24-03-2020 | 12.30 uur | 293 besmettingen en 8 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (24 maart 12.00 uur) 293 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er helaas 8 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 26 overledenen brengt.

De 8 overleden patiënten komen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas (3) en Roermond (2). Deze personen waren respectievelijk 91, 78, 75, 78, 86, 70, 85 en 79 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Let wel: dit is niet het totaal aantal besmettingen in de regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


23-03-2020 | 20.15 uur | Aanvullende maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Maandagavond 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten sluiten t/m 6 april
 • Alle bijeenkomsten en evenementen worden afgelast tot 1 juni

Meer informatie.


23-03-2020 | 13.00 uur | Dringend verzoek om medewerking

Veiligheidsregio Limburg-Noord en Veiligheidsregio Zuid-Limburg vragen dringend uw medewerking om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

België heeft op 18 maart strenge controles aan de grensovergangen ingevoerd op niet-essentiële verplaatsingen. De grens oversteken door Nederlanders naar België voor bijvoorbeeld tanken, boodschappen doen, wandelen, fietsen of vakantie wordt door de Belgische overheid vooralsnog niet meer toegestaan. Alleen mensen die over een werkgeversverklaring beschikken, mogen de grens nog oversteken. 

Om sluipverkeer te voorkomen, zijn of worden kleinere toegangswegen naar België volledig afgesloten. Hoor je bij de groep die met een werkgeversverklaring de grens over mag? Dan kan het zijn dat je niet meer op alle plekken door kunt en moet omrijden. Rijd dus via de grote wegen.

Ook de Duitse overheid raadt niet essentieel grensverkeer af. Ook hiervoor vragen wij uw medewerking.

Elke besmetting is er één te veel. Houd 1,5 meter afstand en neem de hygiënemaatregelen in acht.
Bedankt voor uw medewerking. Blijf gezond!


23-03-2020 | 12.00 uur | 266 besmettingen en 6 nieuwe sterfgevallen
In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (23 maart 12.00 uur) 266 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds afgelopen weekend zijn er helaas 6 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 18 overledenen brengt.

De 6 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Peel en Maas (4) en Roermond. Deze personen waren respectievelijk 89, 55, 77, 85, 92 en 85 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.20-03-2020 | 16.30 uur | Sluiting Designer Outlet Roermond per zaterdag 21 maart 08.00 uur

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, heeft vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten dat per zaterdag 21 maart 08.00 uur het Designer Outlet Roermond gesloten wordt. Hij heeft dat middels een verordening aan zijn collega in Roermond laten weten.

Zoals bij alle maatregelen die genomen worden, is ook hier het gezondheidsperspectief leidend geweest in het besluit. Veiligheidsregio Limburg-Noord wil voorkomen dat vele kooptoeristen uit binnen- en buitenland de outlet bezoeken, nu er al enige dagen strenge maatregelen gelden. Met het besluit wordt er dan ook een beroep gedaan op de kooptoerist uit binnen- en buitenland om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens.

Bijlage:
1) Noodverordening sluiting Designer Outlet Roermond


20-03-2020 | 12.00 uur | 167 besmettingen en 5 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (20 maart 12.00 uur) 167 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (donderdag 19 maart) zijn er helaas 5 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 12 overledenen brengt.

De 5 overleden patiënten komen uit de gemeenten Peel en Maas, Venlo, Venray en Weert (2). Deze personen waren respectievelijk 71, 86, 86, 84 en 87 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


19-03-2020 | 14.30 uur | Geen weekmarkten meer in Noord- en Midden-Limburg

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, heeft vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten dat per direct alle weekmarkten in alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg niet meer gehouden mogen worden. Hij heeft dat middels een verordening aan zijn collega’s laten weten. Zoals bij alle maatregelen die genomen worden is ook hier het gezondheidsperspectief leidend geweest in het besluit.

Het is ondoenlijk om bij een weekmarkt de regel 'niet meer dan 100' en 1,5 meter afstand voor elkaar te krijgen. Dit in tegenstelling tot een supermarkt of winkel waar wel maatregelen genomen kunnen worden middels deurbeleid en medewerkers die ervoor zorgen dat mensen in een rij voldoende afstand bewaren. Bovendien vindt de veiligheidsregio het onwenselijk dat vanuit Duitsland en België 'klanten' de markten bezoeken waarbij er geen gezondheidsmaatregelen genomen worden. De Belgische en Duitse gemeenten en pers zullen op de hoogte worden gebracht van het besluit waarmee ook een beroep wordt gedaan op de Belgische en Duitse kooptoerist om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens.

Bijlage:
1) Noodverordening weekmarkten


19-03-2020 | 12.00 uur | 133 besmettingen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (19 maart 12.00 uur) 133 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (woensdag 18 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


18-03-2020 | 16.30 uur | Noodverordening voor gemeenten Noord- en Midden-Limburg vastgesteld

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord woensdag 18 maart een noodverordening ingesteld voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De maatregelen die het kabinet landelijk heeft afgekondigd tegen het coronavirus, zijn hiermee in regels vastgelegd.
 
Justitie en gemeenten kunnen met deze verordening handhaven als een maatregel die het kabinet afgekondigd heeft niet wordt nageleefd. Dan moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het niet mogen houden van een evenement met meer dan 100 personen maar ook de verplichte sluiting van de horeca en andere uitgaansgelegenheden.
 
Er mag bijvoorbeeld wel via een uitgifteloket eten gehaald worden maar het mag niet genuttigd worden op het terrasje behorende bij de horecagelegenheid.

De voorzitter van de veiligheidsregio, en burgemeester van Venlo, ziet dat de inwoners in onze regio zich al zeer serieus aan de maatregelen houden. Hij verwacht dan ook geen gebruik te hoeven maken van deze verordening om de maatregelen te handhaven.

De verordening wordt ingezet in het belang van de volksgezondheid en tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

Bijlagen:
1) Noodverordening
2) Noodverordening - aanwijzingsbesluit


18-03-2020 | 12.00 uur | 99 besmettingen en 3 nieuwe overledenen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (18 maart 12.00 uur) 99 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (dinsdag 17 maart) zijn er 3 nieuwe overledenen te betreuren, wat het totaal op 7 overledenen brengt.

De 3 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Peel en Maas. Deze personen waren respectievelijk  83, 93 en 82 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met familie en vrienden van de overledenen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


17-03-2020 | 12.00 uur | 74 besmettingen in Limburg-Noord, geen nieuwe overledenen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (17 maart 12.00 uur) 74 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (maandag 16 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


16-03-2020 | 13.45 uur | 54 besmettingen in Limburg-Noord, 4 patiënten overleden

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (16 maart 12.30 uur) 54 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van deze 54 besmette mensen zijn 4 patiënten overleden.

De 4 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas en Venlo. Deze personen waren respectievelijk  89, 74, 78 en 63 jaar. De patiënten zijn overleden in het ziekenhuis en hadden ernstige onderliggende medische problemen. GGD Limburg-Noord leeft mee met familie en vrienden van de overledenen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


16-03-2020 | 11.30 uur | Vooral mensen uit kwetsbare groepen worden getest

De huisarts/GGD test niet meer iedereen die mogelijk het coronavirus (COVID-19) heeft, omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Heb je klachten die op het coronavirus wijzen, blijf thuis totdat je minstens 24 uur geen klachten meer hebt. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben.

Bel alleen je huisarts bij ernstige klachten
Heb je klachten zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest je of adem je moeilijk? Dan kun je bellen met de huisarts. Als de klachten overeenkomen met het coronavirus word je dus niet meer standaard getest. Meer info.


15-03-2020 | 17.45 uur | Aanvullende maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

De vaccinatieweek DTP/BMR van 16 t/m 20 maart is uitgesteld. Meer info.

Bekijk hier het overzicht van team Jeugdgezondheidszorg welke afspraken wel/niet doorgaan.


13-03-2020 | 14.30 uur | Nadere toelichting maatregelen Coronavirus door Antoin Scholten (Voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord en GGD Limburg-Noord)

Dames en heren,
 
Graag zou ik naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd een nadere toelichting geven.
 
We merken dat er veel vragen worden gesteld over de “100-regel”.
De maatregel van het kabinet is heel erg duidelijk. Alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden verplicht afgelast. Gelukkig zien we al dat dit gebeurt.
 
Maar wat nu te doen bij een bijeenkomst met minder dan 100 mensen? Dus wat te doen met de kienavond? En kan ik nog wel naar de sportschool? En mag ik mijn dochter nog wel naar het café laten gaan? En is het verstandig met mijn kinderen naar een binnenspeeltuin te gaan?
 
Zolang er nog geen aanvullende maatregelen zijn afgekondigd vanuit het kabinet is een deelname aan een bijeenkomst met minder dan 100 mensen nog steeds mogelijk. Maar we doen wel een uitdrukkelijk beroep op het gezonde verstand. Denk na en neem uw verantwoordelijkheid in plaats van een risico. Heeft u klachten? Ga dan niet! Breng uw eigen gezondheid en die van anderen niet in gevaar. Ga dus voorzichtig om met sociale contacten. Bent u in het café geweest en heeft u daarna klachten? Ga dan even niet naar bijvoorbeeld uw opa en uw oma.
 
We doen tevens een beroep op al die bedrijven, instellingen en branches die worstelen met de “100-regel” om goede hygiënisch maatregelen te nemen en ook hier geldt: denk na en gebruik uw gezonde verstand en neem maatregelen om beneden die 100 te blijven.
 
Met vriendelijke groet,
 
Antoin Scholten
Voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord en GGD Limburg - Noord


13-03-2020 | 12.00 uur | 11 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (13 maart 12.00 uur) 11 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo (1), gemeente Leudal (2), gemeente Peel en Maas (3), gemeente Nederweert (2), gemeente Horst aan de Maas (2), gemeente Gennep (1). Alle patiënten zijn in isolatie. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 23. 

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


12-03-2020 | 17.20 uur | Maatregelen scholen

 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

12-03-2020 | 17.15 uur | Maatregelen evenementen

Bijeenkomsten/evenementen met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.


12-03-2020 | 15.50 uur | Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.


12-03-2020 | 13.00 uur | Groepsvaccinaties uitgesteld

De vaccinatieweek DTP/BMR van volgende week (16 t/m 20 maart) is uitgesteld. Ook de vaccinatieweek HPV van 11 t/m 15 mei is uitgesteld. Dit besluit is genomen op basis van de landelijk RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus. Meer informatie.


12-03-2020 | 12.00 uur | 3 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (12 maart 12.00 uur) 3 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Leudal en gemeente Peel en Maas (2x). De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 12.

Gemeente Leudal
De nieuwe besmette patiënt uit de gemeente Leudal is opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis.

Gemeente Peel en Maas
Van de 2 nieuwe besmettingen in de gemeente Peel en Maas is een patiënt opgenomen in VieCuri en de andere is in thuisisolatie geplaatst.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


12-03-2020 | 11:00 uur | Testen voor het nieuwe coronavirus (Covid-19)

Er circuleren vragen over mogelijke schaarste in testen voor het nieuwe coronavirus. Er is nu geen schaarste. Wel is het zo dat testcapaciteit (zowel menskracht als testen) op dit moment zo efficiënt mogelijk worden ingezet met het oog op het indammen van het virus. Een voorbeeld: huisgenoten van een besmet persoon die gelijke gezondheidsklachten ontwikkelen, worden niet meer standaard getest. Wel worden deze huisgenoten in isolatie geplaatst en geïnformeerd door de GGD over de te nemen maatregelen. Hiervoor is gekozen, omdat testcapaciteit beter ingezet kan worden om ‘nieuwe’ besmettingen op te sporen en vervolgens te isoleren om het virus in te dammen. In de dagelijkse telling van het RIVM zijn alleen de positieve testen opgenomen.


11-03-2020 | 12.20 uur | 4 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (11 maart 12.00 uur) 4 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo, gemeente Leudal en gemeente Peel en Maas 2x. De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 9.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


10-03-2020 | 14.00 uur | Nieuwe hygiënemaatregelen

Naast goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken, wordt nu ook geadviseerd om geen handen te schudden. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook onze medewerkers schudden geen handen meer met cliënten/ouders. Meer informatie is te vinden op de RIVM-website of website van Rijksoverheid.


10-03-2020 | 12.20 uur | Nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord is op de laatste peildatum (10 maart 12.00 uur) 1 nieuwe besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De laatste nieuwe patiënt komt uit de gemeente Leudal. De patiënt ligt in het St. Jansziekenhuis in Weert. De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënt contact heeft gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 5.

Gemeente Leudal 
Van de nieuwe besmetting, de patiënt uit de gemeente Leudal, is de bron nog niet bekend. De patiënt ligt in het St. Jansziekenhuis in Weert.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


10-03-2020 | 10.30 uur | Bekendmaking nieuwe besmettingen

Vanaf vandaag worden de nieuwe besmettingen en ontwikkelingen rondom het Coronavirus 1 keer per dag gecommuniceerd via deze website. Dit zal rond 12.00 uur zijn.


09-03-2020 | 17.30 uur | Besmetting in gemeente Peel & Maas

In de regio Limburg-Noord is een nieuwe besmetting vastgesteld van het coronavirus (COVID-19). Het gaat om een inwoner van de gemeente Peel en Maas. De patiënt werkt bij het Gilde Zorgcollege in Venray en VieCuri. De patiënt en gezinsleden zijn in thuisisolatie. De GGD voert in nauw overleg met VieCuri en Gilde-opleidingen contactonderzoek uit.


09-03-2020 | 13.00 uur | Besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (9 maart 12.00 uur) 2 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 3. De besmette personen komen uit de gemeenten Leudal, Venlo en Roermond.

Gemeente Leudal
Van de patiënt uit de gemeente Leudal is de bron nog niet bekend. De patiënt is in thuisisolatie. De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven uit voorzorg thuis van werk en school.

Gemeente Venlo
De patiënt uit de gemeente Venlo is met het gezin in thuisisolatie. Zij gaan niet naar school en werk. De patiënt heeft het virus opgelopen in Noord-Italië. De kinderen van deze patiënt zijn leerlingen van het Valuascollege en het Blariacumcollege. De leerling van het Blariacumcollege had geen klachten toen hij op school was. Daarom is er geen risico van overdracht of verspreiding van het virus naar medeleerlingen of medewerkers van de school. Deze leerling blijft voorlopig thuis om ervoor te zorgen dat bij klachten, hij niet alsnog mensen ziek kan maken.

Twee andere kinderen van de patiënt zijn leerlingen van het Valuascollege. Deze leerlingen hadden de laatste dagen lichte klachten en daarom kan het zijn dat zij het virus hebben overgedragen naar medeleerlingen of medewerkers van de school.

Advies voor leerlingen Valuascollege
Kans op besmetting bestaat als iemand minimaal 2 uur aaneengesloten in dezelfde ruimte heeft verbleven of intensief contact heeft gehad met betreffende leerling (denk aan lichamelijk contact).  Als iemand voldoet aan deze omschrijving én klachten van koorts en/of hoesten krijgt, moet hij thuis blijven. Als de temperatuur 38 of hoger is en er is sprake van hoesten of andere luchtwegklachten neem dan telefonisch contact op met je huisarts. De medewerkers, leerlingen en hun ouders worden door de school geïnformeerd.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


08-03-2020 | 10.00 uur | Persoon uit gemeente Roermond besmet met nieuwe coronavirus

Bij een persoon uit de gemeente Roermond is het nieuwe coronavirus (COVID-19) gevonden. Dit is op 7 maart 2020 met laboratoriumonderzoek vastgesteld. De patiënt, die met gezin in Noord-Italië op vakantie is geweest, zit in thuisisolatie. Ook de andere gezinsleden moeten contact met anderen voorlopig mijden. De patiënt is herstellende en voelt zich redelijk goed. GGD Limburg-Noord is direct na het bekend worden van de laboratoriumuitslag het contactonderzoek rond deze patiënt gestart.

Dit is de eerste vastgestelde besmetting in de regio Limburg-Noord. De afgelopen weken heeft GGD Limburg-Noord al meerdere bemonsteringen uitgevoerd die tot nu toe negatieve uitslag gaven. Van enkele bemonsteringen worden nog uitslagen verwacht. Ook lopen er diverse contactonderzoeken bij personen die in contact zijn geweest met een besmette patiënt uit een andere regio.

Contactonderzoek
Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Dit is contactonderzoek. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Toepassing protocol
Het RIVM en de GGD blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van de patiënt. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Vragen over je eigen gezondheid?
Heb je vragen over je eigen gezondheid? Ga dan niet naar je huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp toe vanwege mogelijke verspreiding van het coronavirus. Neem pas telefonisch contact op met de huisarts als je:

 • Koorts (meer dan 38⁰ Celsius) hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen 14 dagen in een van onderstaand genoemde gebieden bent geweest:

- China (inclusief: Macau en Hongkong)
- Singapore
- Zuid-Korea
- Iran
- Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
- Kreis Heinsberg (Duitsland)

 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus

De huisarts overlegt met de GGD of verder onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.


07-03-2020 | 11.30 uur | De situatie in Noord-Brabant

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: thuis blijven. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM zaterdag 7 maart een steekproef naar COVID-19.

Kijk ook op de veel gestelde vragen over de situatie in Brabant op de website van de Rijksoverheid.


07-03-2020 | 11.00 uur | Uitbreiding risicogebied

Het risicogebied is uitgebreid met Kreis Heinsberg (Duitsland). Dit betekent dat:

 • Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celsius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)?
 • En ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
  - China (inclusief: Macau en Hongkong)
  - Singapore
  - Zuid-Korea
  - Iran
  - Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
  - Kreis Heinsberg (Duitsland)

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.


06-03-2020 | 16.30 uur | Interviewover ouderen en het coronavirus op L1

Het coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Intussen zijn er ook in ons land al veel besmettingen. Vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze besmet raken met het coronavirus. Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordde tijdens deLimburg Centraal uitzendingvan L1 hieroverenkele vragen.


05-03-2020 | 11.00 uur | Wat te doen bij klachten

 • Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)?
 • En ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
  - China (inclusief: Macau en Hongkong)
  - Singapore
  - Zuid-Korea
  - Iran
  - Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
  - Stadt Gangelt (Duitsland)

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.


04-03-2020 | 16.00 uur | Informatie voor werkgevers en werknemers

Veelgestelde vragen en informatie over het coronavirus voor werkgevers of werknemers?  > zie de website van de Rijksoverheid. Denk aan vragen als:

- Eén van mijn medewerkers komt terug van vakantie uit een gebied waar besmettingen zijn. Kan ik hem de toegang tot het werk weigeren?
- Ik mag niet naar mijn werk omdat ik klachten heb na terugkeer uit een risicogebied. Kan mijn werkgever mij verplichten toch thuis te werken?
- Mag mijn werkgever mij de toegang tot mijn werklocatie (dus geen toegang tot de werkplek) ontzeggen bij een coronadreiging?


04-03-2020 | 10.30 uur | Reizen naar Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is. Voor een aantal Noord-Italiaanse regio’s geldt kleurcode oranje. (Zie kaartje en meer informatie hier). Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijk reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen.

 Reisadviezen voor landen of gebieden waar het coronavirus is gevonden

 

03-03-2020 16.00 uur | Ben je als werkgever of werknemer veel in het buitenland?

Op de website www.rijksoverheid.nl/coronavirus staan bij de veelgestelde vragen ook vragen gerubriceerd voor werkgevers of werknemers die veel in het buitenland verblijven. Voor reizen en bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs, gelden de reisadviezen van Ministerie van Buitenlandse Zaken. Denk aan Noord-Italië: https://bit.ly/2uP5KpM.


02-03-2020 17.00 uur | Vragen over je eigen gezondheid?

Ga dan niet naar je huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp toe vanwege mogelijke verspreiding van het coronavirus. Neem telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost als je:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken bent geweest in:

* China (inclusief Hong Kong en Macau)
* Singapore
* Zuid-Korea
* Iran
* Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië
* Gemeente Gangelt in Duitsland

 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of verder onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.02-03-2020 12.45 uur | Veelgestelde vragen over het onderwijs

We krijgen vaak de vraag of de scholen gesloten moeten worden in verband met het nieuwe coronavirus. Er is momenteel geen aanleiding om scholen te sluiten. Ook antwoorden op onderstaande onderwijs-gerelateerde vragen zijn terug te vinden op de website van het Rijksoverheid.

 • Mijn gezin komt net terug van (wintersport)vakantie. Kunnen mijn kinderen naar school?
 • Ik werk als leraar/docent. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?
 • Mag ik mijn kind thuishouden van school?
 • Hoe herken ik of mijn kind / het kind in mijn klas besmet is?

 Veelgestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs. 


02-03-2020: 12.15 uur | Wat kan je doen om verspreiding te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Informeer je ook anderen in jouw omgeving? 

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

01-03-2020 | 20:00 | Aantal risicogebieden uitgebreid / Advies blijf uit voorzorg thuis

RIVM heeft het aantal risicogebieden (gebieden waar het coronavirus wijdverbreid is en veel besmettingen zijn) uitgebreid. Daarnaast wordt mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben, geadviseerd uit voorzorg thuis te blijven; dus niet naar werk, sport of school te gaan. Worden de klachten erger, neem dan contact op met de huisarts. Verergerde klachten zijn hogere koorts dan 38 graden Celsius en luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).

Uitbreiding risicogebieden
Het gaat om mensen die in China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italë zijn geweest. In Italië gaat het om de provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.


01-03-2020 | 16:30 | Advies aan Duitse werknemers en Duitse kinderen: geen symptomen dan gewoon naar werk en school in Nederland

Het advies aan Duitse ouders van kinderen die naar Nederlandse scholen en/of kinderdagverblijven gaan en Duitsers die werken in Nederland is: als ze geen symptomen hebben gewoon naar school en werk te gaan. Zolang iemand geen symptomen heeft (zelfs al bezocht die persoon een risicogebied), worden er geen vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Hiermee volgen wij de landelijke richtlijnen.

Risicogebied bezocht, blijven opletten
Wel wordt mensen die naar een risicogebied (raadpleeg hiervoor de website van het RIVM) op reis zijn geweest, geadviseerd op te blijven letten voor symptomen die passen bij een Corona-infectie (koorts met meer dan 38 graden Celsius, gecombineerd met hoesten of benauwdheid). Zijn deze symptomen er wel, dan is het advies om niet naar school of werk te gaan en je te melden bij de huisarts. Krijgen kinderen symptomen op school of kinderdagverblijf, dan moeten ze de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders kunnen vervolgens contact leggen met de huisarts voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

Geen sluiting scholen of kinderdagverblijven
Inwoners uit Kreis Heinsberg bij wie besmetting met Coronavirus Covid19 is vastgesteld of bij inwoners die, na het contactonderzoek, als verdachten naar voren zijn gekomen, is het dringende advies gegeven thuis te blijven gedurende 14 dagen. Zij zitten in quarantaine en worden gemonitord. Voor overige inwoners van Kreis Heinsberg gelden geen verdere maatregelen. De reden waarom in Kreis Heinsberg de overheid heeft besloten scholen en kinderdagverblijven te sluiten, is vooral om verdere maatschappelijke onrust te voorkomen. In Limburg zijn, tot 1 maart, geen vastgestelde besmettingen. Er is nu dan ook geen reden om in Limburg scholen te sluiten of kinderen uit Duitsland te weren.

Bedrijven met Duitse werknemers
Werken er binnen jouw bedrijf medewerkers die wonen in de grensregio (Duitsland)? Het kan zijn dat zij andere, aanvullende adviezen krijgen van de Duitse overheid. Het is belangrijk dat zij deze adviezen opvolgen. De situatie in Duitsland is immers anders en er kunnen andere maatregelen gelden. Voor deze Duitse werknemers geldt, volg de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover.


29-02-2020 | 10.00 | Vermijden publieksevenementen in onze regio niet nodig

In onze regio Noord- en Midden Limburg is het vooralsnog niet noodzakelijk dat organisaties van evenementen hun programma wijzigen of aflassen. Veiligheidsregio Limburg-Noord volgt de landelijke richtlijn die op dit moment geldend is en geadviseerd wordt door het RIVM. Mocht de situatie hierin veranderen, dan blijven we de richtlijnen volgen die landelijk door het RIVM worden gegeven.

In Zuid-Limburg zijn er evenementen die plaatsvinden in een gebied waarbij de landsgrens in het dagelijks leven geen rol speelt, omdat men woont, werkt en recreëert over de grens heen. Met het advies om in het zuiden van onze provincie juist wel publieksevenementen (waarbij veel bewoners van de grensregio’s samenkomen) zoveel mogelijk te vermijden, wordt geprobeerd verspreiding van het virus te voorkomen en te vertragen.


28-02-2020 | 15.30 | Landelijk informatienummer geopend

Voor alle algemene vragen en zorgen over het coronavirus heeft de Rijksoverheid een landelijk nummer geopend: 0800-1351. Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus vind je op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

GGD Limburg-Noord is op werkdagen tussen 8.30-17.00 u bereikbaar via informatienummer 088 - 11 91 990. 

Je kunt telefonisch contact opnemen met de huisarts als je:
. Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
. En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus
. Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is. 


28-02-2020 | 11.00 | Tweede patiënt in Nederland met coronavirus

Vannacht is een tweede patiënt met het coronavirus (COVID-19) gediagnosticeerd. Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd dit vastgesteld, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  werd bevestigd. De patiënt heeft geen link met de eerste patiënt. De tweede patiënt, een inwoner van Amsterdam was vorige week in Lombardije (Italië). Zij zit in thuisisolatie in Diemen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Meer informatie.


28-02-2020 | 09.00 | Wat betekent het coronavirus voor..

 • Inwoners
  Op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig in Limburg, ook niet voor mensen die regelmatig in Duitsland komen. 
 • Evenementen
  Op dit moment zijn er geen redenen om op voorhand evenementen af te gelasten. Als de situatie verandert, kan daar wel reden voor zijn.
 • Scholen en kinderdagverblijven
  Er zijn ouders die twijfelen of ze hun kind wel naar school of de kinderopvang moeten brengen. Het is niet nodig kinderen thuis te houden of te weren als ze geen klachten hebben.
 • Mensen die carnaval gevierd hebben in Tilburg
  De besmette man uit Tilburg was niet besmettelijk tijdens de carnaval in Tilburg. Was je tijdens carnaval in Tilburg, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over mogelijke besmetting.
 • Grensarbeiders
  Werk je in Nederland?
  Nederlanders die in Duitsland wonen maar in Nederland werken worden geadviseerd om de adviezen van de Duitse autoriteiten op te volgen. In Duitsland is de situatie anders en kunnen er andere maatregelen gelden voor diegene die in Duitsland wonen. Volg ook de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover.
  Werk je in Duitsland?
  Nederlandse werknemers werkzaam in de Kreis Heinsberg worden geadviseerd contact op te nemen met hun werkgever.
 • Arbodiensten en bedrijven
  Werken er binnen iouw bedrijf medewerkers woonachtig in de grensregio (Duitsland)?
  Nederlanders die in Duitsland wonen maar in Nederland werken worden geadviseerd om de adviezen van de Duitse autoriteiten op te volgen. In Duitsland is de situatie anders en kunnen er andere maatregelen gelden voor diegene die in Duitsland wonen. Volg ook de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover. 
  Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het RIVM.     
     

28-02-2020 | 08.00 | Eerste Nederlandse patiënt besmet

Na de besmetting van het Duitse echtpaar is er sinds gisteravond bekend dat er bij een man uit Tilburg het coronavirus is vastgesteld. Met labonderzoek is de diagnose bevestigd. De GGD in Tilburg (Hart van Brabant) is gestart met contactonderzoek. Meer informatie vind je hier.


26-02-2020 | 14.45 | Griep of Coronavirus

Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China (inclusief Taiwan, Macau en Hongkong), in Singapore, Iran of genoemde gemeenten* in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

 Meer veelgestelde vragen en antwoorden

*) Gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).


26-02-2020 | 13.30 uur | Incubatietijd

Wij krijgen veel vragen over de incubatietijd van het nieuwe coronavirus. 

Wat is de incubatietijd van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Voor het nieuwe coronavirus gaan we uit van een gemiddelde incubatietijd van 7 dagen, maximaal 14 dagen.


26-02-2020 | 12.45 uur | Verblijf besmette Duitser

De 47-jarige met het coronavirus besmette Duitser was twee weken geleden in het Boshotel in de Noord-Limburgse plaats Vlodrop. Tijdens dit verblijf was hij niet ziek en niet besmettelijk.


26-02-2020 | 11.00 uur | Informatienummer 088 - 11 91 990

Informatienummer coronavirus. Heeft u vragen over het coronavirus, ga dan naar de vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u bellen met onsinformatienummer 088 - 11 91 990.


26-02-2020 | 09.00 uur | Duitse coronapatiënt niet ziek tijdens verblijf in Limburg

Op dinsdagavond 25 februari werd bekend dat een Duitse man positief getest is op het coronavirus (COVID-19). Hij zou vorige week in Nederland zijn geweest. De GGD is daarom direct gestart met contactonderzoek. 

In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.  


 
21-02-2019 | 09.00 uur | Algemene informatie

Actuele informatie

De meest actuele informatie over het virus vind je op de nieuwspagina van de Rijksoverheid en bij de vragen en antwoorden van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM).

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?
Je kan telefonisch contact opnemen met de huisarts als je:

 • Koorts hebt  met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
  De huisarts overlegt met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

   Meer informatie: website RIVM 'Handen wassen' |  instructievideo.

Wat doet de GGD?
Sinds dinsdag 28 januari 2020 geldt een meldplicht en moeten zorgverleners bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD. De GGD is hiervoor 24 uur per dag bereikbaar. De GGD neemt contact op met de patiënt en gaat bij de patiënt op huisbezoek. Als er een kans bestaat dat iemand ziek is door het nieuwe coronavirus wordt laboratoriumonderzoek gedaan. Hiervoor wordt slijm afgenomen achter uit de keel met een wattenstok. Dit gebeurt door de GGD of wanneer iemand erg ziek is, in het ziekenhuis. Het duurt ongeveer een dag voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is. Totdat de uitslag van het onderzoek bekend is, moet diegene die van deze infectie verdacht wordt thuis blijven. De GGD gaat met de patiënt na met wie hij/zij contact heeft gehad. Daarnaast krijgen deze personen en de patiënt instructies over hand- en hoesthygiëne en waar ze verder op moeten letten.

Vragen
 Neem bij vragen contact met ons op.


21-02-2019 | 08.00 uur | Wuhan uitbraak

In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen. De meeste patiënten bevinden zich in China, komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. Het aantal gevallen buiten China is nog beperkt. Ook in Europa zijn patiënten met het nieuwe coronavirus gevonden. In Nederland zijn op dit moment nog geen patiënten.

Heb je een reis naar China gepland, lees dan vooral het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je nu in China, dan geldt het advies om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen.