GGD GGD Limburg-Noord
Nieuws
Geplaatst op: 06-02-2020 om 13:31 uur
Laatst gewijzigd op: 09-04-2020 om 15:18 uur

Coronavirus (vragen: bel 0800-1351)

Heeft u vragen over het coronavirus of over uw gezondheid? Ga dan naar de veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351.     

Lees hieronder de actuele stand van zaken


Informatie voor patiënten met het coronavirus en hun omgeving:

Snel naar:

Veelgestelde vragen voor/over:


  Landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (elke dag tussen 8.00-20.00 uur)

  Informatienummer GGD Limburg-Noord: 088 - 119 19 90 (tussen 8.30-17.00 uur). Wij krijgen veel vragen van bezorgde mensen. Om wachttijden te voorkomen, vragen wij je om eerst bij de veelgestelde vragen en antwoorden te kijken of je vraag hier beantwoord wordt.


Updates

09-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 9 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1034 (+50) mensen positief getest.
 • 196 (+11) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 590 (+16) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


08-04-2020 | 16.40 uur | Statement Veiligheidsregio Limburg-Noord

Het Regionale Beleidsteam (alle burgemeester van Noord en Midden Limburg) van de Veiligheidsregio Limburg Noord heeft met het oog op de komende dagen (donderdag t/m maandag) een statement uit laten gaan. Van oudsher zijn deze dagen drukke dagen waarbij veel Duitse kooptoeristen onze regio bezoeken of naar onze regio komen voor een langer verblijf. Het statement is ook verspreid onder de Duitse media en wordt via de ondernemersverenigingen van de diverse gemeenten verspreid onder de ondernemers in onze regio. Ook wordt een beroep gedaan aan de gemeenten om het statement te verspreiden via de gemeentelijke communicatie kanalen.

1. Er wordt vanaf donderdag tot en met maandag en indien nodig ook daarna een ontmoedigingsbeleid gevoerd aan de grensovergangen. Dat betekent dat de marechaussee Duitse auto’s kan aanhouden waarna gevraagd wordt naar de reden van het bezoek aan Nederland. Als er geen dringende reden is om de grens over te gaan wordt vriendelijk doch dringend verzocht om te draaien. Shoppen of vakantie vieren is dus geen dringende reden.

2. Aan alle ondernemingen, vakantieparken, campings en jachthavens die vanaf donderdag tot en met maandag en daarna geopend zijn wordt dringend verzocht maatregelen te nemen betreffende de hygiëne en de 1,5 meter maatregel. We zien dat veel ondernemingen dit al doen door bijvoorbeeld een maximaal aantal klanten tegelijkertijd toe te laten in de winkel, 1 persoon per familie toe te laten, verplicht een winkelkarretje te gebruiken en winkelkarretjes schoonmaken bij supermarkten etc. Voor vakantieparken, campings en jachthavens geldt dat voorzieningen verplicht afgesloten moeten zijn. In het operationeel team van de veiligheidsregio wordt op zeer korte termijn bekeken of campings en jachthavens in de gemeente Roermond op voorhand gesloten moeten worden. Dit op verzoek van de burgemeester van Roermond.

Mocht het zo zijn dat ondanks het ontmoedigingsbeleid bij de grens het toch uit de hand dreigt te lopen en /of de ondernemer onvoldoende maatregelen heeft genomen dan wordt er overgegaan tot onmiddellijke sluiting van de individuele onderneming en/of het gebied waar de onderneming zich in bevindt. De beide veiligheidsregio’s in Limburg voeren hiermee hetzelfde beleid uit.
Er zal dan ook juist op die plekken waar normaal gesproken Duitse toeristen zich verzamelen veel gecontroleerd worden door politie en handhaving.

3. Ondernemers wordt verzocht per direct te stoppen met reclamecampagnes in de Duitse media waardoor Duitse kooptoeristen niet langer in de verleiding worden gebracht de grens over te gaan om hier inkopen te doen.

4. De media in Limburg wordt dringend verzocht geen advertenties meer te plaatsen / te vertonen van Duitse winkels zodat Nederlanders niet langer in de verleiding worden gebracht de grens over te gaan om daar inkopen te doen.

5. Blijf zoveel mogelijk thuis en stop de verspreiding van het Coronavirus.
Het landelijk beleid blijft van kracht, ook tijdens het Paasweekend. Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Blijf in dat geval in uw eigen buurt en vermijd drukke plekken. Blijf bovendien in Nederland en ga niet de grens met Duitsland en België over. Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen (twee armlengtes). Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep.


08-04-2020 | 14.30 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op woensdag 8 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 985 (+20) mensen positief getest.
 • 185 (+17) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 574 (+23) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).


07-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op dinsdag 7 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 965 (+28) mensen positief getest.
 • 168 (+14) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
 • 551 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 


06-04-2020 | 16.40 uur | Testbeleid GGD Limburg-Noord

De landelijke testcapaciteit is uitgebreid waardoor er meer mensen getest kunnen worden. GGD Limburg-Noord test daarom zorgmedewerkers die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis op het coronavirus. Voor het zorgpersoneel is het belangrijk om te weten of zij besmet zijn, voor hun eigen veiligheid en die van hun patiënten. De continuïteit van de zorg aan de inwoners van Limburg krijgt hiermee prioriteit. Inwoners met corona- gerelateerde klachten worden niet door de GGD getest.

De test is bedoeld voor zorgmedewerkers van huisartsenpraktijken, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen, woonzorgcentra, kleinschalige woonvormen, wijkverpleging, ambulancedienst en verloskundigen. Werkgevers kunnen voor hun medewerkers testen aanvragen bij de GGD.

Bij het hoofdkantoor van de GGD, aan de Drie Decembersingel in Blerick, is een testlocatie ingericht. Werkgevers van zorgmedewerkers kunnen na goedkeuring van de arts infectieziektebestrijding een afspraak plannen om naar de testlocatie te komen. Om dit proces in goede banen te laten lopen, is ervoor gekozen om de tests uit te voeren in een speciaal daarvoor opgezette tent, waar met de auto doorheen gereden kan worden. Het bemonsteringspersoneel van de GGD neemt, met de juiste beschermingskleding, de testen af. Zorgpersoneel dat wordt getest, wordt gevraagd in hun auto’s te blijven als ze moeten wachten. Er is dus geen besmettingsgevaar voor zowel aanwezig zorgpersoneel als de buurtbewoners.


Vorige updates

De eerder gepubliceerde updates staan in onderstaand archief. Let op:  De informatie over het coronavirus wordt op dit moment regelmatig geactualiseerd. De updates uit het archief kunnen mogelijk niet meer actueel zijn. Voor de meest actuele informatie verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

Archief

 Let op:  De informatie over het coronavirus wordt op dit moment regelmatig geactualiseerd. De updates uit dit archief kunnen mogelijk niet meer actueel zijn. Voor actuele informatie verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.


06-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op maandag 6 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 937 (+34) mensen positief getest.
 • 154 (+5) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
  Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

05-04-2020 | 11.30 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op zondag 5 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 903 mensen positief getest.
 • 149 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


04-04-2020 | 12.00 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op zaterdag 4 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 853 mensen zijn positief getest.
 • 138 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


03-04-2020 | 16.20 uur | Noodverordening aangescherpt

Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, heeft op donderdag 2 april 2020 en daarna op vrijdag 3 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordeningen zijn aanvullende, verscherpte maatregelen opgenomen ten opzichte van de noodverordening van 27 maart. Dit alles om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.
Met deze aanvullingen op de noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid. Naast enkele kleine technische correcties zijn er aanvullingen voor het sluiten van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en uitbreiding van handhavers.

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen

Het is verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden geopend te houden.

Uitbreiding handhavers
Om maximaal toe te kunnen zien op de handhaving van de noodverordening wordt de capaciteit van de bijzonder opsporingsambtenaren (BOA) uitgebreid. Door deze aanvulling zijn de BOA’s van de provincie, RUD Limburg Noord, wildbeheereenheden en Servicecentrum MER nu ook opgenomen in de noodverordening.

De nu geldende noodverordening is vrijdagmiddag per onmiddellijke ingang van kracht gegaan. Ondanks het mooie weer dat voor deur staat, vertrouwt de veiligheidsregio erop dat iedereen de noodverordening naleeft.

Bijlage: aangescherpte noodverordening


03-04-2020 | 13.40 uur | Dagelijkse update cijfers coronavirus

Op vrijdag 3 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 809 mensen positief getest.
 • 126 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 

Actuele situatie in Nederland (RIVM)


02-04-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update cijfers corona

Op donderdag 2 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 759 mensen positief getest op het coronavirus;
 • 116 mensen overleden aan het coronavirus.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

Om een beeld te geven, publiceren wij vanaf vandaag het totaal aantal positief geteste mensen en overledenen in onze regio.

Kijk voor andere actuele informatie op de website van het RIVM.

Wij leven erg mee met alle mensen die getroffen zijn door het coronavirus.


01-04-2020 | 15.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers

Sinds gisteren publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen omdat er meer ziekenhuisopnames zijn dan dat er getest wordt. Op de laatste peildatum (1 april) zijn er 414 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.


31-03-2020 | 19.30 uur | Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

 Meer informatie (Rijksoverheid)


31-03-2020 | 17.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers

Vanaf vandaag publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen. Op de laatste peildatum (31 maart) zijn er 411 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19).

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.


30-03-2020 | 15.00 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (30 maart) 576 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor behandeling belangrijk is om te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest. Het werkelijke aantal coronabesmettingen is hoger dan het aantal meldingen.


29-03-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (29 maart) 523 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee met alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


28-03-2020 | 15.15 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (28 maart) 468 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

GGD Limburg-Noord leeft erg mee alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


27-03-2020 | 18.00 uur | Aangescherpte noodverordening corona van kracht

Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders-de Leest, heeft vrijdag 27 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

Verbod op groepsvorming
In de noodverordening is bepaald dat samenscholingen niet zijn toegestaan. Het is voor alle inwoners in de regio verboden om (in de publieke ruimte) zich op te houden in een groep van drie of meer personen, tenzij zij zich houden aan de minimale afstand van ten minste 1,5 meter. Personen die één huishouden vormen en kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.

Wijziging beleid markten
In de noodverordening tot nu toe was een verbod opgenomen voor markten. Met het nieuwe, landelijke beleid, in navolging van de uitspraken van minister Grapperhaus, is de eerdere noodverordening in overeenstemming gebracht met dit landelijk beleid. Hiermee is het mogelijk gemaakt, afhankelijk van de lokale situatie, markten toe te staan. Deze mogen uitsluitend bestaan uit foodkramen. Ook hier gelden de voorschriften voor afstand en hygiëne.

Eenduidige handhaving
Verder is vandaag afgesproken dat beide veiligheidsregio’s in Limburg zo veel mogelijk op de zelfde wijze gaan handhaven. “Vandaag hebben wij met alle burgemeesters van onze regio via een videoverbinding met elkaar gesproken. Over het algemeen zijn wij zeer tevreden over de manier waarop onze inwoners de maatregelen opvolgen. De noodverordening is vooral bedoeld om op te kunnen treden als dat nodig is”, licht burgemeester Donders-de Leest de genomen maatregelen toe.

De noodverordening is vrijdagmiddag per onmiddellijke ingang van kracht gegaan.

Bijlage: Aangescherpte noodverordening corona.


27-03-2020 | 14.45 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (27 maart) 414 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover. 

GGD Limburg-Noord leeft erg mee alle mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus en wenst ook familieleden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


27-03-2020 | 11.00 uur |Coronacentrum Roermond opent in De Oranjerie

Huisartsen en zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg openen vrijdag 27 maart het Coronacentrum Roermond in Van der Valk Theaterhotel De Oranjerie. Dit centrum bestaat uit een Thuiszorghotel en Huisartsenpost. Door een nauwe samenwerking tussen eerstelijns zorgorganisaties kunnen op COVID-19 verdachte patiënten gezamenlijk worden opgevangen.

Op de website van Coronacentrum Roermond vindt u meer informatie.


26-03-2020 | 15.15 uur | Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bevestigd dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (26 maart) 365 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*)Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


26-03-2020 | 12.30 uur | Dagelijkse update cijfers besmettingen voortaan via RIVM

De dagelijkse cijfers van GGD Limburg-Noord rondom het coronavirus worden vanaf donderdag 26 maart niet meer rond de klok van 12.00 uur gepubliceerd. De cijfers uit regio Limburg-Noord worden voortaan meegenomen in de dagelijkse update van het RIVM (rond 14.00 uur). Dit houdt in dat de GGD Limburg-Noord de regionale cijfers en de cijfers per gemeente over aantal besmettingen voortaan pas rond 15.00 uur publiceert.  De cijfers over de sterfgevallen worden niet meer gepubliceerd.

Vanwege de verschillende peilmomenten zijn de cijfers van RIVM en GGD niet altijd gelijk. In enkele uren kunnen er al vele wijzigingen zijn. Dit schept verwarring. Het aantal sterfgevallen wordt niet meer vermeld, omdat ook hier een groot verschil kan ontstaan tussen de verschillende peilmomenten van GGD Limburg-Noord, het RIVM en de meldingsplicht van de ziekenhuizen (overlijden melden binnen 24 uur). Daarnaast is niet altijd even helder of een persoon is overleden door het coronavirus of mét het coronavirus. Als dit laatste het geval is, is het coronavirus niet de doodsoorzaak geweest, maar het onderliggend lijden van deze persoon.


25-03-2020 | 17.00 uur | 325 besmettingen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (25 maart) 325 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er 21 sterfgevallen** gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 39 overledenen brengt.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

**) Dit is niet het aantal sterfgevallen van de afgelopen 24 uur. Sommige sterfgevallen worden later gemeld, waardoor ze niet meegenomen zijn in de eerdere updates. 


24-03-2020 | 12.30 uur | 293 besmettingen en 8 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (24 maart 12.00 uur) 293 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er helaas 8 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 26 overledenen brengt.

De 8 overleden patiënten komen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas (3) en Roermond (2). Deze personen waren respectievelijk 91, 78, 75, 78, 86, 70, 85 en 79 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Let wel: dit is niet het totaal aantal besmettingen in de regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


23-03-2020 | 20.15 uur | Aanvullende maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Maandagavond 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten sluiten t/m 6 april
 • Alle bijeenkomsten en evenementen worden afgelast tot 1 juni

Meer informatie.


23-03-2020 | 13.00 uur | Dringend verzoek om medewerking

Veiligheidsregio Limburg-Noord en Veiligheidsregio Zuid-Limburg vragen dringend uw medewerking om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

België heeft op 18 maart strenge controles aan de grensovergangen ingevoerd op niet-essentiële verplaatsingen. De grens oversteken door Nederlanders naar België voor bijvoorbeeld tanken, boodschappen doen, wandelen, fietsen of vakantie wordt door de Belgische overheid vooralsnog niet meer toegestaan. Alleen mensen die over een werkgeversverklaring beschikken, mogen de grens nog oversteken. 

Om sluipverkeer te voorkomen, zijn of worden kleinere toegangswegen naar België volledig afgesloten. Hoor je bij de groep die met een werkgeversverklaring de grens over mag? Dan kan het zijn dat je niet meer op alle plekken door kunt en moet omrijden. Rijd dus via de grote wegen.

Ook de Duitse overheid raadt niet essentieel grensverkeer af. Ook hiervoor vragen wij uw medewerking.

Elke besmetting is er één te veel. Houd 1,5 meter afstand en neem de hygiënemaatregelen in acht.
Bedankt voor uw medewerking. Blijf gezond!


23-03-2020 | 12.00 uur | 266 besmettingen en 6 nieuwe sterfgevallen
In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (23 maart 12.00 uur) 266 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds afgelopen weekend zijn er helaas 6 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 18 overledenen brengt.

De 6 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Peel en Maas (4) en Roermond. Deze personen waren respectievelijk 89, 55, 77, 85, 92 en 85 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.20-03-2020 | 16.30 uur | Sluiting Designer Outlet Roermond per zaterdag 21 maart 08.00 uur

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, heeft vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten dat per zaterdag 21 maart 08.00 uur het Designer Outlet Roermond gesloten wordt. Hij heeft dat middels een verordening aan zijn collega in Roermond laten weten.

Zoals bij alle maatregelen die genomen worden, is ook hier het gezondheidsperspectief leidend geweest in het besluit. Veiligheidsregio Limburg-Noord wil voorkomen dat vele kooptoeristen uit binnen- en buitenland de outlet bezoeken, nu er al enige dagen strenge maatregelen gelden. Met het besluit wordt er dan ook een beroep gedaan op de kooptoerist uit binnen- en buitenland om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens.

Bijlage:
1) Noodverordening sluiting Designer Outlet Roermond


20-03-2020 | 12.00 uur | 167 besmettingen en 5 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (20 maart 12.00 uur) 167 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (donderdag 19 maart) zijn er helaas 5 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 12 overledenen brengt.

De 5 overleden patiënten komen uit de gemeenten Peel en Maas, Venlo, Venray en Weert (2). Deze personen waren respectievelijk 71, 86, 86, 84 en 87 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met alle nabestaanden en wenst ze veel sterkte in deze moeilijke tijd. 

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


19-03-2020 | 14.30 uur | Geen weekmarkten meer in Noord- en Midden-Limburg

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, heeft vanuit zijn functie en bevoegdheid als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord besloten dat per direct alle weekmarkten in alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg niet meer gehouden mogen worden. Hij heeft dat middels een verordening aan zijn collega’s laten weten. Zoals bij alle maatregelen die genomen worden is ook hier het gezondheidsperspectief leidend geweest in het besluit.

Het is ondoenlijk om bij een weekmarkt de regel 'niet meer dan 100' en 1,5 meter afstand voor elkaar te krijgen. Dit in tegenstelling tot een supermarkt of winkel waar wel maatregelen genomen kunnen worden middels deurbeleid en medewerkers die ervoor zorgen dat mensen in een rij voldoende afstand bewaren. Bovendien vindt de veiligheidsregio het onwenselijk dat vanuit Duitsland en België 'klanten' de markten bezoeken waarbij er geen gezondheidsmaatregelen genomen worden. De Belgische en Duitse gemeenten en pers zullen op de hoogte worden gebracht van het besluit waarmee ook een beroep wordt gedaan op de Belgische en Duitse kooptoerist om het gezonde verstand te gebruiken en niet de drukte op te zoeken, ook niet in de gemeenten net over de grens.

Bijlage:
1) Noodverordening weekmarkten


19-03-2020 | 12.00 uur | 133 besmettingen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (19 maart 12.00 uur) 133 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (woensdag 18 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


18-03-2020 | 16.30 uur | Noodverordening voor gemeenten Noord- en Midden-Limburg vastgesteld

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft als voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord woensdag 18 maart een noodverordening ingesteld voor alle 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. De maatregelen die het kabinet landelijk heeft afgekondigd tegen het coronavirus, zijn hiermee in regels vastgelegd.
 
Justitie en gemeenten kunnen met deze verordening handhaven als een maatregel die het kabinet afgekondigd heeft niet wordt nageleefd. Dan moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het niet mogen houden van een evenement met meer dan 100 personen maar ook de verplichte sluiting van de horeca en andere uitgaansgelegenheden.
 
Er mag bijvoorbeeld wel via een uitgifteloket eten gehaald worden maar het mag niet genuttigd worden op het terrasje behorende bij de horecagelegenheid.

De voorzitter van de veiligheidsregio, en burgemeester van Venlo, ziet dat de inwoners in onze regio zich al zeer serieus aan de maatregelen houden. Hij verwacht dan ook geen gebruik te hoeven maken van deze verordening om de maatregelen te handhaven.

De verordening wordt ingezet in het belang van de volksgezondheid en tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

Bijlagen:
1) Noodverordening
2) Noodverordening - aanwijzingsbesluit


18-03-2020 | 12.00 uur | 99 besmettingen en 3 nieuwe overledenen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (18 maart 12.00 uur) 99 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (dinsdag 17 maart) zijn er 3 nieuwe overledenen te betreuren, wat het totaal op 7 overledenen brengt.

De 3 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Peel en Maas. Deze personen waren respectievelijk  83, 93 en 82 jaar. GGD Limburg-Noord leeft mee met familie en vrienden van de overledenen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


17-03-2020 | 12.00 uur | 74 besmettingen in Limburg-Noord, geen nieuwe overledenen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (17 maart 12.00 uur) 74 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (maandag 16 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


16-03-2020 | 13.45 uur | 54 besmettingen in Limburg-Noord, 4 patiënten overleden

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (16 maart 12.30 uur) 54 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van deze 54 besmette mensen zijn 4 patiënten overleden.

De 4 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas en Venlo. Deze personen waren respectievelijk  89, 74, 78 en 63 jaar. De patiënten zijn overleden in het ziekenhuis en hadden ernstige onderliggende medische problemen. GGD Limburg-Noord leeft mee met familie en vrienden van de overledenen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.


16-03-2020 | 11.30 uur | Vooral mensen uit kwetsbare groepen worden getest

De huisarts/GGD test niet meer iedereen die mogelijk het coronavirus (COVID-19) heeft, omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Heb je klachten die op het coronavirus wijzen, blijf thuis totdat je minstens 24 uur geen klachten meer hebt. De (huis)arts bepaalt of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben.

Bel alleen je huisarts bij ernstige klachten
Heb je klachten zoals koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest je of adem je moeilijk? Dan kun je bellen met de huisarts. Als de klachten overeenkomen met het coronavirus word je dus niet meer standaard getest. Meer info.


15-03-2020 | 17.45 uur | Aanvullende maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

De vaccinatieweek DTP/BMR van 16 t/m 20 maart is uitgesteld. Meer info.

Bekijk hier het overzicht van team Jeugdgezondheidszorg welke afspraken wel/niet doorgaan.


13-03-2020 | 14.30 uur | Nadere toelichting maatregelen Coronavirus door Antoin Scholten (Voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord en GGD Limburg-Noord)

Dames en heren,
 
Graag zou ik naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd een nadere toelichting geven.
 
We merken dat er veel vragen worden gesteld over de “100-regel”.
De maatregel van het kabinet is heel erg duidelijk. Alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden verplicht afgelast. Gelukkig zien we al dat dit gebeurt.
 
Maar wat nu te doen bij een bijeenkomst met minder dan 100 mensen? Dus wat te doen met de kienavond? En kan ik nog wel naar de sportschool? En mag ik mijn dochter nog wel naar het café laten gaan? En is het verstandig met mijn kinderen naar een binnenspeeltuin te gaan?
 
Zolang er nog geen aanvullende maatregelen zijn afgekondigd vanuit het kabinet is een deelname aan een bijeenkomst met minder dan 100 mensen nog steeds mogelijk. Maar we doen wel een uitdrukkelijk beroep op het gezonde verstand. Denk na en neem uw verantwoordelijkheid in plaats van een risico. Heeft u klachten? Ga dan niet! Breng uw eigen gezondheid en die van anderen niet in gevaar. Ga dus voorzichtig om met sociale contacten. Bent u in het café geweest en heeft u daarna klachten? Ga dan even niet naar bijvoorbeeld uw opa en uw oma.
 
We doen tevens een beroep op al die bedrijven, instellingen en branches die worstelen met de “100-regel” om goede hygiënisch maatregelen te nemen en ook hier geldt: denk na en gebruik uw gezonde verstand en neem maatregelen om beneden die 100 te blijven.
 
Met vriendelijke groet,
 
Antoin Scholten
Voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord en GGD Limburg - Noord


13-03-2020 | 12.00 uur | 11 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (13 maart 12.00 uur) 11 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo (1), gemeente Leudal (2), gemeente Peel en Maas (3), gemeente Nederweert (2), gemeente Horst aan de Maas (2), gemeente Gennep (1). Alle patiënten zijn in isolatie. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 23. 

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


12-03-2020 | 17.20 uur | Maatregelen scholen

 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.

12-03-2020 | 17.15 uur | Maatregelen evenementen

Bijeenkomsten/evenementen met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.


12-03-2020 | 15.50 uur | Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.


12-03-2020 | 13.00 uur | Groepsvaccinaties uitgesteld

De vaccinatieweek DTP/BMR van volgende week (16 t/m 20 maart) is uitgesteld. Ook de vaccinatieweek HPV van 11 t/m 15 mei is uitgesteld. Dit besluit is genomen op basis van de landelijk RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus. Meer informatie.


12-03-2020 | 12.00 uur | 3 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (12 maart 12.00 uur) 3 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Leudal en gemeente Peel en Maas (2x). De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 12.

Gemeente Leudal
De nieuwe besmette patiënt uit de gemeente Leudal is opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis.

Gemeente Peel en Maas
Van de 2 nieuwe besmettingen in de gemeente Peel en Maas is een patiënt opgenomen in VieCuri en de andere is in thuisisolatie geplaatst.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


12-03-2020 | 11:00 uur | Testen voor het nieuwe coronavirus (Covid-19)

Er circuleren vragen over mogelijke schaarste in testen voor het nieuwe coronavirus. Er is nu geen schaarste. Wel is het zo dat testcapaciteit (zowel menskracht als testen) op dit moment zo efficiënt mogelijk worden ingezet met het oog op het indammen van het virus. Een voorbeeld: huisgenoten van een besmet persoon die gelijke gezondheidsklachten ontwikkelen, worden niet meer standaard getest. Wel worden deze huisgenoten in isolatie geplaatst en geïnformeerd door de GGD over de te nemen maatregelen. Hiervoor is gekozen, omdat testcapaciteit beter ingezet kan worden om ‘nieuwe’ besmettingen op te sporen en vervolgens te isoleren om het virus in te dammen. In de dagelijkse telling van het RIVM zijn alleen de positieve testen opgenomen.


11-03-2020 | 12.20 uur | 4 nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (11 maart 12.00 uur) 4 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo, gemeente Leudal en gemeente Peel en Maas 2x. De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 9.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


10-03-2020 | 14.00 uur | Nieuwe hygiënemaatregelen

Naast goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken, wordt nu ook geadviseerd om geen handen te schudden. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook onze medewerkers schudden geen handen meer met cliënten/ouders. Meer informatie is te vinden op de RIVM-website of website van Rijksoverheid.


10-03-2020 | 12.20 uur | Nieuwe besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord is op de laatste peildatum (10 maart 12.00 uur) 1 nieuwe besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De laatste nieuwe patiënt komt uit de gemeente Leudal. De patiënt ligt in het St. Jansziekenhuis in Weert. De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënt contact heeft gehad. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 5.

Gemeente Leudal 
Van de nieuwe besmetting, de patiënt uit de gemeente Leudal, is de bron nog niet bekend. De patiënt ligt in het St. Jansziekenhuis in Weert.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


10-03-2020 | 10.30 uur | Bekendmaking nieuwe besmettingen

Vanaf vandaag worden de nieuwe besmettingen en ontwikkelingen rondom het Coronavirus 1 keer per dag gecommuniceerd via deze website. Dit zal rond 12.00 uur zijn.


09-03-2020 | 17.30 uur | Besmetting in gemeente Peel & Maas

In de regio Limburg-Noord is een nieuwe besmetting vastgesteld van het coronavirus (COVID-19). Het gaat om een inwoner van de gemeente Peel en Maas. De patiënt werkt bij het Gilde Zorgcollege in Venray en VieCuri. De patiënt en gezinsleden zijn in thuisisolatie. De GGD voert in nauw overleg met VieCuri en Gilde-opleidingen contactonderzoek uit.


09-03-2020 | 13.00 uur | Besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (9 maart 12.00 uur) 2 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 3. De besmette personen komen uit de gemeenten Leudal, Venlo en Roermond.

Gemeente Leudal
Van de patiënt uit de gemeente Leudal is de bron nog niet bekend. De patiënt is in thuisisolatie. De gezinsleden van de patiënt hebben geen verdachte klachten, maar ze blijven uit voorzorg thuis van werk en school.

Gemeente Venlo
De patiënt uit de gemeente Venlo is met het gezin in thuisisolatie. Zij gaan niet naar school en werk. De patiënt heeft het virus opgelopen in Noord-Italië. De kinderen van deze patiënt zijn leerlingen van het Valuascollege en het Blariacumcollege. De leerling van het Blariacumcollege had geen klachten toen hij op school was. Daarom is er geen risico van overdracht of verspreiding van het virus naar medeleerlingen of medewerkers van de school. Deze leerling blijft voorlopig thuis om ervoor te zorgen dat bij klachten, hij niet alsnog mensen ziek kan maken.

Twee andere kinderen van de patiënt zijn leerlingen van het Valuascollege. Deze leerlingen hadden de laatste dagen lichte klachten en daarom kan het zijn dat zij het virus hebben overgedragen naar medeleerlingen of medewerkers van de school.

Advies voor leerlingen Valuascollege
Kans op besmetting bestaat als iemand minimaal 2 uur aaneengesloten in dezelfde ruimte heeft verbleven of intensief contact heeft gehad met betreffende leerling (denk aan lichamelijk contact).  Als iemand voldoet aan deze omschrijving én klachten van koorts en/of hoesten krijgt, moet hij thuis blijven. Als de temperatuur 38 of hoger is en er is sprake van hoesten of andere luchtwegklachten neem dan telefonisch contact op met je huisarts. De medewerkers, leerlingen en hun ouders worden door de school geïnformeerd.

Contactonderzoek
De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.


08-03-2020 | 10.00 uur | Persoon uit gemeente Roermond besmet met nieuwe coronavirus

Bij een persoon uit de gemeente Roermond is het nieuwe coronavirus (COVID-19) gevonden. Dit is op 7 maart 2020 met laboratoriumonderzoek vastgesteld. De patiënt, die met gezin in Noord-Italië op vakantie is geweest, zit in thuisisolatie. Ook de andere gezinsleden moeten contact met anderen voorlopig mijden. De patiënt is herstellende en voelt zich redelijk goed. GGD Limburg-Noord is direct na het bekend worden van de laboratoriumuitslag het contactonderzoek rond deze patiënt gestart.

Dit is de eerste vastgestelde besmetting in de regio Limburg-Noord. De afgelopen weken heeft GGD Limburg-Noord al meerdere bemonsteringen uitgevoerd die tot nu toe negatieve uitslag gaven. Van enkele bemonsteringen worden nog uitslagen verwacht. Ook lopen er diverse contactonderzoeken bij personen die in contact zijn geweest met een besmette patiënt uit een andere regio.

Contactonderzoek
Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Dit is contactonderzoek. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

Toepassing protocol
Het RIVM en de GGD blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van de patiënt. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Vragen over je eigen gezondheid?
Heb je vragen over je eigen gezondheid? Ga dan niet naar je huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp toe vanwege mogelijke verspreiding van het coronavirus. Neem pas telefonisch contact op met de huisarts als je:

 • Koorts (meer dan 38⁰ Celsius) hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen 14 dagen in een van onderstaand genoemde gebieden bent geweest:

- China (inclusief: Macau en Hongkong)
- Singapore
- Zuid-Korea
- Iran
- Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
- Kreis Heinsberg (Duitsland)

 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus

De huisarts overlegt met de GGD of verder onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.


07-03-2020 | 11.30 uur | De situatie in Noord-Brabant

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: thuis blijven. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM zaterdag 7 maart een steekproef naar COVID-19.

Kijk ook op de veel gestelde vragen over de situatie in Brabant op de website van de Rijksoverheid.


07-03-2020 | 11.00 uur | Uitbreiding risicogebied

Het risicogebied is uitgebreid met Kreis Heinsberg (Duitsland). Dit betekent dat:

 • Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celsius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)?
 • En ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
  - China (inclusief: Macau en Hongkong)
  - Singapore
  - Zuid-Korea
  - Iran
  - Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
  - Kreis Heinsberg (Duitsland)

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.


06-03-2020 | 16.30 uur | Interviewover ouderen en het coronavirus op L1

Het coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Intussen zijn er ook in ons land al veel besmettingen. Vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze besmet raken met het coronavirus. Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordde tijdens deLimburg Centraal uitzendingvan L1 hieroverenkele vragen.


05-03-2020 | 11.00 uur | Wat te doen bij klachten

 • Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) én luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)?
 • En ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:
  - China (inclusief: Macau en Hongkong)
  - Singapore
  - Zuid-Korea
  - Iran
  - Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië
  - Stadt Gangelt (Duitsland)

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging? Blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts én luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.


04-03-2020 | 16.00 uur | Informatie voor werkgevers en werknemers

Veelgestelde vragen en informatie over het coronavirus voor werkgevers of werknemers?  > zie de website van de Rijksoverheid. Denk aan vragen als:

- Eén van mijn medewerkers komt terug van vakantie uit een gebied waar besmettingen zijn. Kan ik hem de toegang tot het werk weigeren?
- Ik mag niet naar mijn werk omdat ik klachten heb na terugkeer uit een risicogebied. Kan mijn werkgever mij verplichten toch thuis te werken?
- Mag mijn werkgever mij de toegang tot mijn werklocatie (dus geen toegang tot de werkplek) ontzeggen bij een coronadreiging?


04-03-2020 | 10.30 uur | Reizen naar Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Noord-Italië te reizen als dat noodzakelijk is. Voor een aantal Noord-Italiaanse regio’s geldt kleurcode oranje. (Zie kaartje en meer informatie hier). Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijk reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen.

 Reisadviezen voor landen of gebieden waar het coronavirus is gevonden

 

03-03-2020 16.00 uur | Ben je als werkgever of werknemer veel in het buitenland?

Op de website www.rijksoverheid.nl/coronavirus staan bij de veelgestelde vragen ook vragen gerubriceerd voor werkgevers of werknemers die veel in het buitenland verblijven. Voor reizen en bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs, gelden de reisadviezen van Ministerie van Buitenlandse Zaken. Denk aan Noord-Italië: https://bit.ly/2uP5KpM.


02-03-2020 17.00 uur | Vragen over je eigen gezondheid?

Ga dan niet naar je huisarts, de huisartsenpost of de eerste hulp toe vanwege mogelijke verspreiding van het coronavirus. Neem telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost als je:

 • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken bent geweest in:

* China (inclusief Hong Kong en Macau)
* Singapore
* Zuid-Korea
* Iran
* Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië
* Gemeente Gangelt in Duitsland

 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD of verder onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.02-03-2020 12.45 uur | Veelgestelde vragen over het onderwijs

We krijgen vaak de vraag of de scholen gesloten moeten worden in verband met het nieuwe coronavirus. Er is momenteel geen aanleiding om scholen te sluiten. Ook antwoorden op onderstaande onderwijs-gerelateerde vragen zijn terug te vinden op de website van het Rijksoverheid.

 • Mijn gezin komt net terug van (wintersport)vakantie. Kunnen mijn kinderen naar school?
 • Ik werk als leraar/docent. Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?
 • Mag ik mijn kind thuishouden van school?
 • Hoe herken ik of mijn kind / het kind in mijn klas besmet is?

 Veelgestelde vragen over coronavirus voor het onderwijs. 


02-03-2020: 12.15 uur | Wat kan je doen om verspreiding te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Informeer je ook anderen in jouw omgeving? 

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

01-03-2020 | 20:00 | Aantal risicogebieden uitgebreid / Advies blijf uit voorzorg thuis

RIVM heeft het aantal risicogebieden (gebieden waar het coronavirus wijdverbreid is en veel besmettingen zijn) uitgebreid. Daarnaast wordt mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben, geadviseerd uit voorzorg thuis te blijven; dus niet naar werk, sport of school te gaan. Worden de klachten erger, neem dan contact op met de huisarts. Verergerde klachten zijn hogere koorts dan 38 graden Celsius en luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).

Uitbreiding risicogebieden
Het gaat om mensen die in China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italë zijn geweest. In Italië gaat het om de provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.


01-03-2020 | 16:30 | Advies aan Duitse werknemers en Duitse kinderen: geen symptomen dan gewoon naar werk en school in Nederland

Het advies aan Duitse ouders van kinderen die naar Nederlandse scholen en/of kinderdagverblijven gaan en Duitsers die werken in Nederland is: als ze geen symptomen hebben gewoon naar school en werk te gaan. Zolang iemand geen symptomen heeft (zelfs al bezocht die persoon een risicogebied), worden er geen vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Hiermee volgen wij de landelijke richtlijnen.

Risicogebied bezocht, blijven opletten
Wel wordt mensen die naar een risicogebied (raadpleeg hiervoor de website van het RIVM) op reis zijn geweest, geadviseerd op te blijven letten voor symptomen die passen bij een Corona-infectie (koorts met meer dan 38 graden Celsius, gecombineerd met hoesten of benauwdheid). Zijn deze symptomen er wel, dan is het advies om niet naar school of werk te gaan en je te melden bij de huisarts. Krijgen kinderen symptomen op school of kinderdagverblijf, dan moeten ze de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders kunnen vervolgens contact leggen met de huisarts voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

Geen sluiting scholen of kinderdagverblijven
Inwoners uit Kreis Heinsberg bij wie besmetting met Coronavirus Covid19 is vastgesteld of bij inwoners die, na het contactonderzoek, als verdachten naar voren zijn gekomen, is het dringende advies gegeven thuis te blijven gedurende 14 dagen. Zij zitten in quarantaine en worden gemonitord. Voor overige inwoners van Kreis Heinsberg gelden geen verdere maatregelen. De reden waarom in Kreis Heinsberg de overheid heeft besloten scholen en kinderdagverblijven te sluiten, is vooral om verdere maatschappelijke onrust te voorkomen. In Limburg zijn, tot 1 maart, geen vastgestelde besmettingen. Er is nu dan ook geen reden om in Limburg scholen te sluiten of kinderen uit Duitsland te weren.

Bedrijven met Duitse werknemers
Werken er binnen jouw bedrijf medewerkers die wonen in de grensregio (Duitsland)? Het kan zijn dat zij andere, aanvullende adviezen krijgen van de Duitse overheid. Het is belangrijk dat zij deze adviezen opvolgen. De situatie in Duitsland is immers anders en er kunnen andere maatregelen gelden. Voor deze Duitse werknemers geldt, volg de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover.


29-02-2020 | 10.00 | Vermijden publieksevenementen in onze regio niet nodig

In onze regio Noord- en Midden Limburg is het vooralsnog niet noodzakelijk dat organisaties van evenementen hun programma wijzigen of aflassen. Veiligheidsregio Limburg-Noord volgt de landelijke richtlijn die op dit moment geldend is en geadviseerd wordt door het RIVM. Mocht de situatie hierin veranderen, dan blijven we de richtlijnen volgen die landelijk door het RIVM worden gegeven.

In Zuid-Limburg zijn er evenementen die plaatsvinden in een gebied waarbij de landsgrens in het dagelijks leven geen rol speelt, omdat men woont, werkt en recreëert over de grens heen. Met het advies om in het zuiden van onze provincie juist wel publieksevenementen (waarbij veel bewoners van de grensregio’s samenkomen) zoveel mogelijk te vermijden, wordt geprobeerd verspreiding van het virus te voorkomen en te vertragen.


28-02-2020 | 15.30 | Landelijk informatienummer geopend

Voor alle algemene vragen en zorgen over het coronavirus heeft de Rijksoverheid een landelijk nummer geopend: 0800-1351. Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus vind je op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

GGD Limburg-Noord is op werkdagen tussen 8.30-17.00 u bereikbaar via informatienummer 088 - 11 91 990. 

Je kunt telefonisch contact opnemen met de huisarts als je:
. Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
. En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus
. Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is. 


28-02-2020 | 11.00 | Tweede patiënt in Nederland met coronavirus

Vannacht is een tweede patiënt met het coronavirus (COVID-19) gediagnosticeerd. Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd dit vastgesteld, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  werd bevestigd. De patiënt heeft geen link met de eerste patiënt. De tweede patiënt, een inwoner van Amsterdam was vorige week in Lombardije (Italië). Zij zit in thuisisolatie in Diemen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Meer informatie.


28-02-2020 | 09.00 | Wat betekent het coronavirus voor..

 • Inwoners
  Op dit moment zijn er geen extra maatregelen nodig in Limburg, ook niet voor mensen die regelmatig in Duitsland komen. 
 • Evenementen
  Op dit moment zijn er geen redenen om op voorhand evenementen af te gelasten. Als de situatie verandert, kan daar wel reden voor zijn.
 • Scholen en kinderdagverblijven
  Er zijn ouders die twijfelen of ze hun kind wel naar school of de kinderopvang moeten brengen. Het is niet nodig kinderen thuis te houden of te weren als ze geen klachten hebben.
 • Mensen die carnaval gevierd hebben in Tilburg
  De besmette man uit Tilburg was niet besmettelijk tijdens de carnaval in Tilburg. Was je tijdens carnaval in Tilburg, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over mogelijke besmetting.
 • Grensarbeiders
  Werk je in Nederland?
  Nederlanders die in Duitsland wonen maar in Nederland werken worden geadviseerd om de adviezen van de Duitse autoriteiten op te volgen. In Duitsland is de situatie anders en kunnen er andere maatregelen gelden voor diegene die in Duitsland wonen. Volg ook de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover.
  Werk je in Duitsland?
  Nederlandse werknemers werkzaam in de Kreis Heinsberg worden geadviseerd contact op te nemen met hun werkgever.
 • Arbodiensten en bedrijven
  Werken er binnen iouw bedrijf medewerkers woonachtig in de grensregio (Duitsland)?
  Nederlanders die in Duitsland wonen maar in Nederland werken worden geadviseerd om de adviezen van de Duitse autoriteiten op te volgen. In Duitsland is de situatie anders en kunnen er andere maatregelen gelden voor diegene die in Duitsland wonen. Volg ook de lokale berichtgeving en bericht jouw werkgever hierover. 
  Voor actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het RIVM.     
     

28-02-2020 | 08.00 | Eerste Nederlandse patiënt besmet

Na de besmetting van het Duitse echtpaar is er sinds gisteravond bekend dat er bij een man uit Tilburg het coronavirus is vastgesteld. Met labonderzoek is de diagnose bevestigd. De GGD in Tilburg (Hart van Brabant) is gestart met contactonderzoek. Meer informatie vind je hier.


26-02-2020 | 14.45 | Griep of Coronavirus

Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China (inclusief Taiwan, Macau en Hongkong), in Singapore, Iran of genoemde gemeenten* in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

 Meer veelgestelde vragen en antwoorden

*) Gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).


26-02-2020 | 13.30 uur | Incubatietijd

Wij krijgen veel vragen over de incubatietijd van het nieuwe coronavirus. 

Wat is de incubatietijd van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Voor het nieuwe coronavirus gaan we uit van een gemiddelde incubatietijd van 7 dagen, maximaal 14 dagen.


26-02-2020 | 12.45 uur | Verblijf besmette Duitser

De 47-jarige met het coronavirus besmette Duitser was twee weken geleden in het Boshotel in de Noord-Limburgse plaats Vlodrop. Tijdens dit verblijf was hij niet ziek en niet besmettelijk.


26-02-2020 | 11.00 uur | Informatienummer 088 - 11 91 990

Informatienummer coronavirus. Heeft u vragen over het coronavirus, ga dan naar de vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u bellen met onsinformatienummer 088 - 11 91 990.


26-02-2020 | 09.00 uur | Duitse coronapatiënt niet ziek tijdens verblijf in Limburg

Op dinsdagavond 25 februari werd bekend dat een Duitse man positief getest is op het coronavirus (COVID-19). Hij zou vorige week in Nederland zijn geweest. De GGD is daarom direct gestart met contactonderzoek. 

In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.  


 
21-02-2019 | 09.00 uur | Algemene informatie

Actuele informatie

De meest actuele informatie over het virus vind je op de nieuwspagina van de Rijksoverheid en bij de vragen en antwoorden van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM).

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?
Je kan telefonisch contact opnemen met de huisarts als je:

 • Koorts hebt  met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
 • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).
 • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
  De huisarts overlegt met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

 • Was je handen regelmatig met zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

   Meer informatie: website RIVM 'Handen wassen' |  instructievideo.

Wat doet de GGD?
Sinds dinsdag 28 januari 2020 geldt een meldplicht en moeten zorgverleners bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD. De GGD is hiervoor 24 uur per dag bereikbaar. De GGD neemt contact op met de patiënt en gaat bij de patiënt op huisbezoek. Als er een kans bestaat dat iemand ziek is door het nieuwe coronavirus wordt laboratoriumonderzoek gedaan. Hiervoor wordt slijm afgenomen achter uit de keel met een wattenstok. Dit gebeurt door de GGD of wanneer iemand erg ziek is, in het ziekenhuis. Het duurt ongeveer een dag voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is. Totdat de uitslag van het onderzoek bekend is, moet diegene die van deze infectie verdacht wordt thuis blijven. De GGD gaat met de patiënt na met wie hij/zij contact heeft gehad. Daarnaast krijgen deze personen en de patiënt instructies over hand- en hoesthygiëne en waar ze verder op moeten letten.

Vragen
 Neem bij vragen contact met ons op.


21-02-2019 | 08.00 uur | Wuhan uitbraak

In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen. De meeste patiënten bevinden zich in China, komen uit Wuhan of zijn in Wuhan geweest. Het aantal gevallen buiten China is nog beperkt. Ook in Europa zijn patiënten met het nieuwe coronavirus gevonden. In Nederland zijn op dit moment nog geen patiënten.

Heb je een reis naar China gepland, lees dan vooral het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je nu in China, dan geldt het advies om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen.