GGD
Nieuws
Geplaatst op: 29-06-2020 om 16:33 uur
Laatst gewijzigd op: 29-06-2020 om 16:44 uur

Resultaten onderzoek: De dreiging van het nieuwe coronavirus neemt af

29 juni, 2020

Mensen ervaren minder angst en somberheid dan in de beginfase van de corona-pandemie. Ook het naleven van hygiënemaatregelen, zoals vaak handen wassen en niezen in de elleboog, blijft stabiel. Daarnaast wordt het 1,5 meter afstand houden steeds lastiger: niet alleen op het werk of tijdens het boodschappen doen, maar ook bij het halen van een frisse neus. Dat blijkt uit het derde onderzoek naar de impact van corona, uitgevoerd in samenwerking met RIVM, GGD'en en GGD GHOR NL. B

Mensen gaan weer meer naar buiten en bezoeken elkaar vaker. Dit is in lijn met de versoepelingen van de maatregelen van het kabinet. Tegelijkertijd blijft het percentage mensen dat zich eenzaam voelt gelijk (28%). Wel neemt het aantal mensen dat aangeeft zich (veel) angstiger (-18%) of somberder (-12%) te voelen dan voor de crisis af. Minder mensen achten het (heel) onwaarschijnlijk besmet te raken met het virus (+7%) en minder mensen verwachten dat ze anderen besmetten wanneer zij zelf besmet zijn (-3%). Bovenstaande percentages geven het verschil aan tussen de eerste meting half april versus de huidige meting eind mei.

Ook zijn er een aantal nieuwe vragen in deze ronde gesteld. Zo staat 4 op de 5 mensen achter het beleid dat iedereen vanaf 12 jaar zich kan laten testen. De maatregel ‘verplicht een mondkapje dragen in het OV’ kan op iets minder steun rekenen (61%). Daarnaast is er gevraagd of mensen zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus, wanneer er een vaccin beschikbaar is. Ongeveer de helft van de mensen geeft aan dit te willen doen.

Factsheet met alle resultaten

Resultaten impact corona

Samenwerking RIVM, GGD’en en GGD GHOR Nederland
GGD Limburg-Noord voert het onderzoek uit, in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland en de wetenschappelijke adviesraad van het RIVM. Deze raad bestaat uit top-experts in de gedrags- en communicatiewetenschappen. Het onderzoek wordt uitgezet bij panels van verschillende GGD’en en via het openbaar verspreiden van de link. Meer informatie over het gedragsonderzoek en de resultaten uit de eerste twee rondes vind je hier.