GGD
Nieuws
Geplaatst op: 28-07-2020 om 11:33 uur
Laatst gewijzigd op: 07-08-2020 om 09:55 uur

Publicaties naleven gedragsregels corona

6 augustus 2020

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De overheid roept ons via een reeks van maatregelen op om ons aan de maatregelen te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaan de reeks onderzoeken dat GGD Limburg-Noord, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Uitkomsten regionale onderzoek ronde 5: Angst voor tweede corona golf
Tussen 8 en 13 juli 2020 heeft de vijfde meting van het panelonderzoek naar het gedrag en welzijn van mensen ten tijde van corona plaatsgevonden. De afgelopen maanden hebben er veel versoepelingen plaatsgevonden in de gedragsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vele veranderingen in maatregelen hebben tot gevolg dat er veel onduidelijkheid is. Hierdoor neemt de motivatie om de maatregelen op te volgen sterk af (42%). Ook zijn er (bijna) dagelijks kritische geluiden te horen over de voor- en nadelen van de maatregelen en of de maatregelen daadwerkelijk helpen, wat verwarring tot gevolg heeft.

Over het algemeen is dan ook te zien dat het opvolgen van de maatregelen gedurende de afgelopen tijd is daalt. Meer mensen gaan weer op bezoek bij mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen wassen minder vaak hun handen. Waar in april nog 44% van de mensen meer dan 10 keer per dag zijn of haar handen waste, is dit in juli gedaald naar 40%. Wel 67% van de mensen verwacht dan ook dat er een tweede golf met coronabesmettingen gaat komen. De overgrote meerderheid zou het (heel) erg vinden als er een tweede golf zal komen (90%). Het is dus belangrijk om hier met zijn allen voor te waken.

Resultaten

- Factsheet resultaten ronde 1

- Landelijke resultaten 1e t/m 4e ronde

- Factsheet resultaten ronde 3

- Regionale rapportage ronde 3

- Landelijke resultaten ronde 5

- Regionale rapportage ronde 5


Meer informatie over het onderzoek naar gedrag en welbevinden in tijden van corona

 Website RIVM