GGD
Nieuws
Geplaatst op: 08-04-2021 om 16:21 uur
Laatst gewijzigd op: 08-04-2021 om 16:23 uur

Oproep: Dit is Een kind, geen tolk

8 april, 2021

Dagelijks worden jonge kinderen ingezet als tolk van ouders die geen Nederlands spreken. Dit is onwenselijk en heeft negatieve (psychische) gevolgen voor het kind.  Wendy Schoofs, jeugdarts GGD Limburg-Noord doet net als andere jeugdartsen en zorgprofessionals een oproep om een einde te maken aan het inzetten van kinderen als tolk. Vanochtend was op L1 radio een ervaringsverhaal te horen van een jongere die op basisschoolleeftijd werd ingezet als tolk. Ook jeugdarts Wendy Schoofs was in de uitzending en gaf een toelichting naar aanleiding van eigen praktijkervaringen.

Jeugdarts Wendy Schoofs wordt regelmatig geconfronteerd met kinderen die de tolkenrol voor hun ouders vervullen. “Ouders vragen dan aan het kind (waarover het gaat) om de opvoedvragen of gedragsproblemen te vertalen. Dit kan informatie zijn die niet voor kinderoren bedoeld is of niet door het kind wordt begrepen. Dit is een onwenselijke situatie waardoor we onvoldoende de zorg kunnen bieden die ouder en kind nodig hebben. In deze gevallen is het noodzakelijk dat je laagdrempelig gebruik kunt maken van een professionele tolk. Helaas wordt op dit moment geen tolk vergoed voor statushouders en arbeidsmigranten in de regio. Mede om deze reden is de landelijke campagne gestart: ‘Dit is een kind en geen tolk’. Het is een oproep aan zorgprofessionals om kinderen niet in te zetten als tolk in de zorg, en aan VWS om de financiering van professionele tolken goed te regelen.”

Meer informatie? Campagne: Dit is een kind, geen tolk