GGD

Dood en rouw

Het overlijden van een persoon is een ingrijpende gebeurtenis, ook voor kinderen en jongeren. U kunt bij ons de themakoffer Dood en Rouw met concrete lesmaterialen en suggesties aanvragen. Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur.
telefoonnummer 088 - 11 91 111
Geplaatst op: 08-12-2016 om 13:15 uur
Laatst gewijzigd op: 14-07-2020 om 15:36 uur

Omgaan met de dood

Dood en verdriet nemen in de ervaringswereld van kinderen een belangrijke plaats in. Ze hebben veel meer ervaring met de dood dan we vaak denken. Driekwart van de kinderen in groep 8 van het basisonderwijs heeft te maken gehad met het overlijden van een opa, oma, vader, moeder, broer, zus of iemand anders die dichtbij staat. Ze hebben behoefte aan de mogelijkheid die ervaringen te delen op school (rouwverwerking).

Als dood een bespreekbaar onderwerp is op school, kan de school in tijden van groot verdriet veel voor kinderen betekenen. De GGD heeft een voorbeeldprotocol opgesteld dat scholen kunnen gebruiken bij de plotselinge dood van een ouder, leerling of leerkracht  in het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.  Verder kan de GGD ook ondersteunen bij de organisatie van een themabijeenkomst voor leerkrachten, ouders en andere belangstellenden.

Procotol plotselinge dood van leerling of leekracht