GGD

Seksuele gezondheid

Heb je een vraag over seksueel overdraagbare aandoeningen, anticonceptie, veilig vrijen, hepatitis B-vaccinatie  of risico’s tijdens seks? Woon je in Noord- of Midden-Limburg? Maak dan een afspraak. Onze medewerkers helpen je graag. Dit kan door middel van (telefonisch) gesprek, onderzoek, advies, of het doorverwijzen naar een specialist. Net wat in jouw situatie nodig is.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je naar de GGD of je huisarts moet voor een soa-test. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests. Op soaaids.nl vind je meer over soa's.

Afspraak maken is alleen telefonisch mogelijk

Op dit moment kunnen er geen online-afspraken gemaakt worden. Je kunt alleen telefonisch een afspraak maken. Bel 088 - 119 12 00 en kies keuze 4 (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur).

Let op: aangepaste dienstverlening in verband met coronavirus

Wij, het Centrum Seksuele gezondheid, hebben voorlopig onze dienstverlening aangepast in verband met het coronavirus. Voor jouw en onze veiligheid zijn wij genoodzaakt om de contacten op onze poli zoveel mogelijk te beperken en/of in te korten  Dit betekent dat je, bij de volgende (milde) klachten geen afspraak kunt maken:
  • neusverkoudheid
  • hoesten
  • keelpijn
  • koorts.

Je kunt weer bij ons terecht met soa-gerelateerde klachten, zodra je 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt. Je kunt wel bellen voor een afspraak bij ernstige klachten die wijzen op een soa, na seksueel geweld en wanneer je gewaarschuwd bent voor een soa. Tijdens een telefonisch consult met onze doktersassistenten of verpleegkundige wordt een inschatting gemaakt of er wel of geen consult op de poli volgt. Dit geldt ook voor cliënten die PrEP gebruiken! Wij vragen hiervoor jouw begrip.

Jongeren tot en met 24 jaar

Hoe gebruik ik de pil? Hoe kom ik uit de kast? Hoe doe ik een condoom om? Hoe kan ik voorkomen dat ik een soa krijg? of... Help, ik verlies mijn erectie tijdens de seks! Ik ben bang om zwanger te worden! Ik kom te snel klaar! Ik heb pijn bij het vrijen!

Jongeren met vragen over seksualiteit kunnen voor informatie, begeleiding en behandeling terecht bij de GGD. Ook als je een vraag hebt over onbedoelde zwangerschap, hepatitis B-vaccinatie, anticonceptie of de morning-afterpil. De GGD kan recepten voorschrijven voor alle vormen van anticonceptie en voor de morning-afterpil.

Avondspreekuur

Voorlopig is er geen avondspreekuur.

Je kunt met vragen ook bellen, mailen of chatten met de Sense Infolijn.

Thermometer Seksuele Gezondheid Jongeren

De Thermometer laat cijfers en trends zien in seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en seksualiteitsvragen van bezoekers van het Centrum voor Seksuele Gezondheid Limburg (CSG Limburg) van
GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg.

als seks je werk is

Ontvang je geld in ruil voor seks? Dan kun je bij ons zonder afspraak terecht voor een soa- en hiv-test, hepatitis B-vaccinatie en alle vragen over seks. 

Animatiefilmpje hepatitis B (Nederlandse versie)
Animatiefilmpje hepatitis B (Engelse versie)

Op prostitutie.nl vind je meer over veilig werken, soa’s, testen een vaccineren.

Een soa? waarschuw anderen   

Blijkt uit het onderzoek dat je een soa hebt, waarschuw dan je partner(s) waarmee je onveilige seks hebt gehad. Zo kun je voorkomen dat er nog meer mensen besmet raken. Je sekspartner(s) kunnen op tijd worden behandeld. Vindt je dit moeilijk? Vraag de verpleegkundige van de GGD of deze uw partner(s) informeert.

De GGD waarschuwt onder andere via partnerwaarschuwing.nl

Op soaaids.nl lees je meer over hoe en wie je kunt waarschuwen voor een soa.

voorkom hiv

PEP en PrEP zijn medicijnen (hiv-remmers) die voorkomen dat je hiv krijgt.

PEP (Post Expositie Profylaxe)

PEP neem je kort nádat je onveilige seks hebt gehad met risico op hiv. PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers. Het isbelangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige sekshebt gehad. Denk je dat je in aanmerking komtvoor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Buitenkantoortijden en in het weekend kunt je terecht bij de spoedeisende hulpvan het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

PrEP (Pre Expositie Profylaxe)

PrEP is een middel dat voorkomt dat je hiv krijgt. Je gebruikt het voordat je onveilige seks hebt. Ben jij man en heb je (ook) seks met mannen? Lees dan hier meer over PrEP

 

Keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap

Ben je onbedoeld zwanger? Dan kom je voor een belangrijke keuze te staan. Geen makkelijke keuze voor jou (en je partner). Naast online informatie over de keuzemogelijkheden die er zijn, kun je keuzehulp krijgen.

Wat is keuzehulp?
Bij keuzehulp heb je contact met een keuzehulpverlener. Vaak is dit een maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek, maar ook via (video)bellen, WhatsAppen of chatten.

In een keuzehulpgesprek geeft de hulpverlener je informatie over de mogelijkheden en helpt je onderzoeken welke keuzes er voor jou zijn. Door vragen te stellen en opdrachten met je te doen, kom je erachter welke keuze bij jou past. De GGD biedt keuzehulp met als uitgangspunt dat de vrouw uiteindelijk beslist. Natuurlijk kan de (ex)partner/verwekker hierbij betrokken worden. Maar de vrouw beslist. De GGD verwijst, indien nodig, door naar samenwerkingspartners, zoals maatschappelijk werk. De verpleegkundige kan, naast het gesprek over de onbedoelde zwangerschap, informatie geven over anticonceptie, soa/hiv of andere vragen over seksualiteit.

Bij wie kan ik terecht voor keuzehulp?
Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor keuzehulp bij een onbedoelde zwangerschap, waaronder de GGD.

Vragen
Heb je vragen of wil je een afspraak maken, bel dan 088 - 119 12 00 (maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur, vrijdag van 8.30 - 14.00 uur. En van 14.00 - 17.00 uur.