GGD

Seksuele gezondheid

Heb je een vraag over seksueel overdraagbare aandoeningen, anticonceptie, veilig vrijen, hepatitis B-vaccinatie  of risico’s tijdens seks? Woon je in Noord- of Midden-Limburg? Maak dan een afspraak. Dit kan door middel van (telefonisch) gesprek, onderzoek, advies of het doorverwijzen naar een specialist. 

Wat kan het Centrum Seksuele Gezondheid voor jou betekenen? Bekijk onderstaande video.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je naar ons of je huisarts moet voor een soa-test. Liever niet naar de GGD of huisarts? Doe dan een soa-thuistest. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests. Hier vind je ook meer informatie over soa's.

Een afspraak maken?

Bel 088 - 119 1200 en kies keuze 4 (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur) of plan hier online je afspraak.

Let op: blijf thuis bij corona-gerelateerde klachten

Bij de volgende (milde) klachten kun je geen afspraak maken:

  • neusverkoudheid
  • hoesten
  • keelpijn
  • koorts.

Je kunt weer bij ons terecht, zodra je 24 uur geen gezondheidsklachten hebt. Je kunt wel bellen voor een afspraak bij ernstige klachten die wijzen op een soa, na seksueel geweld en wanneer je gewaarschuwd bent voor een soa. Tijdens een telefonisch consult met onze doktersassistenten of verpleegkundige wordt een inschatting gemaakt of er wel of geen consult volgt. Dit geldt ook voor cliënten die PrEP gebruiken.

Jongeren tot en met 24 jaar

Hoe gebruik ik de pil? Hoe kom ik uit de kast? Hoe doe ik een condoom om? Hoe kan ik voorkomen dat ik een soa krijg? of... Help, ik verlies mijn erectie tijdens de seks! Ik ben bang om zwanger te worden! Ik kom te snel klaar! Ik heb pijn bij het vrijen!

Jongeren met vragen over seksualiteit kunnen voor informatie, begeleiding en behandeling bij ons terecht. Ook als je een vraag hebt over onbedoelde zwangerschap, hepatitis B-vaccinatie, anticonceptie of de morning-afterpil. Wij kunnen recepten voorschrijven voor alle vormen van anticonceptie en voor de morning-afterpil.

Avondspreekuur

Eén keer per maand houden we op dinsdagavond in Roermond en op donderdagavond in Venlo een avondspreekuur van 17.00 - 19.00 uur.

Je kunt met vragen ook bellen, mailen of chatten met de Sense Infolijn.

Online soa-test

Wij bieden ook online consulten aan. De assistente beoordeelt of je hiervoor in aanmerking komt.

Hoe werkt het?

Een online consult gaat via een beveiligde internetverbinding met je telefoon, tablet of computer. We nemen niets op. Je krijgt een gesprek met een doktersassistente die je vervolgens een zelftestpakket toestuurt. Heb je een afspraak gemaakt voor een online consult, dan ontvang je twee mailtjes. Eén bevestigingsmail van je afspraak en minimaal een half uur van te voren een mail met instructies en een eenmalige link.

Voor wie?

  • Vrouwen tot en met 24 jaar die seks hebben gehad met mannen zonder soa-klachten. En die door de ander niet gewaarschuwd zijn voor een soa.
  • Mannen tot en met 24 jaar die seks hebben gehad met vrouwen zonder soa-klachten. En niet gewaarschuwd voor een soa.

Waarvoor kun je er terecht?

Een soa-test. Het testpakket wordt in een niet herkenbare envelop toegestuurd.

als seks je werk is

Ontvang je geld in ruil voor seks? Dan kun je bij ons zonder afspraak terecht voor een soa- en hiv-test, hepatitis B-vaccinatie en alle vragen over seks. 

Animatiefilmpje hepatitis B (Nederlandse versie)
Animatiefilmpje hepatitis B (Engelse versie)

Op prostitutie.nl vind je meer over veilig werken, soa’s, testen een vaccineren.

Een soa? waarschuw anderen   

Blijkt uit het onderzoek dat je een soa hebt, waarschuw dan je partner(s) waarmee je onveilige seks hebt gehad. Zo kun je voorkomen dat er nog meer mensen besmet raken. Je sekspartner(s) kunnen op tijd worden behandeld. Vindt je dit moeilijk? Vraag de verpleegkundige van de GGD of deze uw partner(s) informeert.

De GGD waarschuwt onder andere via partnerwaarschuwing.nl

Op soaaids.nl lees je meer over hoe en wie je kunt waarschuwen voor een soa.

voorkom hiv

PEP en PrEP zijn medicijnen (hiv-remmers) die voorkomen dat je hiv krijgt.

PEP (Post Expositie Profylaxe)

PEP neem je kort nádat je onveilige seks hebt gehad met risico op hiv. PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers. Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad. Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Buitenkantoortijden en in het weekend kunt je terecht bij de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

 

PrEP (Pre Expositie Profylaxe)

PrEP is een middel dat voorkomt dat je hiv krijgt. Je gebruikt het voordat je onveilige seks hebt. Ben jij man en heb je (ook) seks met mannen? Lees dan hier meer over PrEP.

 

Test jezelf op soa's/hiv via de online thuiskit

Ben je een man, die (ook) wel eens seks heeft met mannen? Woon je in de provincie Limburg? Dan kun je een gratis thuistestkit aanvragen! Hiermee check je jezelf op infecties die je kan oplopen via seks. Ga naar: www.limburg4zero.nl