GGD
Geplaatst op: 24-11-2021 om 10:36 uur
Laatst gewijzigd op: 07-12-2021 om 09:14 uur

onbedoeld zwanger

Ben je ongepland, onverwacht, onbedoeld zwanger? En zit je met veel vragen, zorgen of twijfels over je zwangerschap? Dan kan je hierover in gesprek met een keuzehulpverlener van de GGD die je helpt onderzoeken welke keuzes voor jou een optie zijn. Aan deze keuzehulp zijn geen kosten verbonden. 

Keuzehulpverlener helpt je verder

Als je zwangerschap niet gepland is, staat de wereld op zijn kop. In korte tijd moet je besluiten over het wel of niet voorzetten van de zwangerschap. Om tot een besluit te komen is het belangrijk dat je weet welke opties er zijn. Bij de keuzehulpverlener van GGD Limburg-Noord ben je dan op de juiste plek. De hulpverlener helpt je er achter te komen welke keuze voor jou past en waarmee je verder kunt. Dit kan tijdens een persoonlijk gesprek, maar ook via (video)bellen, WhatsAppen of chatten.

Vragen of een afspraak maken?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Bel of mail ons dan tijdens werkdagen.
Maandag t/m donderdag 8.30- 17.00 ur en vrijdag 8.30 - 17.00 uur)

Voor wie is keuzehulp?
Voor iedereen: jong, oud, man, vrouw. Als je ongepland zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over het nemen van deze beslissing. 

Je relatie, ouders, vrienden of andere mensen om je heen, kunnen je hierbij ondersteunen. Soms is dat niet voldoende, of leidt het alleen maar tot meer verwarring. Dan kan je een gesprek met een keuzehulpverlener voeren. De hulpverlener helpt je om je keuzes in kaart te brengen. Gespecialiseerde GGD-verpleegkundigen van de afdeling seksuele gezondheid voeren deze gesprekken uit.
 
Hoe werkt het?

Je kunt met ons in contact komen door te mailen of te bellen. Je kan ook door een huisarts of andere organisatie worden doorverwezen naar de GGD. Aan de keuzehulp zijn geen kosten verbonden.

Welke keuze past bij jou?
In een keuzehulpgesprek geeft de hulpverlener je informatie over de mogelijkheden en helpt je onderzoeken welke keuzes er voor jou zijn. Door vragen te stellen en opdrachten met je te doen, kom je erachter welke keuze bij jou past. 

De GGD biedt keuzehulp met als uitgangspunt dat de vrouw uiteindelijk beslist. Natuurlijk kan de (ex)partner/verwekker hierbij betrokken worden. Maar de vrouw beslist. De GGD verwijst, indien nodig, door naar samenwerkingspartners, zoals maatschappelijk werk. 

 
Welke keuzes zijn er bij onbedoeld zwangerschap?

Er zijn vier opties. Klik op de optie voor meer informatie.

  • Zelf opvoeden: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind zelf opvoeden.
  • Pleegzorg: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind na de geboorte laten opgroeien in een pleeggezin. Je hebt nog wel contact met je kind maar hij of zij woont bij een pleeggezin.
  • Afstand ter adoptie: Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind na de geboorte afstaan in een adoptiegezin. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kan met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling.
  • Abortus: Je kunt de zwangerschap beëindigen. Dat noem je een abortus. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te stoppen. Deze zijn afhankelijk van hoe lang je zwanger bent.