GGD
Geplaatst op: 31-07-2019 om 14:45 uur
Laatst gewijzigd op: 20-12-2021 om 10:19 uur

PREP voorkomt hiv

Donderdag 1 augustus 2019 ging de landelijke ‘PrEP-regeling’ van start als pilot van vijf jaar. Deze regeling biedt GGD’en de mogelijkheid naast PrEP-zorg ook de hiv-preventiepil aan te bieden aan een beperkt aantal mannen dat seks heeft met mannen (MSM) met een verhoogd risico op hiv.

Wat is PrEP?

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe ) is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die hiv-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een hiv-infectie. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen zes maanden onbeschermde, anale seks hadden.

Iemand die PrEP gebruikt, heeft regelmatig controles van een arts nodig. Tijdens deze controles wordt er getest op nierfunctie, hiv en andere soa’s.

Geïnteresseerd in PrEP?

Vanwege de grote belangstelling is er een wachtlijst voor PrEP-zorg. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Telefoonnummer: 088 - 119 12 00, keuze 4 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.30 uur).

 

Komt iedereen voor PREP in aanmerking?

In Limburg bieden de GGD’en al sinds april 2018 PrEP-zorg aan, met uitzondering van de medicatie (hiv-preventiepil). Vanaf 1 september 2019 bieden de Limburgse GGD’en voorlopig aan een beperkt aantal mannen die seks hebben met mannen PrEP-zorg inclusief PrEP-pillen aan.

Wij verwachten dat de totale vraag naar PrEP  bij de GGD in Limburg groter is dan het beperkt aantal plekken die ter beschikking worden gesteld via de landelijke regeling. De GGD vindt echter dat PrEP voor iedereen in Limburg toegankelijk moet zijn.

De GGD-arts of verpleegkundige beoordeelt wie in aanmerking komt voor PrEP-medicatie via de landelijke regeling en maakt daarbij een inschatting van het risico op hiv en de persoonlijke situatie. Diegenen die niet in aanmerking komen voor de PrEP-medicatie via de landelijke regeling en wel een verhoogd risico lopen, kunnen een recept krijgen voor de hiv-preventiepil. Daarnaast kan iemand voor PrEP-zorg ook terecht bij de huisarts of de Stadspoli in Maastricht.

PrEP via de huisarts

Naast de GGD kan ook de huisarts een rol spelen in het aanbieden van PrEP-zorg. Mensen die PrEP willen gebruiken kunnen ook met hun huisarts in gesprek gaan.

PrEP via de Stadspoli

De woonplaats van diegene die PrEP-zorg wil, maakt niet uit . Iedereen kan voor PrEP-zorg terecht bij de stadspoli in Maastricht. Het consult op de Stadspoli valt niet onder het eigen risico, maar de onderzoeken noodzakelijk voor PrEP-zorg wel. De huisarts of de GGD kan doorverwijzen.

Wat doet prep precies?
PrEP bevat per tablet twee HIV-remmers, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil. PrEP beschermt alleen tegen HIV en niet tegen andere SOA’s. PrEP is betrouwbaar als de pil trouw en op de juiste momenten geslikt wordt.
Hoe gebruik je PrEP?

PrEP kan op twee manieren ingenomen worden: dagelijks één pil of rondom de momenten van het hebben van seks. Afhankelijk van het seksleven wordt in overleg met de arts besloten welk slikschema het beste past.

Check voor meer achtergrondinformatie de volgende factsheets van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland:

10 vragen over PrEP: voor geïnteresseerden
10 vragen over PrEP: voor huisartsen en andere professionals