GGD
Nieuws
Geplaatst op: 04-10-2019 om 13:37 uur
Laatst gewijzigd op: 07-10-2019 om 12:08 uur

Listeria in vleeswaren

4 oktober, 2019

Verschillende supermarktketens roepen vleeswaren terug uit de schappen. In de vleeswaren kan mogelijk de Listeria-bacterie aanwezig zijn. De totale lijst met mogelijk besmette producten is gepubliceerd door de NVWA. Aan consumenten wordt gevraagd de vleeswaren niet te eten, maar terug te brengen naar de supermarkt.
 
Voedselinfectie
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Bij gezonde mensen kan de infectie zonder klachten of met milde griepachtige verschijnselen verlopen. Bij zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer kan de infectie ernstige gevolgen hebben. Op de website van het Voedingscentrum kunt u de belangrijkste vragen over Listeria lezen.
 
Besmet product gegeten
Als u een mogelijk besmet product heeft gegeten én u bent zwanger of heeft bijvoorbeeld door ziekte een verminderde afweer, wat moet u dan doen? De kans dat u door één keer een risicoproduct te eten, Listeria oploopt, is zeer klein. Het is niet nodig om uit voorzorg antibiotica te nemen. Als u erg ziek bent en koorts heeft, neem dan contact op met de huisarts voor verder onderzoek. Wanneer u geen klachten heeft, is onderzoek niet zinvol. Meer informatie over zwangerschap en de Listeria-bacterie vindt u bij het RIVM.
 
Heeft u meer vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met GGD Limburg-Noord, via telefoonnummer telefoonnummer 088 - 11 91 200