GGD
Nieuws
Geplaatst op: 26-07-2022 om 13:33 uur
Laatst gewijzigd op: 08-08-2022 om 10:09 uur

Monkeypox en vaccinatie

8 augustus 2022

Monkeypox (of apenpokkenvirus) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en erg vervelend. Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven.

Wat doet de GGD?
Monkeypox kan worden aangetoond met een test. De GGD test mensen uit specifieke doelgroepen die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent, dan neemt de GGD contact met jou op. De GGD start donderdag 11 augustus met vaccineren tegen monkeypox. 

Wie gaan we vaccineren?
De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD gebruikt hun eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij hen bekend zijn. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:
• Mannen die seks hebben met mannen (MSM), transgenders en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke hiv-PrEP-regeling en degenen die hiervoor op de wachtlijst staan. 
MSM, transgenders en MSM-sekswerkers met hiv, die het hoogste risico hebben op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en daarmee op monkeypox. 
MSM, transgenders en MSM-sekswerkers die bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) bekend zijn en die het hoogste risico hebben op een soa en daarmee op monkeypox.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Limburg-Noord. Zonder persoonlijke uitnodiging komen mensen op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie. Het heeft geen zin om hierover zelf met onze GGD contact op te nemen.

Meer informatie
RIVM: uitgebreide informatie over het apenpokkenvirus
RIVM: veelgestelde vragen over monkeypox
RIVM: vragen over vaccinatie
RIVM: information in English
Soa Aids Nederland: antwoord op je vragen over monkeypox

Vragen

Staat je vraag er niet tussen? Bel dan het informatienummer 088 - 76 74 020 maandag tot en met vrijdag 8.30 - 17.00 uur.